Julian Assange vrea să fie eliberat din închisoare pentru a merge la înmormântarea creatoarei de modă Vivienne Westwood

Data publicării:
Julian Assange în 2019, în momentul arestării la Ambasada Ecuadorului la Londra
Julian Assange în 2019, în momentul arestării la Ambasada Ecuadorului la Londra Foto: Guliver / Getty Images

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, va cere eliberarea temporară din închisoare pentru a participa la funeraliile creatoarei de modă Vivienne Westwood, a declarat soția sa, potrivit BBC. Cei doi erau prieteni apropiați, a mai arătat Stella Assange.

Julian Assange se află în detenție la închisoarea de maximă securitate Belmarsh Prison din Londra. El așteaptă decizia definitivă a instanței britanice privind extrădarea sa în SUA, unde este acuzat pentru publicarea a mii de documente clasificate în cursul anilor 2010 și 2011, în scandalul cunoscut sub numele de WikiLeaks.

Vivienne Westwood, care a murit pe 29 decembrie 2022, a fost un suporter vocal și prietenă a lui Assange timp de mai bine de un deceniu și a protestat împotriva încarcerării sale închizându-se într-o cușcă suspendată, în formă de colivie.

Stella Assange a declarat pentru BBC că soțul ei și creatoarea de modă aveau o relație apropiată.

„Știu că Julian și-ar dori să îi aducă un omagiu”, a spus Stella Assange, adăugând că avocatul lui a fost însărcinat să depună o cerere în acest sens.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției a declarat pentru BBC că este puțin probabil ca o astfel de cerere să fie aprobată, în condițiile în care aceste „permisii” se acordă doar pentru rudele apropiate.

El a precizat totuși că nu există o interdicție clară și că decizia o ia conducerea închisorii de la caz la caz.

Stella Assange, care a purtat o rochie creată de Vivienne Westwood la căsătoria cu fondatorul Wikileaks - ceremonie care a avut loc la închisoare -, a insistat că nu există un „motiv clar” pentru ca cererea să nu fie aprobată.

Julian Assange a tris un mesaj de condoleanțe la moartea creatoarei de modă, pe care a descris-o drept un „stâlp anti-sistem”, după cum a dezvăluit soția sa.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri