JPEX, fraudă de peste 1 miliard de dolari. Povestea unuia dintre cele mai complexe cazuri din piața criptomonedelor

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0806428285
Sursa foto: Profimedia Images

Poliția din Hong Kong investighează o posibilă fraudă de proporții comisă de platforma de tranzacționat criptomonede JPEX. Investitorii s-au plâns că au fost înșelați, iar paguba se ridică la aproximativ 1,3 miliarde de dolari. 11 persoane, printre care se numără și influenceri, au fost arestați în aceste zile.

Anchetatorii din Hong Kong se confruntă, în aceste zile, cu unul dintre cele mai complexe cazuri de fraudă, după cum precizează presa locală. Aproape 2.000 de persoane s-au plâns că și-au pierdut banii după ce au decis să investească în criptomonede pe platforma de tranzacționare JPEX. 

Provocarea e cu atât mai mare cu cât autoritățile caută să înăsprească regimul de reglementare, Hong Kong poziționându-se drept un hub pentru active virtuale. Numai că e nevoie să acționeze extrem de rapid, pentru că metodele de tranzacționare și mecanismele se schimbă constant.

Săptămâna trecută, SFC - Comisia pentru Valori Mobiliare - arăta că platforma JPEX, cu sediul în Dubai, activa fără licență de tranzacționare. De cealaltă parte, reprezentanții platformei declară că au încercat să îndeplinească toate reglementările locale, care au intrat în vigoare în luna iunie, dar eforturile lor au fost respinse sau ocolite de oficialii din Hong Kong.

Cine a picat în plasa JPEX

Poliția din Hong Kong notează că mulți dintre reclamanți sunt investitori neexperimentați, cărora li s-au promis randamente ridicate, scrie BBC. Pe lângă faptul că a apelat la vedete pentru a-și promova serviciile, JPEX și-a făcut publicitate agresivă outdoor, prin panouri publicitare uriașe dispuse chiar și în trenurile MTR, aparținând sistemului feroviar din Hong Kong.

Printre vedetele la care au apelat cei de la JPEX se numără și Joseph Lam, care a fost arestat în urma unui raid la domiciliul său. Lam este un avocat devenit vânzător de asigurări, care se descrie pe Instagram drept "Regele trollingului" din Hong Kong. În postările sale, le-a arătat urmăritorilor săi cum profiturile din Bitcoin îi pot ajuta să își cumpere o casă și să își crească influența socială.

De asemenea, în urma perchezițiilor efectuate, a fost arestată și Chan Yee, influencer YouTube cu 200.000 de abonați, care a promovat JPEX. Din momentul în care au început raidurile, multe operațiuni de tranzacționare pe platformă făcute din Hong Kong au fost blocate.

De asemenea, platforma a declarat că lucrează pentru a rezolva o "lipsă de lichidități", deoarece unii utilizatori s-au plâns că nu își pot retrage fondurile.

Șeful executivului din Hong Kong, John Lee, a declarat că autoritățile de reglementare vor "monitoriza situația foarte atent și se vor asigura că investitorii sunt suficient de protejați. Acest incident evidențiază importanța faptului că atunci când investitorii doresc să investească în active virtuale, atunci trebuie să investească pe platforme care sunt licențiate", a declarat oficialul în fața presei.

Hong Kong, reglementări mai dure pentru active virtuale

Hong Kong a cerut ca platformele de tranzacționare criptomonede sau alte active virtuale să fie licențiate de către SFC, măsura decisă în luna iunie a acestui an. Inițiativa e parte din legea recent modificată, referitoare la combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, care a încercat să reafirme poziția Hong Kong-ului ca centru financiar mondial de încredere.

Premierul a declarat că guvernul său va căuta să vină cu programe speciale pentru a educa publicul, astfel încât cetățenii să poată înțelege mai bine riscurile și modul în care sunt reglementate platformele. Există de mult timp îngrijorări cu privire la criptomonede din cauza lipsei lor de reglementare și de supraveghere din partea băncilor centrale.

În ciuda acestui fapt, consumatorii au fost atrași de promisiunea că se vor îmbogăți peste noapte din criptomonede. 

Hong Kong încearcă să se impună ca un centru pentru următoarea generație de internet sau Web 3.0, care include inclusiv tranzacționarea de criptomonede. China, spre exemplu, a interzis criptomonedele pe continent la sfârșitul anului 2021, afirmând că acestea "pun serios în pericol siguranța activelor oamenilor".

Cerința de licență pentru platforme precum JPEX are rolul de a asigura responsabilitate și compensații atunci când este necesar, a declarat Francis Fong, președintele onorific al Federației de Tehnologie Informatică din Hong Kong.

"Înseamnă că, dacă există supraveghere, nu se va întâmpla nimic rău", a spus el.

Realitatea din teren, însă, îl contrazice.

JPEX, înființată în 2020

Înființată în 2020, JPEX a declarat că a gestionat active în valoare de 2 miliarde de dolari și că își propune să se numere printre cele mai mari cinci burse de active virtuale din lume. Numai că practicile platformei nu-s deloc transparente. O investigație a South China Morning Post din Hong Kong, privind adresa JPEX din Hong Kong, a arătat că spațiul era ocupat, de fapt, de o firmă de co-working numită Coffee.

Publicația a citat personalul magazinului, care a declarat că nu avea cunoștință de JPEX și că poliția din Hong Kong a verificat adresa anterior.

JPEX are, de asemenea, un birou în Taiwan, potrivit presei locale. Cu toate acestea, o verificare recentă a arătat că acesta este gol. Printre influencerii care au promovat serviciile platformei se numără și Nine Chen, extrem de cunoscut în Taiwan.

După ce Poliția din Hong Kong a demarat ancheta, acesta a venit cu un răspuns pe Instagram - "După ce am aflat despre incidentul JPEX, am vrut să înțeleg situația, dar în prezent nu pot contacta pe nimeni de la JPEX", a spus el.

Influencerul a spus că va coopera cu autoritățile, dacă i se vor cere detalii suplimentare. 

Editor : Ciprian Ioana

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri