Ucraina acuză Rusia că a furat „câteva sute de mii de tone” de cereale din zonele ocupate

Data publicării:
cereale agricultura
Ucraina acuză Rusia că a furat „câteva sute de mii de tone” de cereale din zonele ocupate Foto: GettyImages

Rușii au furat „câteva sute de mii de tone” de cereale în zonele din Ucraina pe care le ocupă, a declarat sâmbătă ministrul adjunct al agriculturii, citat de Reuters.

Într-o declarație la televiziunea națională ucraineană, Taras Vysotskiy, ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina, că aproximativ 1,5 milioane de tone de cereale erau stocate în teritoriile ocupate. Demnitarul și-a exprimat îngrijorarea că cea mai mare parte din cantitate ar putea fi furată de ruși.

Ministerul de Externe din Ucraina a acuzat joi Rusia de furtul de cereale din teritoriile ocupate, un act despre care a spus că sporește amenințarea la adresa securității alimentare globale.

„Furtul cerealelor din regiunea Herson, precum și blocarea transporturilor din porturile ucrainene și minarea căilor de transport maritim amenință securitatea alimentară mondială Cerem Rusiei să oprească furtul ilegal de cereale, să deblocheze porturile ucrainene, să restabilească libertatea de navigație și să permită trecerea navelor comerciale”, comunica ministerul.

Biroul procurorului general ucrainean a transmis, într-o declarație separată, că a deschis un dosar penal privind acuzațiile potrivit cărora soldații ruși, amenințând cu violența, ar fi sustras, la 26 aprilie, 61 de tone de grâu de la o întreprindere agricolă din regiunea Zaporizhzhia, în sudul Ucrainei.

Întrebat de Reuters dacă Kremlinul avea informații despre acuzațiile Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram: „Nu. Nu știm de unde provin aceste informații”.

Potrivit datelor Consiliului Internațional al Cerealelor, Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume în sezonul 2020/21, vânzând 44,7 milioane de tone în străinătate. Volumul exporturilor a scăzut brusc de la invazia rusă, mai notează sursa citată de Mediafax.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri