50 de ani de la moartea lui Bruce Lee: fanii îi aduc omagii legendarului actor

Data publicării:
bustul statuii lui bruce lee din hong kong, cu cerul la apus la fundal
Lee, care s-a născut în San Francisco, dar a crescut în Hong Kong, a murit la vârsta de 32 de ani, pe 20 iulie 1973. Sursa foto: Profimedia Images

Fani de pe tot globul au venit la statuia lui Bruce Lee din Hong Kong pentru a îi aduce un omagiu legendarului actor, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la moartea sa, informează Reuters, citat de Agerpres.

Reuniţi în Hong Kong, în faţa statuii în mărime naturală a actorului, proiectată pe fundalul Victoria Harbour, admiratorii făceau fotografii, selfie-uri şi depuneau flori. Unii dintre ei executau mişcări din stilul propriu de kung fu al lui Bruce Lee şi jonglau cu nunceaguri, arma popularizată de Lee în mai multe filme.

Printre cei care au călătorit la Hong Kong cu prilejul comemorării s-au numărat fani din China continentală, Asia şi Europa.

''L-am iubit pe Bruce Lee de când eram foarte mic'', a spus Bruce Shin din Coreea de Sud, care poartă o tunsoare scurtă şi ochelari cu rame largi, încercând să-l imite.

''Trupul şi chipul lui erau atât de misterioase. Am vrut să fiu ca el şi am făcut antrenamente cu greutăţi timp de 50 de ani'', a adăugat Shin în timp ce scotea strigăte ascuţite şi lovea rapid cu pumnii prin aer.

Bruce Lee, care s-a născut în San Francisco, dar a crescut în Hong Kong, a murit la vârsta de 32 de ani, pe 20 iulie 1973 în urma unui edem cerebral cu doar câteva zile înainte de lansarea blockbusterului său ''Enter the Dragon''.

Contribuţiile lui la artele marţiale şi cultura populară au inspirat numeroşi fani de pe întreg globul. Stilul Wing Chun de Kung Fu este predat în continuare în numeroase şcoli, dar câştigarea de noi discipoli este din ce în ce mai dificilă.

Una dintre cele mai cunoscute maxime a lui Bruce Lee, ''Fii ca apa, prietene'', dintr-un interviu realizat în 1971, a inspirat mişcarea pro-democraţie din Hong Kong izbucnită în 2019.

''Şi-a imaginat cineva că după jumătate de secol, o persoană ar putea fi comemorată în lumea întreagă?'' a spus Wong Yiu-keung, preşedintele clubului local Bruce Lee.

Sophie Uekawa, expertă a departamentului de promovare a Bruce Lee Club din Japonia, a spus că Lee nu aparţine unui singur loc:

''Este chinez, dar e cosmopolit, nu este limitat de o graniţă. E o fiinţă sub cerul liber... trebuie să povestim despre el noii generaţii şi trebuie să-i ducem spiritul mai departe''.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri