Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. Sechestru pe bunuri în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești

Data actualizării: Data publicării:
afis electoral cu ilan șor
Oligarhul fugar Ilan Șor Foto: Facebook / Ilan Shor

Oligarhul fugar Ilan Șor a fost condamnat joi, 13 aprilie, la 15 ani de închisoare. Curtea de Apel Chișinău a decis și impunerea sechestrului pe bunuri în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești. Hotărârea este definitivă și nu poate fi contestată, informează NewsMaker.md.

Anunțul despre condamnarea lui Ilan Șor a fost făcut de deputata PAS, Olesea Stamate. „În sfârșit un caz în care justiția a triumfat și în țara noastră! Șor – condamnat definitiv de Curtea de Apel la 15 ani de închisoare! Oriunde ar servi el detenția, în Israel sau Moldova- bunurile pe care a fost aplicat sechestru acum vor fi confiscate în favoarea statului – 5 miliarde de lei!”, a scris aceasta pe pagina sa de Facebook.

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.

Deşi nu a recunoscut oficial, Ilan Şor, deputat din 24 februarie 2019, ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea.

Liderul Partidului „ȘOR” a fost dat în urmărire internațională la 30 iulie 2019. 

Maia Sandu: „Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate”

„Șor va sta 15 ani la pușcărie pentru furtul miliardului și averea lui va fi confiscată. Acest lucru a fost decis astăzi de Curtea de Apel. Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetățeni - ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei. Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate”, a scris președinta Republicii Moldova pe Facebook.

Reacția deputatului fugar

Conform jurnal.md, Ilan Şor a venit cu o reacţie pe Facebook, la scurt timp după ce anunţarea deciziei Curţii de Apel Chişinău.

„Aceşti trei judecători vor ajunge după gratii destul de curând. Vreau ca aceşti judecători după ce vor vedea acest video să fie la curent că eu şi susţinătorii mei cu siguranţă nu vom uita cum, sub presing, a fost luată o decizie ilegală şi fără precedent, cu încălcarea tuturor procedurilor şi normelor", a spus Şor într-o înregistrare video, vorbind în limba rusă.

Acesta a adăugat că nu intenţionează să se predea autorităţilor.

„Această decizie este o răzbunarea pentru mişcarea protestatară pe care, nu-mi este ruşine să recunosc, o dirijez eu şi partidul meu (ŞOR, n.e.). Este o răzbunare pentru faptul că noi luptăm pentru o viaţă bună. N-o să mă oprească nicio hotărâre, o să merg până la capăt”, a mai spus Ilan Şor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri