Israelul a bombardat ținte iraniene din apropierea principalelor baze militare mediteraneene ale Rusiei

Data publicării:
raid aeriana siria israel
Israelul a efectuat sute de bombardamente împotriva țintelor iraniene de pe teritoriul Siriei în ultimii ani, dar s-a ferit până acum să lovească provinciile de coastă unde sunt concentrate forțele militare ale Rusiei care participă la operațiunile din Siria. Foto: Profimedia Images

Israelul a lovit mai multe ținte iraniene în urma unor bombardamente în serie efectuate duminică în apropierea regiunii ancestrale a președintelui sirian Bashar Al-Assad și în preajma principalelor baze militare ale Rusiei de pe coasta siriană a Mării Mediterane, potrivit unor surse din armata siriană citate de Reuters.

Armata siriană a anunțat că trei militari au fost uciși și trei au fost răniți în două atacuri israeliene la sud de provincia Tartus și încă un atac asupra capitalei țării, Damasc.

Bombardamentele asupra periferiei din nord-estul Damascului au lovit avanposturi ale grupului pro-iranian Hezbollah din Liban, au dezvăluit doi dezertori ai armatei siriene.

Un ofițer din armata siriană din regiunea Tartus a spus pentru Reuters că bombardamentele israeliene au țintit o bază iraniană de lângă satul Abu Afsa, la sud de orașul port, împreună cu un sistem de apărare antiaeriană și o stație radar din apropiere.

Israelul a efectuat sute de bombardamente împotriva țintelor iraniene de pe teritoriul Siriei în ultimii ani, dar s-a ferit să lovească provinciile de coastă unde sunt concentrate forțele militare ale Rusiei care participă la operațiunile din Siria.

Bombardamentele de duminică au lovit foarte aproape de singura bază navală rusească de la Marea Mediterană din portul Tartus. Hmeimim, principala bază militară a Moscovei, se află în Latakia, o provincie învecinată cu Tartus.

Baza Hmeimim Siria
Bombardamentele de duminică au lovit foarte aproape de singura bază navală rusească de la Marea Mediterană din portul Tartus. Hmeimim, principala bază militară a Moscovei (în poză), se află în Latakia, o provincie învecinată cu Tartus. Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina și incidentele din Siria sporesc tensiunile dintre Israel și Rusia

Provinciile de coastă sunt populate în principal de minoritatea alawită din care face parte și președintele Assad și care domină eșaloanele superioare ale forțelor de securitate și ale armatei siriene.

Rusia alege de obicei să ignore bombardamentele israeliene efectuate împotriva luptătorilor și a traficanților de arme suspectați că ar fi sponsorizați de Iran.

Dar tensiunile dintre Israel și Rusia au crescut în ultima vreme după ce guvernul israelian a condamnat crimele de război comise de ruși în Ucraina și guvernul rus a impus în luna iulie principalei organizații care facilitează emigrarea din Rusia a diasporei everiești spre Israel să își înceteze operațiunile de pe teritoriul țării.

Israelul a anunțat luna trecută că avioanele sale militare au fost atacate de sistemele antiaeriene rusești deasupra Siriei, care și-au ratat însă ținta. Confruntarea a fost descrisă de israelieni drept „un incident singular”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri