Balena Hvaldimir, supranumită "spion rus", va avea propriul sanctuar

Data actualizării: Data publicării:
Beluga, Balena spion
Balena "spion", celebră în toată lumea, va avea propriul sanctuar. Foto: Profimedia Images

Hvaldimir este balena beluga cea care a făcut senzație în toată lumea cu pofta ei de joacă. În 2019, un filmuleț realizat de câțiva turiști il arăta pe Hvaldimir cum se juca printre bărcile de pescuit norvegiene și interacționa cu turiștii. Acum, Norvegia și-a dat acordul pentru amenajarea unui sanctuar pentru balena numită de presă „spion” pentru că atunci când a fost găsită avea un echipament cu o cameră de filmat. Acesta va fi primul refugiu sigur în apă deschisă într-o rezervație pentru balene, scrie The Guardian.


Extrem de sociabilă, balena a fost iubită din primul moment. Totuși, povestea lui Hvaldimir pare a fi una tristă. Pentru că poartă un ham imprimat cu „echipamentul Sankt Petersburgului”, mass-media a numit-o „balenă spion”.

Balena pare să fie antrenată și obișnuită cu oamenii, nu funcționează bine în sălbăticie și este amenințată de crescătorii de somon, au spus ecologiștii, citati de The Guardian.

Un antreprenor britanic a fost atât de emoționat de povestea belugei, încât acum încearcă să strângă fonduri pentru a crea primul sanctuar de balene în apă deschisă din lume, în fiordurile norvegiene.

Este vorba de o rezervație de 500 de acri, în apropiere de orașul Hammerfest, iar lucrările vor începe chiar la începutul anului viitor.

„Toată lumea s-a îndrăgostit de această balenă din videoclipurile virale de pe YouTube”, a spus Thorpe. „Am citit despre el în National Geographic în 2019 și mi s-a părut îngrijorător. El a fost în mod clar domesticit și are o personalitate minunată. M-am gândit, ei bine, dacă am putea crea un sanctuar sau o rezervație, care să protejeze balena de traficul cu barca, înseamnă că poate pescui singur și să trăiască o viață cât mai naturală”, a spus Adam Thorpe, fostul mogul imobiliar.

250.000 de lire este suma necesară realizării acestui sanctuar. Aceasta implică plasele care asigura spațiul, inclusiv locurile de cazare pentru personalul care va monitoriza permanent balena. În plan este și un laborator veterinar pentru îngrijiri medicale când este nevoie.

„Spunând povestea acestei balene, putem oferi o rezervă și altor balene care au fost captive”, a spus el.

Și Netflix este interesat de balena Hvaldimir . Sunt dicuții cu Crosby despre un film care documentează balena și călătoria sa de la captivitate, la pericolul pe mare, la un sanctuar.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri