Sari la conținut

Cel mai mare mall din lume ar putea fi construit în Dubai

Cu o suprafață de 75 de hectare, "Mall of the World" va depăși la mare distanță deținătorul actual al titlului, un centru comercial din Minnesota. Va fi de două ori mai mare și va aduce o bucățică din America în Dubai. Nu e vorba doar de magazine. Vor fi și teatre făcute după cele de pe Broadway. Complexul va fi dublat de 100 de hoteluri pentru turiști, iar în mall temperatura va fi controlată în totalitate. Clima greu de suportat și termometrele care arată adesea 50 de grade devin complet irelevante sub cupola uriașă de sticlă care se va deschide doar în lunile de iarnă.

Proiectul include și facilități medicale pentru a acapara o arie largă de turiști, dar concomitent bate încă un record la capitolul parcuri de distracție. Cel mai mare parc tematic acoperit din lume va fi în "Mall of the World", de peste 20 de ori mai mare decat Promenada din București.

Dubaiul mizează pe proiecte imobiliare de proporții în încercarea de a stimula creșterea economică, însă aceste extravaganțe vin la pachet cu riscuri, mai ales în contextul unei economii încă instabile și imprevizibile. Ambițiile alimentate de un boom economic s-au izbit dramatic de criză în 2009. Multe dintre proiecte au picat, altele au fost puse pe pauză. Piața imobiliară din Dubai s-a dovedit a fi alimentată de speculații, însă semnele au fost clare abia când bula s-a spar.

După ce și-a întins plapuma prea mult, Dubaiul a fost adus pe linia de plutire cu un împrumut de 20 de miliarde de dolari din Abu Dhabi și de la Banca Centrală a Emiratelor. Economia e în revenire, dar oficialii FMI recomandă o doză serioasă de cumpătare pentru a preveni fluctuațiile mari și prabușirile pe burse. Aceștia arată cu degetul tocmai spre excesele din imobiliare.

"Mall of the World" vine pe fundalul unui sentiment îmbunătățit pe piața locală a imobiliarelor Apare însă întrebarea dacă nu cumva e vorba de un nou balon speculativ, care se va sparge și va destabiliza finanțele țării. Febra imobiliarelor s-a dovedit capabilă să bage întregi economii în convalescența, însă deși o atitudine mai puțin riscantă ar fi de dorit, e greu de spus daca Dubai-ul are alternative reale. Tocmai investițiile uriașe pun Dubai-ul pe harta turismului internațional.