Cum s-a salvat în ultima clipă o femeie care locuia în clădirea prăbușită în Miami: „O forță m-a trezit. Ceva în mine a spus: fugi!”

Data publicării:
cladire prabusita in miami
Clădire prăbușită în Miami. Foto: Profimedia Images

Peste 140 de persoane sunt în continuare dispărute în timp ce 18 au murit în urma tragediei din Miami, unde o clădire de apartamente s-a prăbușit în urmă cu o săptămână. Operațiunile sunt dificile, iar salvatorii recunosc că șansele de a mai găsi pe cineva în viață sunt mici. După tragedie, apar și mărturii ale unor locatari ai clădirii, care au reușit să se salveze în ultima clipă. 

Este și cazul unei femei pe nume Iliana Monteagudo, care locuia singură într-un apartament din clădirea din Surfside, Florida. Monteagudo este unul dintre supraviețuitorii care au reușit să iasă din clădire, chiar înainte ca aceasta să se prăbușească.

Monteagudo a povestit, pentru CNN, cum a reușit să se salveze. În seara dinaintea prăbușirii, aceasta a renunțat să își mai ia pastilele pentru somn pentru că trebuia să se treazească a două zi devreme. 

Și-a pus pastilele și cardurile de credit în poșetă și a aprins lumânarea pentru Lady Guadalupe, o icoană catolică care simbolizează protecția împotriva lucrurilor rele. S-a culcat, dar în jurul orei 1:00 a fost trezită de ceea ce a numit „o forță rară”.

Crezând că sentimentul a venit de la o ușă deschisă a balconului, a mers în sufragerie pentru a încerca să o închidă. Dar apoi, în spatele ei, a văzut o crăpătură venind din tavan, șerpuind pe perete și deschizându-se rapid. 

„Ceva din mine a spus: fugi. Trebuie să fugi pentru a-ți salva viața.”, a spus Monteagudo. 

În câteva momente s-a îmbrăcat cu primele haine pe care le-a putut găsi, și-a luat telefonul și poșeta, a suflat în lumânare și a fugit din apartament. Odată ajunsă pe hol, a găsit liniște: fără panică, fără alarme și nimeni altcineva nu alerga.

Știa că nu ar trebui să ia liftul, dar nu știa că scările de urgență erau chiar lângă apartamentul ei, așa că s-a dus în cealaltă parte a clădirii, unde erau scările.

„Dacă aș fi știut de scările de urgență, probabil aș fi luat-o pe acolo”, spune acum Monteagudo. Decizia a fost una care i-a salvat viața. În timp ce alerga pe scări să coboare de la etajul al șaselea, rugându-l pe Dumnezeu să o lase să-și vadă din nou fiii și nepoții, a auzit zgomotul clădirii în care trăia prăbușindu-se. Dacă ar fi fost pe scările cele mai apropiate de casa ei, ar fi fost probabil zdrobită, spune acum fiul ei.

Clădirea cu 12 etaje și 100 de apartamente s-a prăbușit parțial în timpul nopții. Pe camere de supraveghere se poate observa cum întâi se prăbușește partea centrală a clădirii și apoi una dintre laterale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Nu și-a luat somniferul pentru că îi era teamă că va dormi prea mult. Dacă nu ar fi fost ușa aceea deschisă ... dacă nu ar fi fost vântul acela ... dacă nu ar fi văzut acea crăpătură ... nu ar fi aici pentru a spune povestea”, spune fiul femeii.

Acum, este în siguranță, dar plânge pentru vecinii ei, pierduți în clădirea în care s-a mutat acum șase luni.

Citește și FOTO & VIDEO Momentul prăbușirii unui bloc de 12 etaje în Miami. Martor: „A fost îngrozitor. Țipau și adulții, și copiii”

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri