Barack Obama, la învestire: „Trebuie să acţionăm ştiind că munca noastră va fi imperfectă"

Data publicării:
1-44942

Anul acesta au fost organizate două ceremonii pentru inaugurarea celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama, al 44-lea preşedinte al Statelor Unite. Prima ceremonie a avut loc la Casa Albă, duminică, într-un cadru privat. Ceremonia de luni, care a început la ora 18:00 ora României, emoţionantă şi plină de fast, s-a desfăşurat în faţa Capitoliului, sediul Congresului SUA.

Barack Obama a depus pentru a doua oară jurământul de învestitură | whitehouse.gov

Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn să-mi îndeplinesc cu credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii şi să fac tot ce îmi stă în putinţă ca să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite ale Americii. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”, a declamat preşedintele reales.

După jurământ,Barack Obama a rostit discursul de învestitură. „Nu putem confunda absolutismul cu principiile. Trebuie să acţionăm ştiind că munca noastră va fi imperfectă. (...) Voi, poporul, şi eu, împreună, avem puterea să stabilim drumul acestei naţiuni”, a spus Obama în cadrul unui lung discurs.

Ceremonia de învestire a preşedintelui Barack Obama s-a încheiat. Casa Albă reia în transmisiunea sa cele mai importante momente ale zilei de luni.

Duminică, cu patru ore înaintea lui Barack Obama, a depus jurământul şi vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, la reşedinţa sa oficială din Washington.

Un milion de spectatori au asistat la eveniment. Barack Obama şi-a început ziua cu o ceremonie religioasă, la Catedrala Naţională din Washington. El a mers apoi la sediul Congresului SUA, însoţit de prima doamnă, Michelle Obama. Aici, preşedintele a rostit pentru a doua oară jurământul, pe două biblii: una i-a aparţinut fostului preşedinte Abraham Lincoln, iar a doua a fost a pastorului Martin Luther King.

Obama, simbolul visului american

De când a devenit primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, Barack Obama reprezintă fără îndoială visul american, acela de a avea succes deplin în ţara tuturor posibilităţilor. Cel de-al 44-lea conducător al SUA a făcut istorie încă din 2008, ajutat de carismă, entuziasm, de faptul că a sfidat canoanele într-o Americă dominată de schimbare la toate nivelurile.

Copil al unui african din Kenya şi al unei americance de origine anglo-saxonă din Kansas, BarackHussein Obama s-a născut la 4 august 1961, în Hawaii. A urmat ştiinţe politice şi drept la două dintre universitățile de top ale Americii - Columbia si Harvard. În 1989 Barack a întâlnit-o pe Michelle, actuala lui soţie, şi ea absolventă a unor şcoli de prestigiu: Princeton şi Harvard. S-au căsătorit trei ani mai târziu şi au două fete: Malia şi Sasha.

În 1996, Barack Obama a hotărât ca are un cuvânt de spus în politică şi americanii l-au auzit, după opt ani de muncă asiduă, la Convenţia Democrată din 2004. Milioane de oameni l-au apreciat de atunci pe tânărul politician de culoare care susţinea reconcilierea americanilor, indiferent de sex, religie, origine sau poziţie socială.

În noiembrie 2004, Barack Obama a devenit singurul membru de culoare al Senatului american, iar trei ani mai târziu, Partidul Democrat l-a nominalizat pentru preşedinţie, dn nou o premieră absolută. La 4 noiembrie 2008 a fost ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

La alegerile desfăşurate în noiembrie anul trecut, Barack Obama s-a prezentat în faţa alegătorilor cu mai multe reuşite: retragerea trupelor din Irak, începerea retragerii din Afganistan, dar şi cu lichidarea inamicul numărul I al Americii: Osama bin Laden.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri