Justiție în varianta Belarus: Un opozant condamnat deja la închisoare a aflat că i s-a dublat pedeapsa, dar nu știe de ce

Data publicării:
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko Foto: Getty Images

Mikola Statkevici, un lider al opoziţiei din Belarus care ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu 15 zile de închisoare, a fost din nou condamnat la o pedeapsă similară, a anunţat luni soţia lui, Marina Adamovici. Verdictul a fost pronunţat în absenţa lui Statkevici şi a avocatului său, justiţia refuzând să-i comunice acestuia din urmă motivele noii condamnări şi când va fi eliberat opozantul, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Mikola Statkevici a fost arestat pe 31 mai, când se îndrepta spre locul unei manifestaţii la Minsk. Acuzat că a organizat o altă acţiune de protest neautorizată la sfârşitul lui mai, el a fost condamnat, la o zi după arestarea lui, la 15 zile de închisoare.

Un alt opozant din Belarus care ispăşeşte o pedeapsă de 15 zile de detenţie, Pavel Severineţ, a fost la rândul său condamnat din nou, de data aceasta pentru 30 de zile. El a fost arestat la începutul lui iunie, în centrul Minskului, când aduna semnături pentru a li se permite opozanţilor să participe la alegerile prezidenţiale.

Autorităţile din Belarus, ţară condusă cu o mână de fier de Aleksandr Lukaşenko încă din 1994, duc de mai multe săptămâni o campanie împotriva posibililor candidaţi ai opoziţiei în alegerile prezidenţiale prevăzute să aibă loc la 9 august.

Mikola Statkevici, care a ispăşit deja cinci ani de închisoare între 2011 şi 2015, nu poate să participe la alegerile prezidenţiale din cauza condamnărilor, la fel și Serghei Tihanovski, blogger devenit celebru prin înregistrările sale video în care denunţă corupţia regimului Lukaşenko şi care a fost condamnat în mai la 15 zile de închisoare pentru o manifestaţie neautorizată.

Citiți și:  „Ni se spunea echipa de asasini și exact asta eram”. Mărturia cutremurătoare făcută de ucigaș în fața fiicei victimei

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri