Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare scădere a nivelului de trai din istorie. Jumătate de milion de oameni vor rămâne șomeri

Data publicării:
oameni cu umnrela cu steagul angliei
Foto: Profimedia

Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare scădere a nivelului de trai din istorie, odată cu creșterile galopante ale facturilor și prețurilor la alimente, scrie BBC. Inflația în Regatul Unit a ajuns la un record din ultimii 41 de ani, iar analiștii se așteaptă ca numărul de șomeri să crească cu peste jumătate de milion de persoane.

Funcționarii guvernamentali spun că veniturile gospodăriilor – după ce se ia în calcul creșterea prețurilor – vor scădea cu 7% în următorii câțiva ani. De asemenea, se așteaptă ca numărul de șomeri să crească cu peste 500.000 de persoane.

Această estimare a fost făcută în contextul în care Marea Britanie se află deja în recesiune.

Facturile la energie și alimente au crescut din cauza războiului din Ucraina și a pandemiei, iar acestea comprimă bugetele gospodăriilor. În plus, inflația a atins un nivel record al ultimilor 41 de ani, ceea ce, potrivit Biroului pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), trage în jos economia.

Prețurile au crescut la 11,1% între octombrie 2021 și octombrie 2022, cea mai mare creștere anuală a inflației din octombrie 1981. De asemenea, o creștere mare și față de luna septembrie, când inflația era de 10,1%, a anunțat Biroul pentru Statistică Națională din Marea Britanie.

OBR a declarat că inflația va continua să „erodeze salariile reale și să reducă standardele de viață” în acest an cu cea mai mare marjă înregistrată din 1956, când au început înregistrările.

OBR se așteaptă ca veniturile gospodăriilor, după ajustarea la inflație, să revină la nivelurile din 2013. Apoi, va fi nevoie de șase ani pentru ca acestea să își revină, deși vor fi în continuare „cu peste 1% sub nivelurile anterioare pandemiei”, până în 2028.

La această situație se va adăuga, potrivit OBR, creșterea ratelor dobânzilor, pe care Banca Angliei le-a ridicat deja la 3% pentru a încerca să lupte împotriva inflației.

De asemenea, se preconizează că prețurile locuințelor vor scădea cu aproximativ 9% în următorii doi ani, ca urmare a creșterii costurilor ipotecare.

OBR se așteaptă ca economia britanică să se reducă cu 1,4% în 2023, înainte de o creștere treptată.

De asemenea, prognozatorul crede că rata șomajului va crește de la 3,6% astăzi - aproape de un minim record - la 4,9% în 2024.

Creșterile de taxe, orientate spre cei mai înstăriți, le vor diminua încet-încet averile. Fiscul va lua cea mai mare parte din veniturile națiunii de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Angajatorii, la rândul lor, aflați în dificultate, vor acorda creșteri salariale care nu reușesc să se potrivească cu costul vieții – și, în cele din urmă, potrivit previziunilor Biroului pentru Responsabilitate Bugetară, vor elimina peste 500.000 de locuri de muncă.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri