Șerpii vânduți în piața din Wuhan ar putea fi sursa inițială a coronavirusului din China. Cum s-a transmis virusul la om

Data actualizării: Data publicării:
serpi vanduti in piata locala virus coronavirus
Șerpi vânduți într-o piață locală din China. Foto: Getty Images

Șerpii - kraitul și cobra - și liliecii pot fi sursa inițială a coronavirusului recent descoperit, care a declanșat un focar al unei boli respiratorii mortale în China, informează CNN. 

Cercetătorii au utilizat o analiză a codurilor proteice favorizate de noul coronavirus și au comparat-o cu codurile proteice din coronavirusuri găsite în diferite gazde animale, precum păsări, șerpi, marmote, arici, manici, lilieci și oameni. Aceștia au descoperit că codurile de proteine ​​din virus sunt asemănătoare cu cele ale șerpilor. 

Totuși, la șerpi virusul ar fi ajuns de la lilieci. Șerpii vânează adesea lilieci în sălbăticie. Rapoartele preliminare indică faptul că șerpii au fost vânduți pe piața locală de fructe de mare din Wuhan, ridicând posibilitatea ca virusul să fi sărit din speciile gazdă - lilieci - la șerpi și apoi la oameni la începutul acestui focar. Cu toate acestea, modul în care virusul s-ar putea adapta atât gazdelor cu sânge rece cât și cu sânge cald rămâne un mister.

Primii pacienți infectați au luat virusul direct de la animale. Acest lucru a fost posibil deoarece virusul a dobândit o serie de mutații genetice care i-au permis să infecteze și să se înmulțească în interiorul oamenilor.

Acum aceste virusuri pot fi transmise de la persoană la persoană. Studiile de teren au relevat că sursa inițială a coronavirusului este liliacul, iar cămile au servit ca gazde intermediare între lilieci și oameni.

În cazul acestui focar de coronavirus din 2019, rapoartele relevă că majoritatea pacienților din primul grup spitalizat erau muncitori sau clienți la o piață locală de fructe de mare unde se vindea și carne procesată și animale consumabile vii, inclusiv păsări de curte, măgari, oi, porci, cămile, vulpi, șobolani de bambus, arici și reptile. 

Boala a fost semnalată pentru prima dată la sfârșitul lunii decembrie 2019 în Wuhan, un oraș major din centrul Chinei și s-a răspândit rapid. De atunci, călătorii bolnavi din Wuhan au infectat oameni în China și în alte țări.

Wuhan, orașul-focar, a fost închis din cauza virusului.

Numele de coronavirus provine de la forma sa, care seamănă cu o coroană sau o corona solară atunci când este privit la un microscop electronic. Coronavirusul este transmis prin aer și infectează în principal tractul respirator și gastrointestinal superior. 

Persoanele infectate cu aceste coronavirusuri suferă un răspuns inflamator sever. Până acum, nu există niciun vaccin aprobat sau tratament antiviral disponibil pentru infecția cu coronavirus. 

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri