Analiză Pe măsură ce tensiunile cu Occidentul cresc, Putin și Xi Jinping devin tot mai apropiați

Data publicării:
În ciuda eforturilor făcute de SUA și țările NATO de a împiedica Rusia să invadeze Ucraina, în realitate, președintele chinez Xi Jinping este singurul șef de stat care ar putea influența în vreun fel, în acest moment, agenda lui Vladimir Putin.
Președintele chinez Xi Jinping și Vladimir Putin. Foto: Getty Imagees

Când președintele chinez Xi Jinping îi va întâmpina vineri pe lideri din întreaga lume pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, organizate în acest an la Beijing, va fi prima dată când se va întâlni față în față cu omologii lui străini în mai mult de 400 de zile. Pe lângă toate strângerile de mână cu oficialii care vor veni să-și susțină reprezentanții în competiție, liderul chinez are programată o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin, care se află în fruntea listei sale de invitați. Întâlnirea dintre cei doi lideri politici sugerează că Xi și Putin pregătesc un front comun împotriva Occidentului și „forțelor care se implică în treburile interne ale Rusiei și Chinei”, potrivit unei analize CNN.

Un summit între președintele Chinei și cel al Rusiei, care se așteaptă să aibă loc în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, vine într-un moment crucial atât pentru Vladimir Putin, cât și pentru Xi Jinping, deoarece masarea soldaților ruși la granița cu Ucraina alimentează temerile privind o invazie iminentă, un eveniment care ar umbri cu siguranță momentul olimpic al Chinei. Ultimul lucru pe care și-l dorește Xi Jinping este ca interesul de la acest eveniment sportiv să fie deturnat de declanșarea, în aceeași perioadă, a unui război în Ucraina. 

Întâlnirea față în față va reprezenta o nouă etapă în ceea ce a devenit un parteneriat din ce în ce mai strâns între Beijing și Moscova, pe măsură ce relațiile cu Occidentul se deteriorează pentru ambele părți.

Vladimir Putin face parte dintr-un grup restrâns de lideri politici mondiali care participă la această ediție a Jocurilor Olimpice. Guvernele occidentale, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și Australia, au anunţat deja un „boicot diplomatic” al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, din cauza abuzurilor drepturilor omului și genocidului comis în regiunea Xinjiang. Alți lideri politici au refuzat invitațiile, invocând controalele stricte ale Beijingului privind pandemia de COVID-19.

Citește și: Comitetul olimpic rus: "Vladimir Putin va fi prezent la Beijing. Boicotul olimpic este o prostie"

Jurnaliștii CNN observă că ediția din 2022 a Jocurilor Olimpice de la Beijing va fi în contrast puternic cu ediția din 2008 a Jocurilor Olimpice de la Beijing, când președintele american de la acea vreme, George W. Bush, împreună cu alți lideri occidentali erau fotografiați zâmbind bucuroși alături de oficiali chinezi în timp ce își aplaudau loturile naționale.

profimedia-0026514238
Fostul președintele american George W. Bush alături de fostul președinte chinez Hu Jintao și de actualul președinte rus Vladimir Putin la Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, din 2008. Foto: Profimedia Images

De data aceasta, Olimpiada din 2022 va scoate în evidență spațiul care a apărut între regimul de la Beijing și Occident în anii care au trecut de la precedentele Jocuri Olimpice desfășurate în capitala Chinei. Prezența lui Vladimir Putin pe lista publicată de Ministerul chinez de Externe cu demnitarii care vor lua parte la inaugurarea Olimpiadei de iarnă, precum și summitul între liderul de la Beijing și liderul de la Moscova, indică apropierea dintre cele două puteri vecine.

Întrebarea care este acum pusă de tot mai mulți occidentali este dacă se va întâmpla la această ediție a Jocurilor Olimpice ceea ce s-a întâmplat ultima dată când Beijingul a găzduit o Olimpiadă. Atunci, în 2008, Rusia a invadat un alt stat fost sovietic, Georgia. Și pe măsură ce tensiunile continuă să crească la granița cu Ucraina, toți ochii vor fi ațintiți asupra lui Putin.

„Este un moment foarte dramatic în confruntarea Rusiei cu Occidentul și, într-un fel, în confruntarea Chinei cu Occidentul”, a declarat Alexander Gabuev, cercetător pe spațiul Asia-Pacific la Centrul Carnegie din Moscova.

Citește și: Putin, Xi, olimpiada și invazia. Cum a ajuns China singura țară care ar putea împiedica Rusia să atace Ucraina. Măcar până la primăvară

Faptul că momentul reprezintă prima întâlnire personală dintre cei doi lideri în mai bine de doi ani nu face decât să sublinieze semnificația acesteia. Președintele Xi nu a părăsit China din ianuarie 2020, bazându-se în schimb pe „diplomația cloud”, ținând discursuri la evenimente internaționale majore și întâlnindu-se cu lideri străini prin intermediul sesiunilor video. 

De altfel, liderul partidului comunist chinez nu a găzduit niciun demnitar străin pe tot parcursul anului 2021, deoarece China a menținut granițele închise din rațiuni pandemice. 

profimedia-0482904390
Imagine cu președintele chinez Xi Jinping și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Moscova-Beijing. O nouă alianță?

Întâlnirea dintre Putin are loc într-un moment în care Beijingul și Moscova și-au sporit parteneriatul în domeniul comerțului, tehnologiei și coordonării exercițiilor militare. De asemenea, cele două capitale devin tot mai vehemente cu privire la modul în care cooperarea lor poate respinge o ordine mondială occidentală dominată de ceea ce China a numit „așa-numitele alianțe și mici clici”.

Citește și: Analiză CNN: Ordinea mondială, așa cum o cunoaștem, se apropie de sfârșit. „Oponenții SUA simt vulnerabilitate și vor să o exploateze”

Într-un apel video în decembrie cu Putin, Xi Jinping a cerut ca Rusia și China „să intensifice coordonarea și colaborarea în afacerile internaționale” și să respingă „actele hegemonice și mentalitatea Războiului Rece”.

În timp ce analiștii declară că Beijingul va menține probabil un ton ambivalent în general și va cere pace în cazul oricăror viitoare acțiuni rusești asupra Ucrainei, China și-a arătat deja simpatia față de mesajul Moscovei către NATO, care solicită garanții de securitate pentru a limita extinderea Alianței Nord-Atlantice de-a lungul granițelor Rusiei.

Într-o convorbire telefonică desfășurată săptămțna trecută între ministrul chinez de externe Wang Yi și secretarul de stat american Antony Blinken, oficialul chinez a cerut ca „preocupările legitime de securitate ale Rusiei” să fie luate în serios.

Rusia și China au o istorie îndelungată de a se sprijini reciproc împotriva a ceea ce consideră că este o interferență occidentală în afacerile lor interne, respingând sancțiunile conduse de SUA și votând adesea ca un bloc omogen în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Luni, China a fost singurul membru al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care a votat alături de Rusia în ședința convocată de SUA pentru a discuta despre consolidarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina. Având doar sprijinul Chinei, rușii au forțat un vot la începutul reuniunii pentru a decide dacă sesiunea trebuie să se desfășoare cu ușile închise. Făcând apel la continuarea eforturilor diplomatice pentru rezolvarea crizei, ambasadorul chinez Zhang Jun a declarat că în prezent este nevoie urgentă de „o diplomație tăcută, nu de o diplomație a microfonului”. Însă majoritatea celor 15 membri ai Consiliului au votat pentru a continua în ședință publică.

Security Council meeting on threats to international peace and security (Ukraine), New York, United States - 31 Jan 2022
Imagine în cadru larg din timpul ședinței Consiliului de Securitate al ONU, din 31 ianuarie 2022. Foto: Profimedia Images

Totodată, rușii au catalogat apelul Statelor Unite privind intensificarea forțelor armate ale Rusiei la granița cu Ucraina drept o „provocatoare isterie”.

Citește și: Cum ar putea încerca Moscova să atace Ucraina. „Când rușii spun nu, deseori vor să spună da”

Rusia și China au fost apropiate de-a lungul timpului de legăturile lor economice, de nevoia de securitate de-a lungul graniței lor de peste 4.000 de kilometri, precum și de asemănările în natura regimurilor lor, potrivit cercetătorului Alexander Gabuev.

Cu toate acestea, „ingredientul secret” al consolidării legăturilor între Moscova și Beijing din ultimii ani a fost determinat de confruntările lor simultane cu Washingtonul, mai precizează Gabuev. 

„Pentru Rusia, relațiile cu SUA au mers din rău în mai rău”, a adăugat Gabuev, precizând că și în raport cu China a putut fi observată o politică consistentă de concurență a SUA.

2021 a fost un an emblematic pentru relațiile chino-ruse, pentru că cele două state au reînnoit un tratat vechi de 20 de ani privind cooperarea. În plus, cele două state au acumulat un record în valoare de 146 de miliarde de dolari în ceea ce privește comerțul bilateral, iar cei doi președinți au declarat că relațiile lor au ajuns „cel mai înalt nivel” din istorie.

Brazil Russia Putin
Ultimul lucru pe care și-l dorește Xi este ca interesul pentru Olimpiadă să fie deturnat de declanșarea, în aceeași perioadă, a unui război în Ucraina. Foto: Profimedia Images

De asemenea, China și Rusia au urmărit să consolideze coordonarea exercițiilor militare, organizând un exercițiu militar comun la scară largă în nordul Chinei și prima patrulă navală comună China-Rusia în Pacificul de vest.

Totuși, aceste legături sunt încă departe de o alianță militară oficială și ambele s-au ferit să se implice în mod direct în potențialele conflicte ale celuilalt, spun experții, lucru care este probabil să rămână valabil și în privința tensiunilor de la granița rusă cu Ucraina.

„Deși Beijingul sugerează că înțelegere cererile de securitate ale Rusiei către NATO și SUA și dă impresia că s-ar opune sancțiunilor aplicate Rusiei de către Occident, în realitate nu are niciun interes concret să se implice în conflictele Rusiei cu NATO”, a declarat Anna Kireeva, profesoară asociată la Institutul de stat pentru relații internaționale din Moscova. Aceasta mai spune că „factorii de decizie de la Kremlin sunt perfect conștienți de acest lucru”.

Analiștii sunt de părere că un eventual conflict armat în Europa ar servi, fără îndoială, la întărirea legăturilor dintre Moscova și Beijing, mai ales dacă Rusia ar fi lovită de sancțiuni occidentale profunde. Acest lucru ar spori dependența economică a Moscovei de China. Beijingul ar putea beneficia, de asemenea, de o deturnare a concentrării SUA de la concurența cu China, mai spun experții. 

Citește și: Rusia face exerciții cu tancuri la granița cu Ucraina. „Tobele războiului bat cu putere” - diplomat american

Prietenia dintre Putin și Xi Jinping

Întâlnirea de vineri înaintea de startul Jocurilor Olimpice de Iarnă poate evidenția și o altă latură a parteneriatului dintre China și Rusia: relația personală strânsă dintre cei doi lideri politici de la Moscova și Beijing.

Acest lucru a fost demonstrat în perioada premergătoare întâlniri bilaterale din 4 februarie. În decembrie, Xi Jinping l-a numit pe Vladimir Putin „vechiul său prieten” și a spus că „așteaptă cu multă nerăbdare” întâlnirea lor din preajmă Olimpiadei. 

Russian President Putin Attends G20 Summit Via Video Link
Președintele rus Vladimir Putin și liderul Chinei Xi Jinping, discutând despre situația tensionată dintre puterile occidentale, UE, SUA, NATO și Rusia și China. Foto: Profimedia Images

„Cu toate problemele structurale care fac din relația China-Rusia un parteneriat strategic complex și dificil, Xi Jinping și Vladimir Putin sunt mult mai cooperanți unul cu celălalt, în comparație cu perechile de lideri politici din trecutul recent al celor două țări”, remarcă Steve Tsang, director al Institutului SOAS China din cadrul  Universității din Londra.

„Există un element de chimie personală, în sensul că ambii sunt lideri autoritari puternici și fiecare îl apreciază pe celălalt pentru ceea ce a reușit să facă la el în țară”, a mai declarat Tsang.

Vladimir Putin îl va informa pe omologul său chinez Xi Jinping cu privire la discuțiile discuțiile Rusiei cu Statele Unite și NATO, a declarat luna trecută presa de stat rusă, în timp ce se așteaptă ca cei doi lideri să își concentreze dialogul pe consolidarea cooperării într-o serie de diverse domenii.

O astfel de întâlnire în persoană va oferi o oportunitate de a energiza legăturile lor bilaterale, potrivit lui Yu Bin, profesor de științe politice la Universitatea Wittenberg din Ohio.

„La nivel personal, nu uitați că atât Putin, cât și Xi sunt fani ai diferitelor sporturi. Se vor bucura de Jocurile Olimpice în timp ce vorbesc despre probleme mondiale", a adăugat Yu Bin, precizând că s-ar putea ca China să nu creadă că o posibilă invazie în Ucraina, așa cum este descrisă de guvernele occidentale, este iminentă.

Dar întrebări mai profunde cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul unui conflictul al Rusiei cu Occidentul și Ucraina vor rămâne cu siguranță fără răspuns și după această întâlnire, subliniază analiștii politici.

exercitii militare armata rusa
Militari ruşi participă la manevre în proximitatea Ucrainei şi în Crimeea anexată. Foto: Profimedia Images

La începutul lunii decembrie, Adunarea Generală a ONU a aprobat un „armistițiul olimpic”, care propune, în esență, încetarea oricăror ostilități sau conflicte militare pe durata Jocurilor Olimpice.

Mai exact, acest „armistițiu olimpic” ar trebui respectat din 28 ianuarie (șapte zile înaintea debutului JO), până pe 30 martie 2022 (șapte zile după finalizarea Jocurilor Paralimpice de Iarnă).

Citește și:  JO de iarnă 2022. Ştafeta flăcării olimpice a debutat la Beijing

Numai că tot mai multe voci din comunitatea internațională se tem că rușii ar putea declanșa o incursiune armată în Ucraina în preajma Jocurilor Olimpice, mai ales că au deja două antecedente în acest sens. Prima oară s-a întâmplat chiar în ajunul unei alte olimpiade organizate de Beijing - Jocurile Olimpice de vară 2008. Chiar în acea perioadă Rusia a decis să invadeze Georgia.

A urmat apoi invazia și anexarea Crimeei, în 2014, fix după finalizarea Jocurilor Olimpice de iarnă, organizate de Rusia în stațiunea Soci, de pe malul Mării Negre.

Dar de această dată, având în vedere relația dintre cele două țări, Putin ar putea avea o abordare mai delicată, potrivit lui Gabuev.

Cred că Rusia va fi atentă la sensibilitățile Chinei în ceea ce privește ceremonia de deschidere și poate o parte desfășurării Olimpiadei. Rusia dorește să acorde o atenție suficientă presei și, de asemenea, nu dorește să distragă atenția de la întâlnirea dintre Putin și XI Jinping. Moscova vrea în primul rând să arate că, chiar dacă va fi supusă sancțiunilor occidentale, nu este singură, ci are un parteneriat cu o altă superputere globală" a mai subliniat Gabuev.

Citește și: ANALIZĂ Mizele crizei din Ucraina. Confruntarea pe care nici Biden, nici Putin nu-și permit să o piardă

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...