Donald Trump, gest controversat: I-a comutat pedeapsa cu închisoarea prietenului său Roger Stone

Data actualizării: Data publicării:
Roger Stone, fost consilier al lui Donald Trump, cu palarie pe cap
Roger Stone, fost consilier al lui Donald Trump Foto: Guliver/Getty Images

Preşedintele american, Donald Trump, i-a comutat pedeapsa cu închisoarea prietenului său Roger Stone, condamnat în februarie la 40 de luni de închisoare în cadrul anchetei privind amestecul Rusiei în campanie prezidenţială din 2016, a anunțat vineri Casa Albă.

„Astăzi, preşedintele Donald J. Trump a ordonat o măsură de clemenţă executivă pentru a-i comuta pedeapsa nedreaptă lui Roger Stone”, spune Casa Albă într-un comunicat. De acum înainte, Roger Stone este „un om liber”, anunță Casa Albă.

Prin decizia lui Donald Trump, se consideră că Roger Stone și-a ispășit pedeapsa, dar el rămâne cu condamnările primite.

Președinția justifică gestul precizând că acest vechi prieten al preşedintelui este „victimă a unei farse ruseşti” și o victimă a „procurorilor răzbunători”.

Roger Stone a fost găsit vinovat în noiembrie pentru șapte capete de acuzare, printre care că a mințit Congresul și că a obstrucționat o comisie de anchetă, totul ca parte a investigației Trump-Rusia.  Potrivit comunicatului dat de Casa Albă, procesul a fost viciat și provocat de frustrarea echipei de procurori condusă de Robert Mueller că nu a găsit nicio legătură între Donald Trump și Rusia, după ani de investigații.

Pedeapsa cu închisoarea pe care trebuia să o efectueze Roger Stone, găsit vinovat în noiembrie că a minţit Congresul şi că a exercitat presiuni asupra martorilor, urma să înceapă săptămâna viitoare. Consilierul politic urma să stea după gratii 40 de luni.

Imediat după condamnarea lui Roger Stone, Donald Trump a explicat că intenţionează să îl graţieze pe fostul său colaborator în vârstă de 67 de ani, un controversat consilier politic, cunoscut pentru stilul său colorat şi tatuajul cu Richard Nixon de pe spate, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri