Alegeri prezidenţiale SUA 2020: Foşti procurori republicani îl acuză pe Trump că e o ameninţare la adresa statului de drept

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump în Biroul Oval
Donald Trump în Biroul Oval Foto: Profimedia Images

Douăzeci de foşti procurori districtuali republicani l-au acuzat pe preşedintele Donald Trump că reprezintă o ameninţare la adresa statului de drept din SUA, după ce a politizat Departamentul de Justiţie ca nici un alt preşedinte american, informează Agerpres.

„Noi credem că stilul de conducere al preşedintelui Trump este o ameninţare pentru statul de drept în ţara noastră”, a scris grupul de procurori într-o scrisoare deschisă.

Respectivii procurori şi-au declarat, în acelaşi timp, sprijinul pentru candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden.

Foştii procurori federal de rang înalt, care au lucrat sub fiecare preşedinte republican de la Dwight Eisenhower la George W. Bush, au afirmat că Trump a tratat Departamentul de Justiţie ca pe propria firmă de avocatură, făcând presiuni asupra avocaţilor guvernului să-i protejeze aliaţii şi să-i atace inamicii politici.

Echipa de campanie a lui Trump a descris grupurile conduse de republicani care fac campanie pentru Biden drept foşti oficiali nemulţumiţi „care încearcă să-l dea jos pe preşedintele ales legal al SUA”.

Trump s-a referit anul trecut pe Twitter la aşa-numiţii „Never Trump Republicans” ca la „oameni de nimic”.

Trump „nu doar că îndoaie normele, le distruge”

Foştii procurori districtuali susţin că au fost consternaţi de concedierea, în 2017, a directorului FBI James Comey, despre care ei cred că s-a petrecut pentru a dejuca o investigaţie asupra amestecului Rusiei în alegerile din 2016.

De asemenea, au criticat demiterea fostului procuror general şi ministru al justiţiei Jeff Sessions, pe care Trump l-a admonestat public pentru că nu a închis ancheta legată de ingerinţa rusă, precum şi decizia lui Trump de a comuta sentinţa fostului său consilier Roger Stone, scăpându-l de închisoare după ce a fost condamnat pentru că i-a minţit sub jurământ pe congresmenii care investigau ingerinţa rusă.

„Nu doar că îndoaie normele, le distruge”, a declarat Ken Wainstein, un co-fondator al grupului care a fost procuror districtual în Washington D.C. în timpul administraţiei George W. Bush.

În total în SUA există 93 de procurori districtuali (US Attonerys) care reprezintă guvernul federal american în tribunalele districtuale şi în curţile de apel americane.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri