Iranul susține că a confiscat două petroliere și le-a arestat echipajul. Guvernul SUA răspunde că „nu are cunoștință” de ele

Data publicării:
steagurile sua si iran
Foto: Profimedia

Guvernul Statelor Unite a afirmat, sâmbătă, că nu are informații despre o recentă „sechestrare a unor petroliere în apele internaționale”, după ce Iranul a anunțat că a confiscat două astfel de vase „implicate în contrabandă”.

„Nu avem cunoştinţă despre recenta sechestrare a unor petroliere în apele internaţionale”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe într-un comunicat pentru AFP, citat de Agerpres. Televiziunea de stat iraniană a anunţat, vineri, confiscarea a două petroliere străine angajate în contrabanda cu combustibil în Golf şi arestarea membrilor echipajului.

„Forţele navale ale Gardienilor Revoluţiei au sechestrat două nave în ultimele două zile”, a transmis postul de televiziune, citându-l pe amiralul Mohammad-Sharif Shirali, un comandant local al Gardienilor, armata ideologică a regimului de la Teheran.

„Petrolierele sechestrate, Steven şi Crown, sub pavilionul Panama şi al Tanzaniei, transportau peste 1,5 milioane de litri de petrol şi gaze iraniene”, a adăugat el. „Treizeci şi şapte de membri ai echipajului au fost predaţi autorităţilor judiciare în portul Mahshahr”, în sud-vestul ţării, a spus amiralul.

În ultimele săptămâni, armata americană şi-a intensificat prezenţa în Golf, susţinând că Iranul sechestrează nave sau încearcă să o facă în această cale maritimă strategică pentru comerţul mondial.

„Forţele navale americane, în coordonare cu partenerii de coaliţie, sunt poziţionate să asigure securitatea rutelor maritime internaţionale şi să păstreze libertatea de navigaţie în Golf”, a declarat, sâmbătă, responsabilul Casei Albe.

Pe 6 iulie, armata americană a afirmat că Gardienii au confiscat o navă comercială în Golf, la o zi după ce au acuzat forţele iraniene că au efectuat două încercări similare în largul coastei Omanului.

Iranul a răspuns că nava interceptată transporta „mai mult de un milion de litri de combustibil de contrabandă”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri