SUA vor lansa un atac limitat împotriva Siriei

Data publicării:
siria-violente-mfax-4

Inspectorii ONU au părăsit Siria în această dimineaţă, după ce au adunat date despre atacul cu arme chimice din 21 august. Ei îşi vor prezenta raportul direct secretarului general al ONU. Statele Unite ar putea să nu mai aştepte însă concluziile lor.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, 1.429 de oameni au fost ucişi în atacul cu arme chimice, de săptămâna trecută de lângă Damasc, dintre care peste 400 erau copii. Bilanţul masacrului a fost anunţat, de la Washington, de secretarul american de stat şi apoi confirmat de preşedintele Barack Obama. Acesta a spus răspicat că Statele Unite nu pot trece cu vederea o asemenea atrocitate.

Nu am luat o decizie finală în privinţa diferitelor acţiuni care ar putea fi întreprinse. În niciun caz nu luăm în calcul orice fel de acţiune militară care ar implica trupe la sol sau o campanie pe termen lung, dar luăm în calcul posibilitatea unei acţiuni limitate şi precise”, a declarat Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.

Cu puţin timp înainte, secretarul american de stat, John Kerry, a vorbit despre dovezile pe care Statele Unite le deţin împotriva regimului Bashar al-Assad.

Am văzut mii de înregistrări din 11 zone diferite din suburbiile Damascului. În toate se văd victime cu probleme respiratorii, oameni zvârcolindu-se în spasme, tuşind, care şi-au pierdut cunoştinţa sau decedaţi”, a susținut John Kerry, secretarul american de Stat.

Secretarul american de stat a declarat că rachetele cu încărcătură chimică au fost trase din cartiere controlate de regim şi au aterizat în locuri unde se aflau luptători şi susţinători ai opoziţiei. John Kerry a explicat de ce trebuie pedepsit regimul de la Damasc.

„În lipsa unei acţiuni, Iranul, care a fost în trecut victimă a armelor chimice, s-ar putea simţi încurajat să obţină arme nucleare. Hezbollah, Coreea de Nord şi orice alt dictator sau grup terorist s-ar putea gândi să folosească arme de distrugere în masă”, a mai spus John Kerry.

Potrivit experţilor, Statele Unite ar putea ataca obiectivele de comandă ale armatei siriene cu rachete de croazieră lansate de pe nave de război americane. Intervalul luat în calcul pentru lansarea atacului este destul de scurt. Mai precis până marţi, când preşedintele Obama va pleca în Europa pentru summitul G20 de la Sankt Petersburg. Potrivit sondajelor, peste jumătate dintre americani nu sunt de acord cu o intervenţie militară împotriva Siriei.

Până acum, Franţa şi Turcia au confirmat că sunt gata să se implice. În schimb, NATO a exclus o intervenţie directă în Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri