Sari la conținut

Marş LGBT oprit la Chişinău de poliţie, în urma unor atacuri ale unor contramanifestanţi „ortodocși”

Un marş de protest organizat duminică la Chişinău de către membri ai comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) a fost oprit după ce a parcurs doar câteva sute de metri, în contextul în care poliţia a vrut să evite astfel o confruntare cu participanţi la o contramanifestaţie a „preoţilor şi credincioşilor ortodocşi”, relatează Radio Europa Liberă, preluat de News.ro.

poltiei chisinau - deschide

Foto: deschide.md

mars antigay chisinau - deschide

Foto: deschide.md

Numeroşi participanţi la marşul LGBT, care purtau tricouri albe cu motto-ul campaniei „Fără frică”, au fost evacuaţi cu autobzul de către poliţişti după ce contramanifestanţii au aruncat cu ouă şi cu apă în ei.

mars chisinau 1

Foto: agora.md

mars gay lgtb - deschide

FOTO: deschide,md

Contramanifestaţii le-au blocat drumul participanţilor la marş şi s-au prezentat drept „preoţi şi credincioşi ortodocşi”.

Marşul a fost convocat în semn de protest faţă de ceea ce membrii comunităţii LGBT denunţă drept o legislaţie „antigay” în Republica Moldova.

mars lgbt chisinau - picasa

Foto: picasa

Separat, preşedintele prorus moldovean Igor Dodon, care a criticat comunitatea LGBT şi marşul de duminică, pe care l-a catalogat contrar „valorilor (moldoveneşti) tradiţionale”, a participat la altă contramanifestaţie, în centrul capitalei, intitulată „Festivalul familiei tradiţionale”.

Dodon a fost însoţit de copiii săi şi s-a fotografiat cu alţi copii şi părinţi.

Zece ambasadori în Republica Moldova şi-au exprimat speranţa, într-un comunicat comun, emis miercuri, 17 mai, de Ziua Internaţională împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei, că marşul LGBT se va desfăşura fără incidente. Declaraţia a fost semnată de către ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanie, Germaniei, Franţei, Italiei, Olandei, Suediei, Elveţiei, Lituaniei şi Estoniei.