Lukaşenko: Belarusul a reconfigurat avioanele de luptă pentru a putea transporta arme nucleare

Data actualizării: Data publicării:
Russian warplane drops four warning bombs on Royal Navy destroyer HMS Defender off annexed Crimea in Black Sea as Kremlin patrol ship fires warning shot at the British vessel
Imagine sugestivă cu un avion de luptă SU-24. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat vineri că avioanele de luptă SU-24 belaruse au fost reconfigurate pentru a putea transporta armament nuclear, relatează Reuters.

Într-o declaraţie pentru presă, Lukaşenko a explicat că această decizie a fost agreată anterior cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Agerpres.

Belarusul nu are propriile arme nucleare, însă este un aliat al Rusiei şi a permis ca teritoriul său să fie folosit pentru invazia rusă din Ucraina. 

Luna trecută, Aleksandr Lukaşenko declara că Occidentul, Ucraina şi Rusia trebuie să se înţeleagă pentru a evita „prăpastia războiului nuclear.

„Haideţi să ne oprim. Nu trebuie mers mai departe. Mai departe e prăpastia. Mai departe este războiul nuclear. Nu trebuie să se ajungă până acolo”, a spus liderul din Belarus într-un interviu pentru presa franceză. 

„Trebuie să oprim, să ne punem de acord să oprim acest haos, operaţiunea şi războiul în Ucraina”, a adăugat Lukaşenko. 

Dar, potrivit preşedintelui bielorus, care a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul ţării sale pentru a ataca Ucraina, revine Kievului să facă concesii şi să meargă la negocieri, singura cale de a ieşi din conflict.

Putin dă mâna cu Lukașenko la Minsk
Putin și Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Săptămâna aceasta, Aleksandr Lukașenko, a transmis un mesaj ucrainenilor cu ocazia zilei naționale a Ucraineni. Aliatul lui Putin, care a susținut războiul rușilor în Ucraina, le transmite vecinilor ucraineni „Cer senin, toleranță, curaj, putere și succes în restabilirea unei vieți decente”. 

Mesajul acestuia este în contradicție cu acțiunile politice ale administrație de la Minsk, care a susținut încă din primele zile invazia rusă în Ucraina. 

Cu o lună în urmă, Lukașenko și-a declarat din nou susținerea față de invazia rusească în Ucraina și a spus că intenționează să sprijine Rusia „pe deplin”, ca parte a angajamentului său mai vechi pentru o „uniune de stat” cu Rusia, declarații interpretate ca un semnal că Belarusul ar urma să se alăture militar invaziei lui Putin. „Astăzi suntem criticați că suntem singura țară din lume care sprijină Rusia în lupta ei împotriva nazismului. Sprijinim și vom continua să sprijinim Rusia”, spunea Lukașenko.

Citește și: Zelenski: Pentru prima dată, centrala de la Zaporojie s-a oprit. Rusia a adus Ucraina și Europa la un pas de un dezastru radioactiv

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri