Galerie Foto Ia o pastilă și salvează un dictator! Siria a devenit un narco-stat, finanțându-se din traficul cu Captagon

Data publicării:
un vames arata o pastila de captagon
O pastilă de Captagon are dimenisiuni foarte mici și un logo cu două litere „C” Foto: Profimedia

În dunele aflate la nord de Riad, capitala saudită, când soarele apune, începe petrecerea. Fetele renunță la vălurile negre pe care le poartă în public și încep să danseze pe muzică techno cu băieții. Câteva trag câte-o dușcă din sticle, dar majoritatea preferă pastilele de Captagon, în prezent drogul favorit al Golfului.

Tinerii saudiți și-l procură la 25 de dolari bucata și l-au poreclit „Abu Hilalain” (Tatăl celor două semilune - n.r.), după cele două litere „C” (de la Captagon) inscripționate pe pastile. Le folosesc ca să evadeze din rutina vieții zilnice și ca să se distreze în voie.

Captagonul face parte din familia amfetaminelor și poate avea un efect similar cu Viagra. În plus, alungă somnul. „Cu o pastilă”, spune un petrecăreț, „putem dansa tot weekendul”.

Ironia este că deși conducătorii de la Riad se opun regimului din Siria de un deceniu, tinerii saudiți îl finanțează cumpărând Captagon. Pentru președintele Siriei, Bashar al-Assad, drogul se dovedește o afacere profitabilă - cel puțin pe termen scurt. Țara sa a devenit principalul distribuitor de Captagon din lume. În timp ce economia oficială se prăbușește sub povara războiului, a sancțiunilor și a regimului dictatorial, drogul a devenit principalul produs de export al Siriei și principala sursă de valută forte, scrie The Economist.

Centrul pentru Analiză și Cercetare Operațională (COAR), o companie de consultanță cu sediul în Cipru, estima într-un raport dat publicității în aprilie 2021 că anul trecut, autoritățile din diverse țări - inclusiv din România - au confiscat droguri siriene cu o valoare de piață de nu mai puțin de 3,4 miliarde de dolari. Dacă ar fi să comparăm cu cel mai mare export legal al Siriei, uleiul de măsline, care se ridică la aproximativ 122 de milioane de dolari pe an, cifrele vorbesc de la sine.

ISIS, arătat cu degetul în mod eronat

La 1 iulie 2020, autoritățile italiene anunțau confiscarea a 84 de milioane de comprimate de droguri sintetice Captagon, în valoare de 1,1 miliarde de dolari, găsite la bordul a trei nave cargo din Siria. Incidentul a atras atenția presei mondiale, pe de o parte, pentru că a fost una dintre cele mai mari capturi de droguri din istorie, iar pe de altă parte, pentru că drogurile au fost atribuite inițial, în mod eronat, organizației teroriste Statul Islamic (ISIS), despre care s-a spus că în acest fel își finanțează jihadul. Lucrurile stăteau, în realitate, altfel.

„Pe măsură ce statul sirian și-a reconsolidat controlul asupra unei mari părți a teritoriului, începând din 2018, traficul de stupefiante în Siria a devenit mai extins și mai răspândit. În paralel, decimarea activităților economice convenționale a sporit la scară industrială atractivitatea față de profitul pe care îl pot aduce drogurile. Traficul a fost în mare parte capturat și controlat de narco-antreprenori având legături cu regimul președintelui sirian Bashar al-Assad și cu aliații străini ai dictatorului”, se arată în raportul COAR.

Astfel, drogurile au ajuns să finanțeze, în fapt, guvernul central, spune Ian Larson, unul dintre autorii raportului. În afară de Captagon, și hașișul este de interes pentru regimul lui Assad, notează COAR.

Comerțul cu droguri va perpetua conflictul din Siria, va eroda statul de drept și va împiedica restabilirea unei economii funcționale. Iar pe lângă costurile sociale suportate de sirienii înșiși, comerțul cu droguri din Siria va avea, de asemenea, un impact destabilizator asupra statelor vecine și asupra întregii regiuni, atrage atenția raportul COAR.

„Știu ce-mi cereau să fac”. Cum a ajuns regimul sirian să se ocupe de Captagon

În vara anului 2015, un om de afaceri din provincia siriană Latakia a fost abordat de un puternic șef al securității, care i-a cerut o favoare. Oficialul dorea ca negustorul, un importator de materiale medicale, să se aprovizioneze din străinătate cu cantități mari dintr-un medicament numit fenetilină. Regimul, spunea el, ar fi fost gata să cumpere acest lot, relata The Guardian într-un articol publicat în luna mai.

După o căutare pe internet, comerciantul nu a stat pe gânduri și a luat o decizie: și-a părăsit locuința în aceeași săptămână, dar mai întâi și-a trimis soția și copiii în străinătate, apoi i-a urmat și el, după ce și-a lichidat rapid afacerile pentru a o lua de la capăt în altă parte.

„Știu ce îmi cereau să fac”, a declarat el din noua sa casă din Paris. „Voiau ingredientul principal pentru Captagon. Iar drogul acela este o afacere murdară”, a explicat sirianul.

Dar alți oameni de afaceri din nordul Siriei nu i-au împărtășit rezervele. Fabricarea Captagonului în fiefurile regimului a devenit una dintre puținele povești de succes din domeniul afacerilor în Siria actuală. Este o industrie cu o creștere atât de mare și de sofisticată, încât începe să rivalizeze cu PIB-ul economiei aflate în declin.

Ce este Captagonul. De ce i se spune „cocaina săracului”

Captagon este una dintre denumirile comerciale ale compusului medicamentos numit clorhidrat de fenetilină.

Inițial, medicamentul a fost dezvoltat în anii 1960 și prescris ca tratament pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), pentru narcolepsie și pentru depresie.

În Siria de astăzi, pastilele vândute sub numele de Captagon conțin mai puțin fenetilină, compusul activ care se găsește în Captagonul ca marcă comercială. În schimb, pastilele produse în Siria sunt de obicei un cocktail de substanțe mai comune, inclusiv cafeină, amfetamină și teofilină. Formulele sunt adaptate în funcție de resursele disponibile.

Pastilele narcotice traficate de Siria sunt inscripționate în mod obișnuit cu o semilună, marcă a Captagonului autentic. În țară se găsesc însă pastile Captagon de două feluri: pastile galbene de calitate inferioară și pastile albe de calitate superioară. Acestea din urmă sunt mai scumpe și tind să fie exportate.

Drogul ar fi fost folosit și de grupările armate în situații de luptă, pentru că se consideră că are proprietăți ce stimulează curajul și inhibă frica. Inclusiv despre autorii atacului de la Bataclan din 2015, din Franța, s-a spus că ar fi fost drogați cu Captagon.

Acestui drog i se mai spune și „cocaina săracului”, pentru că este relativ ieftin. Consumul de Captagon în interiorul Siriei a devenit o obișnuință în întreaga țară, unde o pastilă avea, la începutul anului 2021, o valoare de stradă cuprinsă între 0,50 și 1 dolar, potrivit unor surse locale citate de COAR.

Cu toate acestea, principala piață externă pentru Captagon este Peninsula Arabică - în special Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite - unde este folosit ca drog recreațional. În statele bogate din Golf, valoarea pilulei urcă vertiginos până la 20 de dolari sau chiar mai mult.

O singură pastilă de Captagon poate fi fabricată cu costuri foarte mici, iar unitățile de producție sunt foarte mobile. Sintetizarea drogului necesită puțin echipament și doar cunoștințe chimice rudimentare. Deoarece 5.000 de pastile încap într-o cutie de pantofi care cântărește aproximativ 1 kg, drogul este extrem de ușor de ascuns pentru a fi exportat în cantități enorme.

„Sunt oameni foarte periculoși. Nici măcar nu se feresc”

La sfârșitul lunii aprilie, saudiții descopereau un transport de Captagon ascuns în rodii exportate din Beirut. Italienii au descoperit cantități enorme de pastile de Captagon ascunse în role de hârtie și în echipamente industriale. În România, drogurile capturate anul trecut, în valoare de 60 de milioane de euro, erau ascunse printre cutii cu săpun organic.

Înainte de confiscarea din aprilie a milioane de pastile de Captagon - ceea ce a dus la interzicerea în Arabia Saudită a tuturor importurilor agricole din Liban -, cel puțin alte 15 transporturi de droguri au fost interceptate în Orientul Mijlociu și în Europa, în ultimii doi ani.

Mai mulți oficiali din cadrul poliției și al serviciilor de informații din Orientul Mijlociu și Europa spun că toate aceste transporturi au fost expediate din „centrul de greutate” al Captagonului, Siria, sau de peste graniță, din Liban, unde familii mafiote, lideri ai milițiilor și politicieni au format carteluri transfrontaliere ce produc și distribuie cantități de droguri la scară industrială.

„Sunt oameni foarte periculoși. Nu le este frică de nimeni. Nici măcar nu se feresc”, a declarat un oficial de rang înalt din Beirut.

Din ruinele Siriei și după prăbușirea la fel de dezastruoasă a economiei de peste graniță, în Liban, se cristalizează o realitate: ambele țări devin rapid narco-state, scrie The Guardian

Latakia, portul preferat de contrabandiști, este condus de vărul lui Assad

Granița dintre cele două țări este ca și cum n-ar exista în realitate, este o zonă ieșită de sub controlul legii și în care contrabandiștii operează cu complicitatea oficialilor de ambele părți. Traficanții transportă precursori și produse finite, atât hașiș, cât și Captagon, pe o rută ce trece prin Valea Bekaa din Liban, orașul de frontieră sirian al-Qusayr și apoi spre nord, către fiefurile regimului Assad, porturile Latakia și Tartus.

Latakia, în special, a atras atenția poliției și agențiilor de informații europene și americane. Vărul liderului sirian, Bashar al-Assad, Samer al-Assad, este o figură influentă în port. Potrivit comerciantului în exil în Franța și altor trei oameni de afaceri din Latakia, oricine dorește să opereze în port trebuie să plătească o parte substanțială din încasări în schimbul accesului la rețele și pentru protecție, scrie The Guardian.

Capturile majore de droguri în Arabia Saudită, Liban, Iordania și în alte părți ale Orientului Mijlociu demonstrează creșterea explozivă a traficului regional de Captagon. În afara Orientului Mijlociu, drogul este mai puțin consumat, dar Europa de Sud și de Est poate deveni cel puțin o regiune de tranzit.

Cel puțin trei persoane au fost ucise în ciocnirile dintre traficanții de droguri sirieni și forțele de frontieră iordaniene la începutul lunii mai. În paralel, Turcia a interceptat cel mai mare transport de hașiș din Siria. Biroul ONU pentru combaterea drogurilor și criminalității a avertizat cu privire la un trafic de Captagon în plină expansiune în Irak. Cel mai mare impact regional rămâne însă în Liban, țară greu încercată și ea din punct de vedere economic.

Specialiștii sunt de acord că de-acum stupefiantele sunt un pilon al economiei siriene și, pe măsură ce alte resurse financiare se epuizează, comerțul cu droguri este posibil să crească în importanță, susținând regimul de la Damasc, care sfidează astfel campania de presiune a comunității internaționale. O analiză a think tank-ului american Atlantic Council atrage atenția că este posibil ca Bashar al-Assad să exploateze această situație ca o pârghie în viitoare negocieri cu Occidentul.

Pastila de Captagon este foarte mică și ușoară și poate fi transportată în cantități mari Foto: Profimedia
Pastila de Captagon este foarte mică și ușoară și poate fi transportată în cantități mari Foto: Profimedia

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri