298 de pasageri din Italia plasați în carantină la aterizare în India, după ce un laborator le-a greșit testele COVID

Data actualizării: Data publicării:
coada de ambulante
Ambulanțele s-au așezat în coadă în fața aeroportului din Amritsar pentru a prelua pasagerii FOTO: BBC

Un laborator privat este acuzat că a greșit testele Covid-19 pentru pasagerii din două zboruri din Italia, autoritățiele indiene desfășurând o anchetă în acest sens.

173 de pasageri veniți de la Roma și 125 de călători din Milano au fost testați pozitiv la sosirea în Amritsar, India, săptămâna trecută. 30 dintre ei au fost testați din nou la aeroport, dar doar la trei persoane s-au repetat rezultatele pozitive. Oficialii aeroportului au declarat pentru BBC că, deocamdată, nu mai folosesc serviciile laboratorului SpiceHealth.

„Dacă este o eroare de fabricație, trebuie să respectăm anumite linii directoare. Dacă este o greșeală umană sau de procedură, atunci cu siguranță vom lua măsuri", a spus directorul aeroportului.

Dr. Charanjit Singh, medic din Amritsar, a declarat pentru BBC că investigațiile preliminare au sugerat că aparatura de laborator nu funcționează corect și că problema este investigată mai atent. Singh a mai spus că SpiceHealth a fost angajat de Autoritatea Aeroporturilor din India pe 15 decembrie pentru a testa pasagerii care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat, conform regulilor guvernamentale.

India se află în prezent în al treilea val al pandemiei, despre care experții cred că este dominat de varianta Omicron. Marți, India a înregistrat peste 167.000 de cazuri noi de infectări.

Într-o declarație de presă, SpiceHealth a spus că, având în vedere „rata cazurilor pozitive alarmant de mare a pasagerilor” din cele două zboruri din Italia, „am decis să efectuăm o investigație tehnică detaliată și o decontaminare”.

„SpiceHealth a folosit tehnologia specificată de aeroport și a urmat toate protocoalele enumerate de producător și de agențiile naționale de acreditare”, a mai precizat laboratorul.

O parte din pasagerii din cele două zboruri din Italia au fost scoși deja din carantina instituțională.

Imaginile din ziua aterizării cursei din Milano arătau multe ambulanțe care stăteau la coadă în fața aeroportului pentru a duce pasagerii infectați la spital. Mulți dintre pasageri erau furioși, susținând că rezultatele lor pozitive erau greșite și că fuseseră testați și înainte de zbor, primind atunci rezultate negative.

Mai multe state indiene, inclusiv Punjab, unde se află Amritsar, au introdus restricții pentru a reduce răspândirea virusului, pe fondul unei creșteri a numărului de cazuri. În Punjab au fost închise școli și s-au impus restricții de noapte.

India a înregistrat până acum peste 35 de milioane de cazuri de Covid și aproximativ 484.000 de decese.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri