Misteriosul satelit-spion al Coreei de Nord a devenit brusc activ (experți)

Data publicării:
Kim râde cu militari
Satelitul-spion nord-coreean a fost lansat pe orbită în noiembrie 2023. Foto: Profimedia Images

Primul satelit spion lansat de Coreea de Nord în spațiu „a prins viață”, conform informațiilor unui expert din Olanda, citat de Reuters, care spune că au fost detectate schimbări în orbita dispozitivului, indicii că regimul de la Phenian controlează cu succes nava, deși capacitățile sale sunt necunoscute încă.

După două eșecuri, Coreea de Nord a plasat satelitul Malligyong-1 în orbita planetei, în luna noiembrie a anului trecut.

Presa de stat de la Phenian a susținut, atunci, că a fotografiat spații „sensibile” din Coreea de Sud și SUA, fără să ofere alte informații sau să arate fotografiile obținute. Cei care monitorizează independent astfel de dispozitive nu au detectat semnale din partea satelitului până acum.

„De acum putem să spunem cu siguranță că satelitul este activ”, a declarat Marco Langbroek, expert în sateliți la Universitatea Delft din Olanda.

Între 19 și 24 februarie, satelitul a făcut manevre pentru a-și modifica poziția de la 488 de kilometri la 497 pe orbită, a mai spus Langbroek, citând date ale Centrului de Operațiuni Spațiale american.

„Manevrele dovedesc că Malligyong-1 nu e mort și că regimul nord-coreean are control asupra satelitului, o asumpție care până acum era disputată”, a mai spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri