Lavrov amenință Moldova cu soarta Kievului. Ministrul de externe de la Chișinău îi răspunde: Rusia poate oferi doar sânge și durere

Data actualizării: Data publicării:
lavrov
Serghei Lavrov (foto) a declarat la forumul diplomatic din Antalya că Moldova încearcă să distrugă formatul de negociere „5+2”. Sursa foto: Profimedia Images

Serghei Lavrov, prezent la forumul diplomatic din Antalya, a spus că „regimul de la Chișinău calcă pe urmele regimului de la Kiev”, într-o declarație despre reluarea formatului de negociere „5+2” privind Transnistria. Șeful diplomației Rep. Moldova, Mihai Popșoi, i-a răspuns sâmbătă omologului său rus printr-un mesaj pe o rețea socială, spunând că „ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate”.

Serghei Lavrov a declarat la forumul diplomatic din Antalya, că Moldova încearcă să distrugă formatul de negociere „5+2”, conform TASS.

„Reluarea formatului de negociere „5+2” privind reglementarea transnistreană ne va permite să continuăm căutarea unor soluții reciproc acceptabile, menținând în același timp integritatea teritorială a Moldovei, dar conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă pentru totdeauna acest instrument”, a spus ministrul rus de Externe.

Lavrov susține că „regimul care s-a instalat la Chișinău pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev”.

„Am făcut apel la regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români, care nu ascund faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să înceteze să blocheze procesul de negociere”, a menționat el. „Conducerea Transnistriei a vorbit. despre asta de multă vreme: formatul „5+2” a făcut posibilă luarea în considerare a intereselor pridnestrovienilor în contextul păstrării integrității teritoriale a Moldovei. Conducerea românească de la Chișinău încearcă să distrugă acest format odată pentru totdeauna”.

Șeful departamentului de politică externă a mai atras atenția asupra faptului că „desființând tot ce este rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele, împreună cu Ucrainenii, creează o presiune economică și mai serioasă asupra Transnistriei”.

Cum răspunde Rep. Moldova la comentariile lui Lavrov

Mihai Popșoi a răspuns declarațiilor lui Lavrov, pe rețeaua socială Facebook.

„Ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate. Țara care închide în închisori politicienii din opoziție și îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi lumii nimic decât sânge și durere,” a scris ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Reamintim ministrului Lavrov, că în Republica Moldova politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente, recunoscute internațional, unde fiecare candidat beneficiază de drepturi egale, spațiu adecvat pentru campanie și posibilitatea de interacțiune directă cu alegătorii,” a scris oficialul.

Popșoi a menționat că este important ca ministrul Lavrov să se informeze corect despre situația din regiunea transnistreană, unde peste 70% din producția și serviciile locale sunt exportate către statele membre ale Uniunii Europene.

Șeful diplomației R. Moldova Mihai Popșoi a scris că Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea și respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale. „Construim un viitor european pentru toți cetățenii noștri, indiferent de limbă și etnie, pentru a trăi în pace și prosperitate”.

Pe 28 februarie, la congresul deputaţilor din Tiraspol s-a votat o rezoluție în care se invocă presiuni, inclusiv economice și sociale, din partea autorităților Republicii Moldova.

Administrația separatistă transnistreană a spus că va cere Federației Ruse să protejeze regiunea, fără a preciza cum. Rezoluţia separatiştilor a fost aprobată cu unanimitate, în aplauzele participanţilor.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri