Mesajul ciudat al lui Lukașenko de Ziua Ucrainei: „Cer senin, toleranță și curaj”

Data publicării:
lukasenko rade
Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a transmis miercuri un mesaj ucrainenilor cu ocazia zilei naționale a Ucraineni. Aliatul lui Putin, care a susținut războiul rușilor în Ucraina, le transmite vecinilor ucraineni „Cer senin, toleranță, curaj, putere și succes în restabilirea unei vieți decente”.

„Sunt convins că contradicțiile de astăzi nu vor putea distruge relațiile de bună vecinătate sincere de secole dintre popoarele celor două țări. Belarus va continua să susțină o relație de înțelegere, dezvoltarea unor contacte de prietenie și respectuoase reciproc la toate nivelurile”, se arată în mesajul de salut al președintelui din Belarus, potrivit presei de stat.

Mesajul acestuia este în contradicție cu acțiunile politice ale administrație de la Minsk, care a susținut încă din primele zile invazia rusă în Ucraina. Cu o lună în urmă, Lukașenko și-a declarat din nou susținerea față de invazia rusească în Ucraina și a spus că intenționează să sprijine Rusia „pe deplin”, ca parte a angajamentului său mai vechi pentru o „uniune de stat” cu Rusia, declarații interpretate ca un semnal că Belarusul ar urma să se alăture militar invaziei lui Putin.

„Astăzi suntem criticați că suntem singura țară din lume care sprijină Rusia în lupta ei împotriva nazismului. Sprijinim și vom continua să sprijinim Rusia”, spunea Lukașenko.

Belarusul s-a poziţionat alături de Rusia în războiul din Ucraina, permiţând forţelor ruse să folosească teritoriul belarus ca bază pentru operaţiuni. Recent, Putin a anunţat că Moscova urmează să furnizeze „în următoarele luni” Belarusului rachete care pot transporta încărcături atomice. Având în vedere aceste poziţii şi reprimarea protestatarilor belaruşi în 2020, Occidentul aplică regimului Lukaşenko sancţiuni care au sporit dependenţa Belarusului de Rusia.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri