Iulian Fota: Cuvântul care ar descrie cel mai bine atitudinea Casei Albe este prudență

Data publicării:
iulian fota RESIZE -Mediafax Foto-Mihai Dascalescu-3

 „Eu citesc puțintel altfel informațiile venite de la Casa Albă. Cred că cuvântul care ar descrie cel mai bine atitudinea Casei Albe în acest moment este prudență, un cuvânt pe care (...) l-a folosit și președintele Traian Băsescu. Eu cred că și Casa Albă a înțeles ceea ce au înțeles și celelalte cancelarii, și anume că situației Siriei e mult mai complicată, că situația internațională e mult mai complicată și că în acest moment trebuie analizate mult mai multe date, mult mai multe informații pentru a identifica cea mai bună strategie de sancționare, de pedepsire a atrocităților din Siria”, a declarat consilierul prezidențial Iulian Fota la Digi24.

Oficialul a subliniat că folosirea de arme chimice e inacceptabilă, dar acum e importantă poziționarea față de acest act. „Cred că se greșește că se pune accentul dezbaterilor publice pe aspectul militar. (...) Accentul în acest moment trebuie pus pe efortul diplomatic. Sunt discuții între cancelarii, sunt foarte multe contacte diplomatice, sunt negocieri cu toate părțile implicate. (...) Mesajul Casei Albe este și unul de temporizare”, consideră consilierul prezidențial. „Poate că acum câteva zile domina aplecarea spre soluția militară. Acum senzația e că se revine cu forță la abordarea diplomatică”, a insistat Iulian Fota, reamintind și de votul din Parlamentul britanic.

Iulian Fota spune că orice folosire a forței militare complică lucrurile și mai toate cancelariile încep să evalueze și soluția diplomatică, și cea militară, în egală măsură. Legitimitatea oricărei acțiuni militare este dată, până la urmă, de suportul propriei opinii publice, propriei populații, spune consilierul prezidențial.

Inclusiv Congresul american, care va iniția dezbaterea, va condamna atacul cu arme chimice și va trece în revistă metodele pe care SUA și comunitatea internațională le au la dispoziție pentru a sancționa demersul. „Să nu uităm că un astfel de act poate fi sancționat, într-o anumită măsură, și prin mijloace diplomatice, și prin mijloace militare”, a conchis consilierul prezidențial Iulian Fota.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri