În timp ce Rusia bate în retragere în estul Ucrainei, Putin se întâlnește cu Xi pentru a obține sprijinul militar al Chinei

Data actualizării: Data publicării:
Xi Jinping și Vladimir Putin se apropie sa se salute
Până acum Beijingul nu a oferit ajutor militar sau financiar direct Moscovei în conflictul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

În timp ce forțele rusești suferă o serie de înfrângeri în Ucraina, Moscova încearcă să scoată în evidență sprijinul Beijingului pentru invazie înainte ca Vladimir Putin să se întâlnească săptămâna aceasta cu liderul chinez Xi Jinping, scrie CNN.

Trupele ruse au abandonat sâmbătă orașul strategic Izium – principalul lor bastion din nord-estul Ucrainei – după ce ucrainenii au lansat o contraofensivă fulgerătoare. Este cea mai mare înfrângere a Moscovei de când soldații ruși s-au retras din zona Kievului în luna martie și un semn că războiul s-ar putea să fi intrat într-o nouă fază.

Doar în ultima săptămână, forțele ucrainene au recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu – mai mult decât toate cuceririle Moscovei în Ucraina din luna aprilie și până în prezent.

În Rusia, atât oficialii ruși, cât și cei chinezi fac front comun înainte de întâlnirea dintre Putin și Xi care va avea loc în cadrul unui summit în Uzbekistan și va fi prima întâlnire față în față dintre cei doi lideri de la începutul invadării Ucrainei.

Țările invitate fac parte din Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS). În afară de China și Rusia, celălalte țări participante sunt India, Kazahstan, Kârgâztan, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan.

Potrivit parlamentului rus, un lider important chinez și-a exprimat deja sprijinul pentru războiul Rusiei în Ucraina. Aceste afirmații nu au fost confirmate de declarația oferită de Beijing, care încearcă să păstreze o aură de neutralitate în privința evenimentelor din Ucraina.

Rușii spun că Beijingul este de partea lor în războiul din Ucraina

Un aliat apropiat al lui Xi și al treilea cel mai important lider al Partidului Comunist Chinez, Li Zhanshu, s-a întâlnit săptămâna trecută cu Viaceslav Volodin, președinte al Dumei de Stat din Rusia, și cu alți parlamentari ruși la Moscova după ce a participat la un forum economic din Vladivostok, în estul țării.

Li le-a oferit asigurări oficialilor ruși, spunând că Beijingul „înțelege și sprijină Rusia în privința problemelor care reprezintă interesele sale vitale, în special în situația din Ucraina”, potrivit unei declarații a Dumei de Stat.

China Rusia Putin Xi
Întâlnirea dintre Putin și Xi, care va avea loc în cadrul unui summit în Uzbekistan, va fi prima întâlnire față în față dintre cei doi lideri de la începutul invaziei din Ucraina. Foto: Profimedia Images

„Vedem că SUA și aliații săi NATO își extind prezența în apropiere de granițele Rusiei, amenință securitatea națională și viețile cetățenilor ruși”, ar fi spus Li, potrivit rușilor. „Înțelegem întru totul necesitatea tuturor măsurilor luate de Rusia pentru a-și proteja interesele cheie. Noi ne oferim ajutorul”.

„Despre problema ucraineană, vedem cum au pus Rusia într-o situație imposibilă. Iar în acest caz, Rusia a făcut o alegere importantă și a răspuns cu fermitate”, a spus Li.

Beijingul a refuzat clar să condamne invazia rusească a Ucrainei și nici nu a vrut să catalogheze operațiunile militare de acolo drept un „război”. În plus, China a dat vina în repetate rânduri pe NATO și SUA pentru conflictul declanșat.

În trecut, oficialii chinezi s-au ferit să își arate sprijinul pentru „necesitatea” invaziei rusești sau să recunoască faptul că le oferă rușilor „asistență”.

Oficialii chinezi se feresc să menționeze Ucraina în public

Acel limbaj fără echivoc lipsește din versiunea chineză a cuvintelor care s-au spus în timpul întâlnirii dintre Li și oficialii ruși. Mai mult, Beijingul nici nu a recunoscut că Li ar fi făcut vreo referire la războiul din Ucraina.

Li a exprimat dorința Chinei de a „continua să lucreze cu Rusia pentru a-și oferi sprijin reciproc în probleme care țin de principalele interese și îngrijorări” ale celor două țări, potrivit agenției de știri oficiale Xinhua.

Li a criticat sancțiunile impuse împotriva Rusiei și a cerut o mai bună cooperare cu Moscova pentru a lupta împotriva interferenței țărilor străine și a sancțiunilor.

Vladimir Putin și Li Zhanshu
Cu toate că nu este ieșit din comun pentru China să omită în rapoartele oficiale o parte din discuțiile la nivel înalt, discrepanța mare dintre declarația Beijingului și cea a Moscovei a atras atenția experților. Foto: Profimedia Images

Cu toate că nu este ieșit din comun pentru China să omită în rapoartele oficiale o parte din discuțiile la nivel înalt, discrepanța mare dintre declarația Beijingului și cea a Moscovei a atras atenția experților.

„Versiunea rusească a mers mult mai departe decât cea chineză”, a spus Brian Hart, cercetător al China Power Project de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Dacă nu au primit aprobarea Beijingului, asta s-ar putea să îi enerveze pe unii de la Beijing”.

Beijingul se teme că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar putea provoca instabilitate politică la Moscova

Moscova și Beijing și-au exprimat de mai multe ori sprijinul reciproc, dar ultimele evenimente din Ucraina ar putea crea o dilemă serioasă pentru China, la doar câteva săptămâni înainte ca Xi să obțină un al treilea mandat la conducerea Chinei în urma unei întâlniri foarte importante din cadrul Partidului Comunist.

„Beijingul nu poate să aștepte calmă în timp ce Rusia este înfrântă în Ucraina pentru că asta va duce, în cel mai bun caz, la o Rusie mult mai slăbită care ar fi un aliat mai puțin util și mai puțin capabil să distragă atenția Washingtonului, iar, în cel mai rău caz, la instabilitate politică la Moscova”, a explicat Hal Brands, profesor de afaceri globale de la Universitatea Johns Hopkins.

O Moscovă instabilă politic ar putea crea o destabilizare a „parteneriatului strategic” în care Xi a investit atât de mult.

„Poți să pui pariu că, odată ce poziția Rusiei se deteriorează, Putin va căuta mai mult sprijin din partea Chinei”, a scris Brands. „Dacă Beijingul nu găsește un mod de a oferi un astfel de sprijin, am putea vedea rupturi mai mari în parteneriatul sino-rusesc mai devreme decât și-au imaginat mulți analiști”.

Biden-Xi
China a dat vina în repetate rânduri pe NATO și SUA pentru conflictul din Ucraina și a refuzat să condamne acțiunile Rusiei. Foto: Profimedia Images

„Xi vrea să arate cât de încrezător este pe plan domestic și să fie văzut ca un lider al națiunilor care se opun hegemoniei occidentale”, a spus George Magnus, autorul cărții „Steaguri roșii” în care vobește despre provocările pe care Xi trebuie să le înfrunte, scrie Reuters.

„În privat, îmi imaginez că Xi va fi cel mai îngrijorat de felul în care se derulează războiul lui Putin”, a spus Magnus. „China are nevoie de o conducere antioccidentală la Moscova”.

Cât de dispusă este China să își sacrifice interesele strategice pentru a ajuta Rusia

Până acum Beijingul nu a oferit ajutor militar sau financiar direct Moscovei, care ar putea atrage sancțiuni din partea Washingtonului. Este China dispusă să își sacrifice interesele și obiectivele strategice pentru a ajuta Rusia?

Unii experți văd relația tot mai apropiată dintre China și Rusia ca pe una pur pragmatică și bazată pe calcule de tip cost-beneficiu care se pot schimba cu ușurință.

„Relația dintre China și Rusia nu se bazează pe 'valori comune' sau pe un simț al respectului, de afecțiune. Se bazează în mare parte pe interese, iar interesele se pot schimba rapid pe măsură ce dinamica se schimbă”, a scris Hart.

„Asta nu înseamnă că relația China-Rusia este una slabă, ci doar că s-ar putea să nu fie una durabilă”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri