Dublu atentat sinucigaș la Kabul: peste 25 de morți, inclusiv șeful secției foto a AFP

Data actualizării: Data publicării:
kabul

Peste 25 de persoane - inclusiv un fotograf AFP şi alţi cinci jurnalişti - au fost ucise într-un dublu atentat sinucigaş, luni, la Kabul, al doilea atac vizând presa care a dat fuga la locul primului atac, relatează AFP, citată de news.ro.

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin 21 de morţi, inclusiv patru jurnalişti, dintre care unul AFP.

Atacul a fost revendicat rapid de gruparea Statul Islamic (SI), care a denunţat într-un comunicat „aposatţi în forţele de securitate şi presă”.

Potrivit unui nou bilanţ provizoiu, prezentat de Ministerul afgan de Interne, dublul atentat s-a soldat cu cel puţin 25 de morţi şi 49 de răniţi.

„Şase jurnalişti şi patru poliţişti se află printre cei ucişi în aceste două explozii”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, Najib Danish.

Shah Marai, şeful biroului foto AFP la Kabul, care s-a dus la faţa locului primei explozii, a fost ucis de a doua deflagraţie, care a avut loc 30 de minute mai târziu.

Shah Marai lucra pentru AFP din 1996. El a acoperit pentru AFP invazia americană din 2001.

Alţi cinci jurnalişti prezenţi au fost ucişi de această explozie. Toţi lucrau pentru televiziuni afgane, inclusiv postul Tolo News, deja afectat de un atentat în 2016, soldat cu şapte morţi şi care a fost revendicat de talibani.

Potrivit unei surse în domeniul securităţii, kamikazele care a vizat presa s-a strecurat mai întâi între jurnalişti „cu o cameră”.

„Kamikazele s-a detonat între jurnalişti. El a făcut victime”, a precizat un purtător de cuvânt al Poliţiei din Kabul Hashmat Stanikzai.

TALIBANI ŞI STATUL ISLAMIC 


Jurnalişti s-au dus să acopere primul atac, comis cu puţin înainte de ora locală 8.00 (6.30, ora României), în apropierea sediului serviciilor de informaţii afgane NDS.

„Un kamikaze pe o motocicletă s-a detonat în faţa unui curs de engleză în sectorul Shash Darak”, a transmis Stanikazai.

„Suntem devastaţi de moartea fotografului nostru Shah Marai, care relata de peste 15 ani tragedia ce afectează ţara. Conducerea AFP salută curajul, profesionalismul şi generozitatea acestui jurnalist care a acoperit zeci de atentate înainte să fie el însuşi victima barbariei”, a declarat Michèle Léridon, directoarea pentru informaţii AFP.

Numeroase mesaje de simpatie şi condoleanţe au fost transmise Biroului AFP de la Kabul, din cadrul căruia alt jurnalist, Sardar Ahmad, a fost ucis în martie 2014 împreună cu întreaga sa familie, cu excepţia unui copil la acea vreme în vârstă de trei ani, într-un atentat taliban.

Sardar era un prieten apropiat al lui Shah Marai, care a lăsat la rândul lui în urmă şase copii, ultimul în vârstă de doar câteva săptămâni.

Sediul NDS a fost ţinta unui atentat sinucigaş în martie. Un kamikaze a trecut pe jos de barajul poliţiei şi s-a detonat la intrarea în sediu, omorând trei persoane şi rănind alte cinci.

Kabul a devenit, potrivit ONU, locul cel mai periculos din Afganistan pentru civili, în contextul unei recrudescenţe a atentatelor, comise în general de kamikaze şi revendicate pe rând de talibani şi gruparea Statul Islamic.

Astfel, atacurile vizând în mod deliberat civili au făcut de două ori mai multe victime în primele trei luni din 2018 - 763 de morţi şi 1.495 de răniţi - decât în aceeaşi perioadă din 2017.

Precedentul atentat în capitală, pe 22 aprilie, s-a soldat cu aproape 60 de morţi şi 20 de răniţi, într-un cartier majoritar şiit. Un kamikaze SI a vizat un centru de eliberare de cărţi de identitate în vederea alegerilor legislative de la 20 octombrie.

Unul dintre atacurile cele mai sângeroase, pe 27 ianuarie, s-a soldat cu 103 morţi şi peste 150 de răniţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri