Norvegia interzice un protest anti-islam cu arderea Coranului după ce Turcia i-a convocat ambasadorul: Există riscuri de securitate

Data publicării:
Mai mulţi bărbaţi protestează în faţa ambasadei Suediei la Istanbul după ce un politician extremist a ars un Coran în Suedia.
Arderea Coranului în Suedia a declanşat proteste în faţa consulatului suedez din Istanbul. Foto: Profimedia Images

Poliția din Norvegia a anunțat, joi, că interzice un protest anti-islam în cadrul căruia organizatorii plănuiau să ardă o copie a Coranului. Autoritățile norvegiene au motivat prin riscuri de securitate majore, în condițiile în care există tensiuni tot mai mari între Turcia și Suedia după un eveniment similar, în care un politician de extremă dreapta a ars Coranul în public. Anunțul vine la câteva ore după ce diplomația turcă l-a convocat pe ambasadorul norvegia la Ankara pentru a se plânge de acest protest planificat, relatează Reuters.

Un grup de protestatari a planificat să ardă o copie a Coranului în faţa ambasadei Turciei din Oslo, vineri, o manifestație-copie a celor din Suedia și Danemarca, de luna trecută, a anunțat poliția norvegiană.

„Arderea Coranului rămâne o modalitate legală de exprimare a opiniilor politice în Norvegia. Dar acest eveniment nu poate să se desfăşoare, din motive de securitate” a anunţat poliţia din Oslo într-un comunicat.

Anterior, joi, Turcia a condamnat ferm planurile protestatarilor anti-islam, despre care a spus că sunt un „act provocator”, a declarat o sursă din ministerul turc de externe, adăugând că autoritățile turce au cerut ca demonstraţia să fie oprită. Ministerul norvegian de externe a transmis că Turcia a ridicat chestiunea demonstraţiei planificate la o întâlnire.

„Ambasadorul nostru s-a referit la dreptul constituţional al libertăţii de exprimare în Norvegia şi a adăugat că guvernul norvegian nici nu sprijină şi nici nu este implicat în demonstraţia planificată”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului. Poliţia poate interzice o demonstraţie doar dacă există riscuri de pericol pentru public.

Un protest ce a inclus arderea unei copii a Coranului, luna trecută, lângă ambasada Turciei din Stockholm de către un politician de extremă dreaptă, antiimigraţie, a atras condamnarea puternică a Turciei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri