Nelson Mandela în stare critică. „Nu se pune problema deconectării de la aparate”, spune familia

Data publicării:
nelson mandela 5493549-AFP Mediafax Foto-SIPHIWE SIBEKO-1

Actualizare 12.45. Medicii spuneau la un moment dat că răspunde pozitiv la tratament, dar de sâmbătă starea i s-a agravat, a recunoscut președintele sud-african. Nu se pune problema ca Mandela să fie deconectat de la aparate, a subliniat fiica lui Mandela. Familia a cerut să îi fie respectată intimitatea. Șapte medici îl supraveghează permanent pe Nelson Mandela.

"Starea fostului preşedinte Nelson Mandela, care este încă internat la spitalul din Pretoria, a devenit critică", a scris președinția, notând că preşedintele Jacob Zuma, vicepreşedintele ANC - partidul aflat la putere - Cyril Ramaphosa şi Graca Machel, soţia lui Mandela, s-au întâlnit la spital duminică seară pentru a discuta situaţia.

"Medicii fac tot posibilul pentru ca starea sa să se amelioreze şi să se asigure că Madiba va fi bine tratat şi că se va face bine. Este pe mâini bune", a declarat Zuma.

După o săptămână de linişte, preşedinţia a declarat, sâmbătă, că aceste este "într-o stare serioasă dar stabilă", după ce postul de televiziune american CBS a transmis că starea acestuia este fără îndoială mult mai gravă decât lasă să se înţeleagă comunicatele oficiale.

Ultimele veşti date de Zuma, la 16 iunie, vorbeau despre un "progres".

Admirat în întreaga lume

Nelson Mandela este simbolul internaţional al luptei împotriva prigonirii persoanelor de culoare, fenomen cunoscut sub numele de Apartheid. El a fost liderul Partidului Congresul Naţional African şi primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal. A stat 27 de ani în închisoare şi continuă, chiar şi la 14 ani de la retragerea sa din politică, să fie un model pentru liderii din întreaga lume.

Preşedintele american Barack Obama nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru Nelson Mandela.

„Ştim cu toţii foarte bine că a dat totul pentru poporul său, poporul Africii de Sud, poporul continentului. A fost o inspiraţie pentru noi toţi. Când ne gândim la cineva care încorporează toate calităţile necesare unui lider, cele la care noi aspirăm, numele care ne vine în minte imediat este cel al lui Nelson Mandela”, a spus Obama.

Şi fostul preşedinte american Bill Clinton are doar cuvinte de laudă despre liderul sud-african: „Mandela nu a pierdut niciodată legătura cu umanitatea. Am văzut în el ceva ce am încercat să nu pierd nici eu: indiferent de câtă responsabilitate ai, trebuie să-ți amintești mereu că ești în primul rând un simplu om”.

Cancelarul Angela Merkel vede în opera politică a lui Nelson Mandela un model de soluţionare a oricărui diferend.

„Întâlnirea cu Nelson Mandela a fost impresionantă. Cea mai importantă moştenire a sa este că avem nevoie de pace în lume. În mod special, conflictele din Africa trebuie rezolvate într-un mod paşnic”, a spus aceasta.

Personalitatea puternică şi sacrificiile asumate de Nelson Mandela pentru a-şi face mesajul auzit în lumea întreagă i-au adus şi admiraţia multor sportivi celebri.

„De fiecare dată când l-am întâlnit, am fost impresionat. Prezenţa lui şi personalitatea lui te copleşesc. Este fantastic”, crede Sir Alex Ferguson, fost manager al clubului Manchester United.

Eforturile depuse de militantul sud-african pentru pace şi libertate i-au adus şi recunoaşterea organizaţiei Naţiunilor Unite. Data de 18 iulie, cînd este marcată naşterea luptătorului anti-apartheid, a fost desemnată de ONU drept Ziua Internaţională Nelson Mandela.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri