Kim Jong Un a văzut primele imagini luate de satelitul-spion lansat de Phenian. Ce a fotografiat din spațiu Malligyong-1

Data publicării:
kim jong un priveste lansarea satelitului de spionaj
Coreea de Nord anunță că a plasat cu succes un satelit spion pe orbită. FOTO: Profimedia Images

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a examinat imaginile luate de primul satelit-spion lansat de Coreea de Nord, care a fotografiat din spațiu mai multe „regiuni-ţintă”, între care baza militară americană de la Pearl Harbor din Hawaii şi diferite zone din Coreea de Sud, a anunţat sâmbătă agenţia oficială de stat KCNA.

Phenianul a declarat că a reuşit să plaseze pe orbită un satelit militar spion la începutul săptămânii, dar Seulul apreciază că este prea devreme pentru a afirma, aşa cum pretinde regimul nord-coreean, că acest satelit funcţionează.

Potrivit experţilor, plasarea pe orbită a unui satelit spion operaţional ar optimiza căutarea de informaţii operative de către Coreea de Nord, în special asupra rivalului său din Sud, având acces la date cruciale în perspectiva unui eventual conflict militar.

Regimul de la Phenian a indicat că misiunea prin satelitul denumit Malligyong-1 va începe oficial pe 1 decembrie, dar asigură că dispozitivul a surprins deja imagini relevante, inclusiv ale mai multor instalaţii militare americane de pe insula Guam, informează EFE, potrivit Agerpres.

Sâmbătă, KCNA a relatat că liderul nord-coreean a examinat primele imagini luate de satelitul spion deasupra statului american Hawaii în jurul orei 05:00 dimineaţa (20:00 GMT), între care cele ale unei „baze navale la Pearl Harbor, baza aeriană de la Hickam din Honolulu”.

Kim a văzut de asemenea imagini din satelit luate în jurul orei 10:00 dimineaţa (01:00 GMT) sâmbătă, potrivit Phenianului, deasupra oraşului portuar sud-coreean Busan, unde era vizibil portavionul american cu propulsie nucleară USS Carl Vinson.

Nava de război americană a sosit în baza navală de la Busan marţi, conform armatei sud-coreene.

Satelitul a fotografiat Coreea de Sud

Kim Jong Un a vizitat din nou cu o zi înainte cartierul general de control al Administraţiei Naţionale de Tehnologie Aerospaţială (NATA) din Phenian, de unde este coordonată misiunea prin satelit, şi acolo i-au fost arătate „fotografii ale principalelor regiuni-ţintă, inclusiv Mokpo, Gunsan, Pyeongtaek, Osan, Seul şi alte zone”, a informat sâmbătă într-un comunicat agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, potrivit EFE.

Noile imagini pe care Kim Jong Un le-a examinat sunt luate între „ora locală 10:15 şi 10:27 (03:15 şi 03:27 GMT) vineri dimineaţă în peninsula coreeană, în special la Seul, Pyeongtaek, Osan, Mokpo şi Gunsan, în Sud, unde se află baze militare sud-coreene şi americane, potrivit KCNA.

Oraşul Pyeongtaek, situat la aproximativ 60 km de Seul, adăposteşte Camp Humphreys, cea mai mare bază militară americană în străinătate. Acolo se află de asemenea baza aeriană Osan, care găzduieşte Comandamentul pentru operaţiuni al forţelor aeriene ale Seulului şi o bază a US Air Force.

Imaginile luate vineri includ şi unele zone din Nord, potrivit KCNA.

Acord militar rupt

Plasarea pe orbită a satelitului nord-coreean a dus la suspendarea, parţială de către Sud şi totală de către Nord, a unui acord militar încheiat în urmă cu cinci ani pentru aplanarea tensiunilor bilaterale.

Vineri, diplomaţi de rang înalt din Coreea de Sud, Japonia şi SUA au „condamnat cu fermitate această lansare pentru efectul său destabilizator asupra regiunii”, a declarat Departamentul de Stat american într-un comunicat.

Phenianul „a recurs la tehnologia rachetelor balistice încălcând mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, menţionează comunicatul.

După două tentative eşuate, Phenianul a primit ajutor de la Moscova pentru a reuşi să-şi plaseze pe orbită satelitul de recunoaştere, potrivit serviciilor secrete de la Seul.

NATA urmează să efectueze sâmbătă un „reglaj suplimentar” al satelitului său, a indicat KCNA.

Phenianul nu a publicat nicio imagine realizată de satelit care să confirme faptul că acesta funcţionează corect, potrivit EFE.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri