O specie de insecte descoperită în locul unde s-a filmat "Stăpânul Inelelor" a fost denumită după un personaj

Data actualizării: Data publicării:
lord-of-the-rings-1-the-fellowship-of-the-ring-movie-poster-2001-1020195991

Oamenii de ştiinţă din Noua Zeelandă au denumit o specie de insectă de mici dimensiuni după personajul Frodo Baggins, din romanul fantastic ''Lord of the Rings'' (Stăpânul Inelelor) de J.R.R. Tolkien, relatează Agerpres, care citează DPA.

Specia nou descoperită, Psylla frodobagginsi, are mai puţin de doi milimetri lungime şi aparţine unei familii de insecte denumită psyllid (păduchii plantelor).

"Numele a fost ales datorită dimensiunilor mici ale speciei psyllid, dar şi pentru că este endemică din Noua Zeelandă", au precizat vineri Francesco Martoni şi Dr. Karen Armstrong într-un comunicat de presă. Cei doi cercetători au identificat această insectă în timpul activităţii de cercetare pentru Bio-Protection Research Centre din Noua Zeelandă.

Multe dintre decorurile cinematografice uimitoare în care au fost filmate trilogiile regizate de Peter Jackson, ''The Lord of the Rings'' şi ''Hobbit'', au fost instalate chiar în Insula de Sud, acolo unde a fost descoperită Psylla frodobagginsi.

Martoni a descris, în cadrul lucrării sale de doctorat, diferenţe considerabile între cele două tipuri de psylla colectate din copaci aparţinând speciei kowhai în 21 de locuri din Insula de Sud şi pe care le-a catalogat în două specii distincte.

Cercetătorul a menţionat că ''Psylla frodobagginsi poate fi identificată cel mai uşor prin dimensiunile sale mici, culorile deschise şi aripile pestriţe în mod uniform'' şi a sugerat că cele două specii vor primi denumirile comune ''greater kowhai psyllid'' (P. apicalis) şi ''hobbit kowhai psyllid'' (P. frodobagginsi).

Această insectă din Noua Zeelandă nu este prima vieţuitoare botezată după un personaj din opera lui Tolkien, ci se alătură unui şir de specii din care fac parte peştele cu cap de şarpe Aenigmachanna gollum, viespea Legolasia, păianjenul Sauron şi gasteropodul Smeagal.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri