Live Text Ziua 125 de război. „Dacă pierdem Lisiceansk, regiunea Lugansk e pierdută”, spune un oficial ucrainean. Rușii le cer să se predea

Data actualizării: Data publicării:
LPR Russia Ukraine Military Operation
Rușii și-au intensificat bombardamentele în regiunea Lugansk. Foto: Profimedia Images
Din articol
Ucraina a arestat un „agent rus” care a ghidat un atac soldat cu moartea a 50 de soldați ucraineni Primarul Kievului, prezent la summitul NATO, cere mai multe arme pentru Ucraina Lituania a interzis, oficial, importurile de gaze naturale din Rusia Primarul ales al oraşului Herson, arestat de forțele ocupante Bulgaria expulzează cel mai mare număr de diplomați ruși de până acum Ucraina încearcă să țină linia frontului la Lisiceansk în așteptarea armelor occidentale Schimb de prizonieri între Moscova și Kiev. Ucraina a recuperat 17 oameni Rusia amenință că ar putea schimba condițiile contractelor dacă Occidentul plafonează prețul gazelor Stoltenberg: Summitul NATO de la Madrid, unul esențial. Vom conveni schimbări fundamentale pentru apărarea noastră Kremlin: Rusia va încheia ofensiva dacă Ucraina se va preda G7 se angajează să contribuie la reconstrucția Ucrainei Soția și fiica președintelui Biden au fost adăugate pe lista de sancțiuni a Rusiei Un politician de opoziție din Rusia a fost arestat pentru „discreditarea” armatei lui Putin Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată după 1918, confirmă agenția Moody's Ministerul rus al Apărării a negat marți că a lovit cu rachete centrul comercial din orașul ucrainean Kremenciuk Liderii G7 au decis să analizeze plafonarea prețului pentru petrolul și gazul rusesc. Franța cere plafonarea globală a prețurilor Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra Lisiceansk Zelenski a cerut SUA să recunoască Rusia ca stat care sponsorizează terorismul Ministerul britanic al Apărării: Rușii operează în Ucraina cu un nivel degradat de eficacitate lipsit de sustenabilitate termen lung Oamenii din Mariupol sunt nevoiți să vâneze porumbei ca să aibă ce mânca (primar) Institutul pentru Studiul Războiului: Atacul din Kremenciuk, parte a unei campanii masive de bombardare a orașelor ucrainene Summit istoric la Madrid. NATO va face cele mai importante schimbări după încheierea Războiului Rece Medvedev: Orice intruziune a NATO în Crimeea ar declanşa al treilea război mondial. O catastrofă completă BBC: Unde și cum transportă Rusia cerealele furate din Ucraina G7 califică drept abominabil atacul rusesc asupra centrului comercial din Kremenciuk ONU: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate privind cele mai recente bombardamente ruseşti în Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat marți că Rusia își va opri ofensiva doar dacă Ucraina se va preda. Între timp, crește bilanțul victimelor atacului cu racehte al forțelor ruse asupra unui centru comercial din Kremenciuk. Cel puțin 18 oameni au murit și 59 au fost răniți. Liderii din întreaga lume au denunțat atacul pe care l-au calificat drept crimă de război. Se intensifică și bombardamentele rusești în Lisiceansk, ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Lugansk.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

DraftUkraineCoTJune27,2022
Situația frontului din Ucraina pe 27 spre 28 iunie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Bombardamente rusești la Orihiv.Foto: Profimedia
Bombardamente rusești la Orihiv.Foto: Profimedia

Ucraina a arestat un agent rus care a ghidat un atac soldat cu moartea a 50 de soldați ucraineni

ACTUALIZARE 23:48 Serviciul de securitate ucrainean a anunțata arestat un fost agent KGB care a ajutat la dirijarea unor atacuri cu rachete rusești care au ucis peste 50 de militari în vestul Ucrainei, în luna martie, relatează Reuters.

Fostul agent KGB a trimis rușilor locațiile țintelor de la centrul de pregătire militară din Yavoriv, aflată la 25 de kilometri de granița cu Polonia, prin aplicația Telegram, potrivit SBU.

În urma loviturilor cu rachete asupra poligonului de antrenament din Yavoriv, peste 50 de membri ai personalului militar au murit, iar aproape 150 au fost răniți", a precizat SBU.

Primarul Kievului, prezent la summitul NATO, cere mai multe arme pentru Ucraina

ACTUALIZARE 23:06 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, prezent la summitul NATO de la Madrid, a cerut marţi ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice să accelereze livrările de arme către Ucraina, considerând acest sprijin necesar pentru revenirea păcii în Europa, relatează AFP.

Avem nevoie de sisteme anti-rachetă. Vedem că în fiecare zi rachetele ruseşti ne distrug oraşele, ucid civili, distrug infrastructura, a spus fostul boxer, alături de fratele său geamăn, Vladimir Kliciko.

Sprijinul pentru Ucraina este cheia ca pacea să revină în Europa, a continuat primarul Kievului, adăugâng că invadarea ţării sale de către Rusia nu a fost un război împotriva armatei ucrainene, ci împotriva populaţieiucrainene.

Trebuie să izolăm Rusia, a spus fratele său, Vladimir, condamnând atacul de luni asupra unui centru comercial din Kremenciuk, la 330 de kilometri sud-est de Kiev, care a făcut cel puţin 18 morţi şi aproximativ 40 de dispăruţi.

Lituania a interzis, oficial, importurile de gaze naturale din Rusia

ACTUALIZARE 22:36 Parlamentul Lituaniei a interzis, marți, importurile de gaze din Rusia. Rezoluția prin care Lituania renunță complet la gazul rusesc a fost adoptată în legislativul de la Vilnius cu unanimitate - se interzice accesul furnizorilor din țări considerate ca fiind amenințări la adresa siguranței naționale. Furnizorii ruși nu vor mai putea folosi nici terminalul de gaze naturale lichefiate din Klapeida.

Excepţiile se aplică doar furnizorilor care transportă gaze prin Lituania spre Kaliningrad, exclava Rusiei.

Conform ministrului lituanian al Energiei, Dainius Kreivys, citat de Agerpres, reglementările au ca obiectiv implementarea de jure a embargoului privind gazele: „Avem nevoie de această lege pentru a o menţine pe termen nelimitat”.

Primarul ales al oraşului Herson, arestat de forțele ocupante

ACTUALIZARE 22:35 Primarul ales al oraşului Herson, oraş din sudul Ucrainei ocupat de forţele ruse, a fost arestat, a anunţat marţi aşa-zisul şef-adjunct al administraţiei de ocupaţie, Kirill Stremousov. El fusese îndepărtat de la putere de forțele ocupante în luna aprilie.

Fostul primar (Igor) Kolîhaev a fost arestat”, a declarat Kirill Stremousov, responsabil al administraţiei militare şi civile a regiunii Herson, pentru agenţia de presă RIA Novosti, preluată de AFP și Agerpres.

Kolîhaev a fost înlăturat de la puterea locală de forţele ruse în aprilie, la câteva s

Bulgaria expulzează cel mai mare număr de diplomați ruși de până acum

ACTUALIZARE 22:34 Prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov, a anunțat, marți, că va expulza 70 de diplomați ruși suspectați că reprezintă o „amenințare pentru securitatea națională”. Este vorba de cel mai mare număr de diplomați ruși expulzați simultan de Bulgaria, până acum.

Bulgaria va expulza 70 de diplomaţi ruşi (...) Serviciile noastre i-au identificat ca fiind persoane care acţionau împotriva intereselor noastre”, a declarat prim-ministrul Petkov, citat de Reuters și Agerpres.

Aceste persoane, identificate ca reprezentând „o ameninţare pentru securitatea naţională” a Bulgariei, trebuie să părăsească teritoriul bulgar până cel târziu pe 3 iulie, a precizat Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia.

Astăzi am expulzat 70 de diplomați ruși. Mulți dintre ei au lucrat direct pentru serviciile de informații, iar rolul lor diplomatic a fost mai degrabă unul de acoperire.

Ucraina încearcă să țină linia frontului la Lisiceansk în așteptarea armelor occidentale

ACTUALIZARE 16:34 Trupele ucrainene vor încerca să ţină linia frontului pe poziţii avantajoase lor în faţa trupelor ruse în zona oraşului Lisiceansk, în încercarea de a câştiga astfel timp până când le vor sosi noi arme occidentale şi vor reuşi să ridice fortificaţii, a declarat marţi într-un interviu guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Armata rusă adună în acest timp forţe pentru a încerca să încercuiască oraşul Lisiceansk, ultima redută a armatei ucrainene în Lugansk. Trupele ruse au capturat de cealaltă parte a râului Siverski Doneţ oraşul geamăn Severodoneţk după săptămâni de lupte, dar le va fi mai greu să cucerească şi Lisiceanskul, aflat pe un teren mai înalt, însă este dificil de spus cât timp vor reuşi trupele ucrainene să reziste acolo.

„Ce fac ruşii ? Ei pur şi simplu bombardează de la distanţă poziţiile (ucrainene) zile, săptămâni şi luni la rând. Cât timp va putea rezista (Lisiceanskul)? Asta ţine mai puţin de rezistenţa soldaţilor şi mai mult de rezistenţa betonului. Şi anume, cât vor rezista fortificaţiile'”, explică Gaidai.

Însă ruşii „nu vor obţine nimic în câteva zile (la Lisiceansk), contrar a ceea ce spun ei”, asigură guvernatorul ucrainean. „Geografia (Lisiceanskului) este dificilă. Este un oraş foarte etajat. Are o zonă (rezidenţială) privată, cu blocuri cu nouă niveluri, sunt pante, zone joase şi apoi înalte”, remarcă guvernatorul ucrainean.

Populaţia oraşului de dinainte de război era de circa 100.000 de locuitori. În pofida apelurilor repetate ale autorităţilor de a părăsi localitatea, circa 15.000 de persoane au rămas la Lisiceansk.

„Misiunea noastră este să ţinem pe loc inamicul cât mai mult posibil şi să-i provocăm cât mai multe pierderi. Atât timp cât armata rusă rămâne într-un loc, timpul lucrează de partea noastră. Vom primi arme din Occident”, explică Gaidai tactica armatei ucrainene.

Întrebat dacă armele şi muniţiile deja primite din Occident au vreun efect asupra evoluţiei conflictului, el a răspuns că acestea „ajută”, dar cantităţile primite sunt departe de necesarul armatei ucrainene.

„Dacă vom pierde Lisiceanskul, din păcate vom putea spune că regiunea Lugansk este pierdută (...). Dar va fi o bătălie pierdută, nu războiul”, conchide Serghei Gaidai.

Schimb de prizonieri între Moscova și Kiev. Ucraina a recuperat 17 oameni

ACTUALIZARE 16:21 17 ucraineni au fost eliberați din captivitate de ruşi, în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Moscova, au anunţat marţi serviciile de informaţii ucrainene.

Este vorba de doi ofiţeri, 14 soldaţi şi un civil, potrivit Direcţiei principale de informaţii din cadrul Ministerului Apărării ucrainean. Cinci dintre ei sunt răniţi şi necesită îngrijiri de urgenţă, scrie Agerpres, preluând AFP.

Vezi și Momentul în care rușii bombardează un mall, surprins de camerele dintr-un parc. Oameni disperați sar în lac sau fug cu copiii în brațe

Rusia amenință că ar putea schimba condițiile contractelor dacă Occidentul plafonează prețul gazelor

ACTUALIZARE 15:43 Kremlinul a anunţat marţi că gigantul rus Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor sale de livrare dacă statele occidentale implementează un plafon de preţ pentru gazul rusesc, transmite Reuters.

Liderii grupului celor şapte state puternic industralizate (G7) au fost de acord să analizeze introducerea unui plafon de preţ pentru gazul şi petrolul rusesc, pentru a limita fluxul de bani spre Rusia.

Invadarea Ucrainei de către Rusia şi limitarea profiturilor generate de Rusia ca urmare a creşterii preţurilor la energie au devenit principalele subiecte de discuţie pentru liderii din G7.

Stoltenberg: Summitul NATO de la Madrid, unul esențial. Vom conveni schimbări fundamentale pentru apărarea noastră

ACTUALIZARE 15:23 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți, în debutul summitului de la Madrid, că liderii alianței vor decide „schimbări fundamentale” în zilele următoare. 

„Summit-ul de la Madrid va fi un summit esențial. Vom conveni asupra unui nou Concept Strategic, Conceptul Strategic de la Madrid, care va fi planul pentru NATO într-o lume mai periculoasă și mai imprevizibilă. Vom conveni asupra unor schimbări fundamentale a descurajării și apărării noastre”, a declarat Stoltenberg care a precizat că Alianța va dispune mai multe forțe de apărare și mai multe echipamente pre-poziționate.

Kremlin: Rusia va încheia ofensiva dacă Ucraina se va preda

ACTUALIZARE 14:18 Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat marți că Rusia va pune capăt ofensivei în Ucraina de îndată ce Kievul se va preda. El îndeamnă autoritățile ucrainene să ordone trupelor lor să depună armele.

„Partea ucraineană poate opri totul înainte de sfârșitul zilei de astăzi”, a spus Peskov, potrivit agenției de presă AFP. „Este necesar doar un ordin ca unitățile naționaliste să depună armele”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în repetate rânduri că trupele țării sale nu se vor preda și că în cele din urmă vor câștiga războiul.

G7 se angajează să contribuie la reconstrucția Ucrainei

ACTUALIZARE 14:10 Cele şapte puteri mondiale din G7, reunite într-un summit în Germania, s-au angajat marţi „să susţină” reconstrucţia Ucrainei printr-o conferinţă internaţională şi un plan, conform unui proiect de declaraţie finală consultat de AFP, potrivit Agerpres.

G7, la care s-au adăugat cinci ţări emergente, printre care India, a condamnat de asemenea invadarea „ilegală” a Ucrainei de către Rusia.

La finalul reuniunii lor, cele şapte puteri se declară „hotărâte să sprijine reconstrucţia Ucrainei prin intermediul unei conferinţe şi al unui plan de reconstrucţie internaţionale”.

Soția și fiica președintelui Biden au fost adăugate pe lista de sancțiuni a Rusiei

ACTUALIZARE 13.45 Rusia a anunțat marți că a interzis accesul pe teritoriul său a încă 25 de americani, printre care Jill și Ashley Biden, soția și fiica președintelui american Joe Biden, ca răspuns la sancțiunile adoptate de SUA, informează Reuters. Rusia le-a adăugat pe cele două femei pe „lista cu interdicții", alături de o serie de alte personalități.

Ministerul rus de Externe a declarat că această măsură a fost luată „ca răspuns la sancțiunile tot mai extinse ale SUA împotriva personalităților politice și publice din Rusia".

Un politician de opoziție din Rusia a fost arestat pentru „discreditarea” armatei lui Putin

ACTUALIZARE 13.35  Un politician rus de opoziție a fost arestat luni la Moscova, la o lună după ce a fost găsit vinovat de „discreditarea” armatei ruse, potrivit Reuters.

Ilya Yașin, un politician proeminent din opoziția rusească, a fost reținut luni la Moscova, au anunțat un avocat și un jurnalist rus pe conturile lor de socializare.

Irina Babloyan, jurnalistă și prezentatoare la fostul post de radio Ekho Moskvy, a declarat că Yașin, care îi este apropiat, a fost reținut în timp ce cei doi se plimbau în parc.

„Mă plimbam cu prietenul meu, Ilya Yașin, în parcul ... Poliția a venit și l-a luat pe Ilya", a anunțat Babloyan pe Telegram.

Avocatul Vadim Prokhorov, care a reprezentat multe personalități din opoziție, a declarat că Iașin se afla în custodia autorităților pentru presupusa nesupunere față de un ofițer de poliție.

Un politician de opoziție din Rusia a fost arestat pentru „discreditarea” armatei lui Putin
Un politician de opoziție din Rusia a fost arestat pentru „discreditarea” armatei lui Putin. Foto: Profimedia Images

Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată după 1918, confirmă agenția Moody's

ACTUALIZARE 13.15 Agenţia de evaluare financiară Moody's a apreciat că Rusia a intrat luni seara în incapacitate de plată cu privire la datoria sa externă, pentru prima dată în ultimul secol, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Ultima dată când Rusia nu şi-a rambursat datoria externă a fost în 1918, după Revoluţia Bolşevică, atunci când Vladimir Lenin a refuzat să recunoască datoriile regimului ţarist faţă de creditorii internaţionali. Rusia s-a confruntat cu o incapacitate de plată şi în 1998, însă atunci default-ul a afectat doar datoria internă.

„În data de 27 iunie, deţinătorii de obligaţiuni suverane ruseşti nu au primit plata cuponului pentru două emisiuni de eurobonduri în valoare de 100 de milioane de dolari, la expirarea perioadei de graţie de 30 de zile, ceea ce potrivit definiţiei noastre constituie un caz de default”, a explicat agenţia de evaluare financiară într-un comunicat publicat în noaptea de luni spre marţi.

Citește continuarea AICI

Ministerul rus al Apărării a negat marți că a lovit cu rachete centrul comercial din orașul ucrainean Kremenciuk

ACTUALIZARE 13.00 Ministerul rus al Apărării a negat marți că a lovit cu rachete centrul comercial din orașul ucrainean Kremenciuk și a susținut că a lovit un depozit de armament, iar explozia ulterioară a muniției a declanșat un incendiu în mall-ul din apropiere, relatează Reuters. Amploarea bombardamentului este surprinsă de imaginile aeriene în care se văd magazinele făcute una cu pământul.

Cel puţin 18 persoane au murit în atacul de la Kremenciuk, despre care liderii G7 au spus că este o crimă de război a rușilor.

"În Kremenciuk, forţele ruse au lovit un depozit de arme primite din Statele Unite şi Europa cu armament aerian de înaltă precizie. Ca urmare a loviturii de precizie, armele şi muniţiile de fabricaţie occidentală concentrate în depozit (...) au fost atinse", a declarat ministerul de la Moscova într-o postare pe canalul său de Telegram.

"Detonarea muniţiei depozitate pentru arme occidentale a provocat un incendiu într-un centru comercial nefuncţional situat lângă depozit", a adăugat ministerul rus.

mall-ucraina-profimedia
Imaginile dezastrului, după ce rușii au bombardat un mall și au omorât cel puțin 18 oameni. FOTO: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Liderii G7 au decis să analizeze plafonarea prețului pentru petrolul și gazul rusesc. Franța cere plafonarea globală a prețurilor

ACTUALIZARE 12.30 Liderii G7 au convenit să analizeze introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești pentru a încerca să limiteze capacitatea Moscovei de a finanța războiul în Ucraina, au declarat marți oficialii G7.

Uniunea Europeană va analiza împreună cu partenerii internaționali modalități de reducere a prețurilor la energie, inclusiv fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare ale prețurilor la import, se arată într-o secțiune a comunicatului final G7, potrivit Reuters. Oficialii precizează că asta înseamnă plafoane atât pentru petrol, cât și pentru gaze.

The G7 Heads of State and Government Meeting at Schloss Elmau in Germany
Liderii G7, reuniți în Germania pentru un summit la care au discutat cele mai importante teme globale. Foto: Profimedia Images

Liderii G7 au dezbătut un plafon global pentru prețul energiei rusești pentru a împiedica Moscova să profite de pe urma invadării Ucrainei, care a dus la creșterea bruscă a prețului petrolului și gazelor.

Veniturile din exporturile de petrol rusesc au crescut în mai, chiar dacă sancțiunile i-au redus Rusiei volumele de export, a declarat Agenția Internațională pentru Energie în raportul său lunar din iunie.

Citește continuarea AICI

Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra Lisiceansk

ACTUALIZARE 11.52 Armata rusă rusă a efectuat bombardamente de amploare marţi dimineaţă în întreaga regiune Lugansk, în estul Ucrainei, dar deosebit de distrugătoare acestea au fost la Lisiceansk, ultimul oraş aflat sub control ucrainean în această regiune de la graniţa cu Rusia, relatează EFE şi Ukrinform, potrivit Agerpres.

Serhii Gaidai, şeful administraţiei militare ucrainene a regiunii Lugansk, a confirmat „bombardamentele pe scară largă” din ultimele ore într-un mesaj postat pe contul său de Telegram.

„Alţi doi localnici au decedat. O femeie a murit la spitalul din Kramatorsk, unde fusese spitalizată în urmă cu două zile. O altă femeie a fost găsită fără viaţă la Lisiceansk”, a indicat Gaidai, adăugând că medicii au fost nevoiţi să amputeze membrele mai multor persoane spitalizate în urma bombardamentelor de luni asupra Lisiceansk, în care ocupanţii au folosit muniţie cu fragmentaţie.

„Ocupanţii continuă asaltul la Lisiceansk dinspre sud şi sud-est. Lupte se dau în prezent în zona situată între Vovcioiarivka şi rafinăria de petrol (de la periferia sudică a Lisiceansk)”, a precizat el.

LPR Russia Ukraine Military Operation
Bloc de locuințe distrus de bombardamente în regiunea Lugansk. Foto: Profimedia Images

„Ei încearcă să blocheze oraşul din această direcţie şi să preia controlul deplin asupra căilor de transport spre regiunea vecină Doneţk”, a detaliat şeful administraţiei militare ucrainene din Lugansk.

Ruşii au atacat „deliberat” trei staţii de pompare din zonă, iar două poduri şi un tunel rutier ce leagă două părţi separate ale oraşului au fost distruse, potrivit acestuia.

În plus, armata rusă „a ţintit o piaţă de mărfuri de aici, un spaţiu unde de regulă se adună mulţi civili. Ruşii pun în practică lichidarea totală a locuitorilor regiunii Lugansk”, susţine responsabilul ucrainean, citat de Ukrinform.

În cursul ultimelor ore, au fost puternic avariate blocuri de locuinţe cu mai multe etaje şi imobile private. Unele cartiere din Lisiceansk au fost supuse bombardamentelor în mod repetat, a afirmat Gaidai, adăugând că se încearcă recuperarea supravieţuitorilor de sub dărâmături ori de câte ori este posibil.

Zelenski a cerut SUA să recunoască Rusia ca stat care sponsorizează terorismul

ACTUALIZARE 11.15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut SUA să recunoască Rusia ca stat care sponsorizează terorismul, după atacul de luni asupra centrului comercial din Kremenciuk, informează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.

"În această dimineaţă, am cerut SUA să recunoască Rusia ca stat ce sponsorizează terorismul. O rezoluţie aferentă ar trebui să fie aprobată de Comitetul Senatului SUA, iar o decizia legală în acest sens ar putea fi adoptată de Departamentul de Stat", a transmis preşedintele ucrainean într-un mesaj video.

"O astfel de decizie este în mod clar necesară şi trebuie susţinută de întreaga lume democratică. Le-am spus asta participanţilor la summitul G7, care a avut loc în Germania", a adăugat Zelenski, scrie Agerpres.

Ministerul britanic al Apărării: Rușii operează în Ucraina cu un nivel degradat de eficacitate lipsit de sustenabilitate termen lung

ACTUALIZARE 10.26 În evaluarea de marți dimineață a războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării notează că forța de luptă a Rusiei este tot mai degradată și a folosit elementele de bază din șase corpuri de armată pentru un succes tactic la Severodonețk, operând cu un nivel degradat de eficacitate ce nu este sustenabil pe termen lung.

Londra transmite că forțele ucrainene continuă să își consolideze pozițiile pe zone mai înalte din orașul Lisiceansk, după ce s-au retras din Severodonetsk.  

Trupele de apărare continuă să perturbe comanda și controlul rusesc prin lovituri reușite în spatele liniilor rusești, mai spune Ministerul britanic al Apărării. 

În perioada 24-26 iunie, Rusia a lansat valuri neobișnuit de intense de lovituri pe teritoriul Ucrainei, folosind rachete cu rază lungă de acțiune. Aceste arme au inclus, foarte probabil, rachete AS-4 KITCHEN din epoca sovietică și rachete mai moderne AS-23a KODIAK, lansate atât din spațiul aerian al Belarusului, cât și din cel al Rusiei, subliniază britanicii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Aceste arme au fost concepute pentru a ataca ținte de importanță strategică, dar Rusia continuă să le folosească în număr mare pentru a obține avantaje tactice. 

Ministerul britanic al Apărării mai spune că Rusia a reunit pe zona liniei de contact elementele de bază din șase armate diferite, dar a obținut doar un succes tactic la Severodonețk. 

Forțele armate rusești sunt din ce în ce mai afectate. În prezent, acestea acceptă un nivel degradat al eficacității de luptă, care este probabil nesustenabil pe termen lung.

Citește continuarea AICI

Oamenii din Mariupol sunt nevoiți să vâneze porumbei ca să aibă ce mânca (primar)

ACTUALIZARE 10.10 Foametea îi face pe supraviețuitorii din Mariupol să apeleze la gesturi disperate. Vânează porumbei pentru a avea cu ce se hrăni - este mărturia primarului exilat al portului de la Marea Azov, căzut după trei luni de asediu. Edilul îi avertizează pe oameni că păsările ar putea purta virusuri și bacterii periculoase, scrie CNN.

Locuitorii din orașul ocupat Mariupol sunt „forțați să vâneze porumbei” pentru a se hrăni singuri, a declarat luni Vadim Boichenko.

Boichenko a spus că oamenii „folosesc capcane improvizate” pentru a prinde porumbei și că oamenii care înainte de război nu știau ce este foametea sau lipsa apei potabile au ajuns batjocura rușilor.

„Aceste lucruri groaznice se întâmplă în secolul XXI, în inima Europei, în fața lumii întregi”, a afirmat el.

Institutul pentru Studiul Războiului: Atacul din Kremenciuk, parte a unei campanii masive de bombardare a orașelor ucrainene

ACTUALIZARE 09.04 În evaluarea de luni spre marți, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) susține că bombardamentul efectuat de ruși asupra centrului comercial din Kremenciuk vine după o intensificare mai a loviturilor cu rachete împotriva infrastructurii ucrainene și a țintelor civile din ultimele zile. 

Consilierul ministrului ucrainean de interne Vadym Denisenko a afirmat că forțele ruse au început o campanie de atacuri masive și în mare parte nediscriminatorii cu rachete împotriva orașelor ucrainene. Similar, un oficial american din domeniul apărării a spus pentru Foreign Policy, sub rezerva anonimatului, că forțele ruse se bazează din ce în ce mai mult pe lovituri de artilerie și rachete pentru a avansa în operațiunile din Ucraina.

Pe măsură ce forțele ruse continuă să își epuizeze rezervele de armament de înaltă precizie, astfel de atacuri care provoacă daune colaterale substanțiale populației civile probabil că se vor intensifica, mai spune ISW. 

De asemenea, ISW mai notează autoritățile militare rusești continuă să caute modalități de a-și reface forțele din ce în ce mai epuizate, dar fără a anunța o mobilizare generală.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Principalele concluzii ale evaluării zilnice a ISW:

  • Trupele de invazie au făcut progrese graduale la sud-vest de Lysychansk, în apropierea autostrăzii T1302 Bakhmut-Lisichansk, dar nu au tăiat în întregime liniile de comunicare ucrainene în Bakhmut.
  • Armata Moscovei a făcut progrese moderate în timpul operațiunilor ofensive la est de Bakhmut.
  • Forțele ucrainene au respins ofensivele rusești la nord de Sloviansk.
  • Trupele rusești au efectuat atacuri limitate și localizate de-a lungul liniilor de front contestate în jurul orașului Harkov, dar nu au făcut niciun fel de progrese la 27 iunie.
  • Contraofensivele ucrainene de-a lungul axei sudice continuă să forțeze trupele rusești să acorde prioritate operațiunilor defensive de-a lungul liniei de contact.
  • Autoritățile de ocupație rusești iau măsuri pentru a consolida controlul economic al teritoriilor ocupate și pentru a forța civilii ucraineni să treacă la rublă.

Summit istoric la Madrid. NATO va face cele mai importante schimbări după încheierea Războiului Rece

ACTUALIZARE 08.42 Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc, începând de marți, la Madrid, pentru discuții în cadrul a ceea ce mulți se așteaptă să fie cel mai important summit al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din ultimele decenii. La peste patru luni de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, NATO se pregătește să-și demonstreze unitatea împotriva agresiunii ruse. La 25 ani de la precedentul summit din capitala Spaniei, unde Alianța număra doar 16 state membre, Alianța Nord-Atlantică își va adopta următorul Concept Strategic, document care va avea o greutate net superioară declarației comune a summitului. Este de așteptat și ca Alianța să întreprindă măsuri suplimentare pentru a crește descurajarea împotriva Rusiei. Alianța își va defini obiectivele și prioritățile pentru următorul deceniu, adoptând și adaptând instrumentele pentru atingerea acestora. Piatra de temelie a NATO rămâne legătura transatlantică și garanțiile oferite de Articolul 5 din Tratatul de la Washington. 

Liderii care participă la summitul de la Madrid sunt așteptați să dezvăluie o abordare „transformatoare” a strategiei lor de securitate și apărare nemaivăzută după încheierea Războiul Rece, potrivit secretarului său general Jens Stoltenberg. Summitul se va concentra pe consolidarea sprijinului militar al NATO în Europa de Est, pe reafirmarea sprijinului pentru Ucraina și pe influența globală în creștere a Chinei. 

Madrid prepares for NATO with the largest police deployment in Spain's history
Summitul Alianței Nord-Atlantice este a treia reuniune de vârf a Organizației din acest an, dar prima cu caracter regulat. Foto: Profimedia Images

Dar vor fi probleme dificile de abordat, în special opoziția Turciei față de cererile Finlandei și Suediei de a se alătura alianței și nevoia de a echilibra cheltuielile pentru apărare cu bugetele interne ale națiunilor pe fondul inflației în creștere și temerilor de recesiune, potrivit TIME.

Citește continuarea AICI

Medvedev: Orice intruziune a NATO în Crimeea ar declanşa al treilea război mondial. O catastrofă completă

ACTUALIZARE 08.30 Orice intruziune în peninsula Crimeea din partea unui stat membru NATO ar putea echivala cu o declaraţie de război la adresa Rusiei, care ar putea conduce la al treilea război mondial, a declarat luni fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.

Pentru noi, Crimeea este o parte a Rusiei. Şi asta înseamnă pentru totdeauna. Orice încercare de intruziune în Crimeea este o declaraţie de război împotriva ţării noastre”, a declarat Medvedev pentru site-ul de ştiri Argumentî i Faktî, potrivit Reuters și Agerpres.

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev. Foto: Profimedia Images

„Şi dacă acest lucru este făcut de către un stat membru NATO, asta înseamnă conflict cu întreaga alianţă nord-atlantică; un al treilea război mondial. O catastrofă completă”.

El a mai declarat că dacă Finlanda şi Suedia se alătură NATO, Rusia îşi va consolida graniţele şi va fi pregătită pentru măsuri de represalii care ar putea include perspectiva instalării de rachete hipersonice Iskander „în pragul lor”.

Dmitri Medvedev este în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

BBC: Unde și cum transportă Rusia cerealele furate din Ucraina

ACTUALIZARE 08.15 Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia de furt al cerealelor recoltate de fermierii ucraineni din zonele ocupate, fapt care, conform Kievului, sporește amenințarea la adresa securității alimentare globale. Pe lângă cereale, militarii ruși sunt acuzați că fură inclusiv recoltele de floarea-soarelui, precum și îngrășăminte sau echipamente agricole. O anchetă BBC, bazată pe interviuri cu fermieri ucraineni, analiza imaginilor din satelit și a datelor GPS, prezintă rutele și destinațiile folosite de ruși în transportul cerealelor furate din Ucraina.

„Ne-au furat grâul. Ne-au distrus facilitățile și  ne-au furat echipamentul”, a declarat Dmitro, unul dintre fermierii ucraineni din zonele aflate sub ocupație rusă, intervievați de BBC („Dmitro” este, în cazul de față, un pseudonim, întrucât numele său real nu a fost făcut public pentru a-l proteja de posibile represalii din partea armatei ruse).

Dmitro spune că toată munca sa de 25 de ani s-a pierdut după patru luni de război și ocupație rusă.

Astfel, 80% din zecile de mii de hectare cultivate de Dmitro se află acum sub controlul armatei ruse, pe care fermierul ucrainean o acuză că fură cereale la „scară industrială”

profimedia-0696142257
Imagine din satelit a navei rusești Matros Pozînici, plină de cereale furate din Ucraina, în portul sirian Latakia. Foto: Profimedia Images

Rușii au furat inclusiv camioane pentru transportul grâului care erau prevăzute cu sisteme de navigație GPS. BBC a analizat aceste date și a aflat astfel că cerealele au ajuns în sudul peninsulei Crimeea și apoi în Rusia.

Conform datelor GPS, camioanele cu cereale au oprit inițial la un depozit situat în orașul Oktiabrske, aflat în sudul peninsulei Crimeea.

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 7.30 Președintele Volodimir Zelenski a declarat că numărul celor uciși și răniți va crește, deoarece ar mai fi încă oameni prinși sub ruine.  

"La ora actuală avem cunoştinţă de 16 morţi şi 59 de răniţi, dintre care 25 se află în spital. Informaţiile sunt în curs de actualizare", a anunţat pe Telegram Serghii Kruk în noaptea de luni spre marţi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Echipajele de intervenţie se concentrează în principal pe "salvare, îndepărtarea dărâmăturilor şi stingerea incendiului", potrivit sursei citate. Serghii Kruk a adăugat că "toate echipele de intervenţie lucrează în mod intens" iar activitatea "va continua 24 de ore din 24".

"Vreau să insist din nou: nu ignoraţi raidurile aeriene!" a avertizat şeful serviciilor de urgenţă ucrainene.

ACTUALIZARE 7.20  "Atacul rusesc asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai sfidătoare acte de terorism din istoria Europei. Un oraş paşnic, un centru comercial obişnuit cu femei, copii, civili obişnuiţi", a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare video pe Telegram. Potrivit acestuia, o mie de persoane se aflau în interiorul clădirii, dar "mulţi oameni au reuşit să iasă".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media



"Doar nişte terorişti absolut nebuni ar putea lovi un astfel de obiectiv cu rachete şi ei nu ar trebui să îşi afle locul pe Pământ", a continuat preşedintele Ucrainei, care a vorbit de un "atac calculat".

Potrivit preşedintelui ucrainean, operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare şi "pierderile umane ar putea fi importante" după ce, în urma atacului, un incendiu a izbucnit pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, mallul a fost lovit de rachete antinavă Kh-22 lansate de bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22 din regiunea Kursk situată pe teritoriul Rusiei.

"Atacul cu rachete asupra Kremenciuk a lovit un loc aglomerat care nu are nicio legătură cu ostilităţile", a reacţionat pe Facebook Vitali Maleţski, primarul oraşului.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a lansat pe Twitter un apel către susţinătorii externi ai Kievului pentru a furniza mai multe arme grele şi pentru a impune sancţiuni suplimentare Rusiei.

Ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink, a asigurat pe Facebook că "lumea va cere socoteală Kremlinului pentru atrocităţile sale din Ucraina".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 7.10 Într-un comunicat de presă al ministerului de externe de la Paris,"Franţa condamnă atacul rusesc cu rachete care a lovit un centru comercial din Kremenciuk, în Ucraina", soldat cu morţi şi câţiva zeci de răniţi."Prin bombardarea fără discernământ a civililor şi a infrastructurii civile peste tot în Ucraina, Rusia continuă încălcările îngrozitoare ale dreptului internaţional umanitar". "Rusia va trebui să răspundă pentru aceste acte. Franţa sprijină lupta împotriva impunităţii în Ucraina", a continuat Quai d'Orsay.

G7 califică drept abominabil atacul rusesc asupra centrului comercial din Kremenciuk

Liderii G7 au calificat luni drept un "atac abominabil" şi o "crimă de război" bombardamentul rusesc cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk

"Atacuri fără discernământ la adresa civililor nevinovaţi constituie o crimă de război", au spus liderii reuniţi în cadrul summitului G7 găzduit într-un castel din Alpii bavarezi din sudul Germaniei într-o declaraţie care "condamnă solemn atacul odios" şi asigură că Vladimir Putin va trebui să "dea socoteală".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat o "oroare absolută" după atacul din Kremenciuk şi a cerut poporului rus să "privească adevărul în faţă" într-o postare pe Twitter însoţită de o înregistrare video cu mallul cuprins de flăcări.

"Împărtăşim durerea familiilor victimelor. Şi furia pentru o asemenea infamie", a adăugat preşedintele francez, care participă la summitul G7, într-un mesaj difuzat în limbile rusă şi ucraineană.

Lumea este "îngrozită" de acest atac,"cea mai recentă dintr-o serie de atrocităţi", a declarat la rîndul său secretarul de stat american Antony Blinken.

ONU: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate privind cele mai recente bombardamente ruseşti în Ucraina

ACTUALIZARE 7.00Ucraina a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la cele mai recente bombardamente ruseşti împotriva unor ţinte civile, reuniune care va avea loc marţi la ora 19:00 GMT.

Conform anunţului făcut de preşedinţia albaneză a Consiliului de Securitate al ONU, atacul cu rachetă de luni asupra unui centru comercial din oraşul Kremenciuk "va fi subiectul principal" al acestei sesiuni, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice albaneze.

În cadrul întâlnirii de marţi va fi dezbătut şi atacul cu rachete de la Kiev care a ţintit duminică un complex rezidenţial din apropierea centrului capitalei ucrainene. Conform autorităţilor ucrainene, acest atac s-a soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi şi a avut loc cu câteva ore înaintea începerii summitului G7 organizat în Germania, pe agenda căruia războiul din Ucraina ocupă un loc important.

Editor : G.M. | M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri