Maduro a ordonat arestarea unor politicieni care se opun anexării Essequibo. Aceștia sunt acuzați că „au conspirat cu SUA”

Data publicării:
profimedia-0820528661
Referendumul nu numai că a intensificat tensiunile între Venezuela și țara vecină Guyana, care controlează zona în litigiu de mai bine de un secol, ci și între guvern și criticii săi. Foto: Profimedia Images

Dictatorul Nicolas Maduro a ordonat arestarea mai multor politicieni de opoziție din Venezuela, pe care îi acuză de „conspirație cu SUA” în legătură cu referendumul privind anexarea regiunii Essequibo, controlată de țara vecină Guyana, scrie BBC.

Procurorul general Tarek William Saab îi acuză pe cei 14 politicieni de opoziție că au încercat să saboteze referendumul de săptămâna trecută cu privire la revendicarea Venezuelei asupra regiunii disputate Essequibo.

O majoritate covârșitoare a celor care au votat au susținut poziția guvernului cu privire la Essequibo, dar opoziția a contestat prezența la vot, prezentantă de Maduro drept una covârșitoare.

Mulți analiști au descris referendumul drept o strategie a președintelui Nicolas Maduro pentru a stimula sentimentele naționaliste și a distrage atenția de la apelurile pentru alegeri libere și corecte.

Referendumul nu numai că a intensificat tensiunile între Venezuela și țara vecină Guyana, care controlează zona în litigiu de mai bine de un secol, ci și între guvern și criticii săi.

Procurorul general Saab, un aliat al președintelui Maduro, a anunțat că a emis mandate de arestare pentru 14 persoane cu legături cu opoziția.

El a spus într-un anunț televizat că procuratura a descoperit o „conspirație transnațională” presupus finanțată de gigantul petrolier american Exxon Mobile pentru a submina revendicarea Venezuelei asupra regiunii Essequibo.

Essequibo este o zonă bogată în petrol și alte resurse naturale.

Citește și Președintele din Guyana spune că se pregătește să se apere de invazie și că a cerut sprijinul armatei SUA și altor puteri

Regiunea de 159.500 km pătrați reprezintă două treimi din totalul teritoriului controlat în prezent de Guyana. Acesta găzduiește 125.000 dintre cei 800.000 de cetățeni ai Guyanei.

Venezuela susține că o decizie din 1899 luată de un tribunal internațional în legătură cu regiunea Essequibo a fost nedreaptă. Guyana a dus problema la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, dar Venezuela nu a acceptat jurisdicția CIJ.

În referendumul organizat duminică trecută, guvernul a pus cinci întrebări, inclusiv dacă venezuelenii sunt de acord cu poziția guvernului de a respinge că CIJ are jurisdicție.

Autoritățile electorale au anunțat că peste 95% dintre alegători au susținut poziția guvernului în această chestiune, precum și planul președintelui Maduro de a crea un stat venezuelean în zona în litigiu.

Șeful Consiliului Electoral Național (CNE), Elvis Amoroso, a mai spus că 10,4 milioane de venezueleni s-au prezentat la vot - mai mult de 50% dintre alegătorii eligibili.

Dar criticii guvernamentali au pus la îndoială această cifră, spunând că secțiile de vot păreau goale pentru o prezență atât de mare la vot.

Analiştii spun că procurorul general, care este un aliat al preşedintelui Maduro, se îndreaptă împotriva celor care au descris referendumul ca fiind altceva decât un succes răsunător pentru guvern.

Printre cei pentru care au fost emise mandate de arestare se numără și trei membri ai echipei Mariei Corina Machado, care a fost aleasă recent drept candidata opoziției unite la alegerile prezidențiale de anul viitor.

În plus, au fost emise mandate pentru politicieni cheie din opoziție care trăiesc în exil, inclusiv Juan Guaidó, Julio Borges, David Smolanski, Carlos Vecchio și Leopoldo López.

Saab i-a acuzat pe cei 14 de „implicare într-o conspirație de sabotare a luptei poporului venezuelean pentru Essequibo”, finanțată cu bani „spălați de organizații internaționale și companii străine precum Exxon Mobil”.

Exxon Mobil, care a primit licențe de explorare petrolieră de la Guyana în apele offshore ale Essequibo, nu a răspuns acuzațiilor.

Mișcările Venezuelei sunt urmărite cu îngrijorare de țările din emisfera vestică.

Brazilia a anunțat că desfășoară trupe la granița cu Venezuela, în timp ce un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a descris situația ca fiind „îngrijorătoare”.

„Urmărim acest lucru foarte, foarte, foarte îndeaproape”, a spus purtătorul de cuvânt, John Kirby.

Citește și Un elicopter al armatei din Guyana a fost dat dispărut în apropierea frontierei cu Venezuela

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri