Sari la conținut

VIDEO. Michelle Obama, sfaturi de viaţă pentru absolvenţi

Absolventă de Harvard, soţia preşedintelui american s-a dus la City College of New York, poreclit odinioară „Harvardul săracului", pentru a le da câteva sfaturi tinerilor absolvenţi. Peste 40% dintre studenţii acestei universităţi sunt primii din familie care ajung la facultate. Mai mult, jumătate dintre ei fac parte din familii sărace.

Michelle Obama le-a transmis proaspeților absolvenți de facultate că viața le va scoate multe obstacole în cale, dar că au rezistența și maturitatea necesară pentru a se confrunta cu ele și pentru a merge mai departe tocmai din cauza greutăților prin care au trecut pentru a ajunge în acest punct al vieții lor. 

„Este ultimul meu discurs de absolvire în calitate de primă doamnă a Statelor Unite. Gata!

Nu ar trebui să vedeţi niciodată un dezavantaj în problemele voastre. În schimb, e important să înţelegeţi că experienţa voastră în confruntarea şi depăşirea dificultăţilor din viaţă e, de fapt, cel mai mare avantaj al vostru. Ştiu asta pentru că am văzut-o cu ochii mei. Nu doar din postura de student care a muncit pentru a-şi putea plăti şcoala, ci şi, peste ani, înainte să ajung în Casa Albă, când eram decanul unei facultăţi.

Din acea poziţie, am întâlnit studenţi care aveau toate privilegiile. Părinţii le-au plătit toate taxele de şcolarizare, stăteau în camere frumoase de cămin, aveau toate bunurile materiale pe care un copil de facultate şi le-ar fi putut dori: maşini, calculatoare, bani de buzunar. Dar când unii dintre ei au primit prima notă mică, s-au prăbuşit. Nu s-au mai putut aduna. Pentru că erau prost pregătiţi pentru a gestiona primul moment în care s-au confruntat cu dezamăgirea sau cu eşecul.

Viaţa vă va scoate în cale multe obstacole, care vor fi mult mai grave decât o notă proastă. Veţi avea parte de şefi absurzi, de clienţi şi de pacienţi dificili. Veţi cunoaşte boala şi pierderea, crize şi paşi înapoi şi toate vor veni de nicăieri şi vă vor pune la pământ. Dar, spre deosebire de mulţi alţi tineri, voi v-aţi dezvoltat deja rezistenţa şi maturitatea de care veţi avea nevoie pentru a vă ridica, pentru a vă scutura de praf şi pentru a depăşi durerea, mergând mai departe. Puteţi să faceţi asta!

Vă rog, vă rog să faceţi ce puteţi pentru a-i ajuta şi pe alţii să facă la fel”, a fost mesajul lui Michelle Obama pentru absolvenții de facultate de la City College of New York.  

Citiți și: 
Serialul în care va apărea Michelle Obama