Guvernatoarea lui Șor din Găgăuzia s-a învestit în funcție la o ceremonie cu vedete de telenovele turcești. În discurs a lăudat Rusia

Data actualizării: Data publicării:
evghenia gutul pe scena la pupitru miting electoral
Evghenia Guțul, reprezentanta partidului prorus Șor, a fost desemnată câștigătoare a alegerilor din Găgăuzia. Foto: Facebook / Evghenia Gutul

Politiciana moldoveană Evghenia Guțul, aleasă recent în funcția de bașcan al provinciei Găgăuzia, a fost învestită în funcție, miercuri, la Comrat, într-o ceremonie de la care au lipsit oficialii guvernului de la Chișinău. Alegerea lui Guțul este investigată, în prezent, de autoritățile centrale moldovene.

Aleasă din partea partidului ŞOR, între timp declarat neconstituţional, Evghenia Guţul a depus jurământul şi a promis să pună accent pe dezvoltarea economică a regiunii şi pe proiectele sociale. Ea şi-a exprimat recunoştinţa faţă de oligarhul Ilan Şor, condamnat în lipsă la 15 ani închisoare pentru fraudă şi fugit în Israel, şi şi-a susţinut apelurile pentru legături mai strânse cu Rusia lui Putin.

Guțul a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor cu privire la costurile ceremoniei, la care au fost chemați să participe actori de telenovele turcești, precum Burak Özçivit, cunoscut pentru rolul din „Suleyman Magnificul”.

În același timp, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, parlamentul local al regiunii autonome, a precizat că nu a alocat niciun ban pentru organizare și că îi este neclar care a fost sursa de finanțare, conform NewsMaker, citat de News.ro.

Necunoscută publicului larg

Evghenia Guţul, în vârstă de 37 de ani, a câştigat alegerile din Găgăuzia după turul al doilea de scrutin, desfăşurat pe 14 mai, deşi era cvasi-necunoscută publicului larg.

Din iunie 2018, ea a lucrat în calitate de „consilier” la Partidul „ŞOR”, iar peste o lună a fost angajată secretară. Cu toate acestea, declaraţia ei de avere pentru anii 2021 şi 2022 arată că are un apartament în valoare de 300 de mii de lei moldoveneşti, două automobile, salarii, indemnizaţii şi donaţii de mii de euro.

Întrebată de jurnalişti, în momentul alegerii, despre veniturile familiei sale, Evghenia Guţul a spus: „Asta înseamnă să te căsătoreşti reuşit”.

La ceremonia de învestire de miercuri au participat şi câţiva deputaţi de la Chişinău, de la partide proruse precum Şor, PSRM (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), PCRM (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova) şi ai Partidul „Renaştere”, dar conducerea ţării nu a venit.

Este pentru prima dată din 1993 când inaugurarea a avut loc fără prezenţa unor înalţi oficiali de la Chişinău, ceea ce arată relaţiile tot mai reci între guvernul central și cel din Găgăuzia.

Moldova, zguduită de războiul din Ucraina vecină, şi-a stabilit ca principal obiectiv de politică externă aderarea la Uniunea Europeană de la alegerea în 2020 a preşedintei Maia Sandu. Găgăuzia, regiunea sa autonomă din sudul ţării, are propria adunare şi propriul guvern autonom şi are o populaţie de origine turcă, care a aderat, însă, la creştinismul ortodox.

Din cei 140.000 de locuitori ai regiunii, puţini cunosc limba română, în schimb sunt rusofoni. Autorităţile de la Comrat au avut o relaţie tensionată cu autorităţile moldoveneşti în cele trei decenii de independenţă, tensiuni care s-au accentuat mai ales de la venirea unei conduceri proeuropene la Chişinău şi invazia rusească în Ucraina.

Laude pentru fugarul Ilan Șor

Evghenia Gutul, noua șefă (başcan) a Găgăuziei,  a fost aleasă în numele partidului lui Ilan Şor. Partidul a fost scos în afara legii luna trecută de Curtea Constituţională din Moldova, iar Şor a proclamat, din exilul său din Israel, că va fonda o nouă formaţiune politică. De asemenea, el a promis să investească 500 de milioane de euro în Găgăuzia.

„Permiteţi-mi să îi mulţumesc lui Ilan şi mişcării sale nu doar pentru că mi-au susţinut candidatura, ci şi pentru că nu ne-au abandonat în ciuda presiunilor de la Chişinău”, a declarat, miercuri, Guţul în discursul său.

„Ilan Şor este gata să facă tot ce este necesar pentru ca noi să ne îndeplinim promisiunile electorale. Eu şi echipa mea înţelegem pe deplin situaţia în care se află ţara noastră, Republica Moldova”, a mai spus Guţul. Ea s-a angajat să menţină bunele relaţii cu Turcia şi Rusia, dar şi cu vecinii Moldovei, Ucraina şi România, potrivit Reuters.

În campania electorală, în care au concurat numai candidaţi pro-ruşi, ea s-a angajat să construiască legături mai strânse cu Rusia şi să deschidă o misiune diplomatică la Moscova.

Partidul lui Şor, în prezent desfiinţat, a organizat luni de zile proteste pentru a denunţa creşterea preţurilor şi a cere demisia guvernului de la Chişinău.

Partidul PAS al preşedintei Maia Sandu, care a decis să nu participe la alegerile din Găgăuzia, se bucură de o majoritate largă în parlament şi are puţine şanse să cadă.

Editor : Adrian Dumitru | Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri