Norvegia, state europene, SUA și unele țări arabe încearcă formarea unui guvern palestinian în Gaza și Cisiordania

Data publicării:
Espen Barth Eide
Barth Eide a spus că negocierile pentru o soluție cu două state devine urgentă pe măsură ce conflictul se extinde în regiune. Sursa foto: Profimedia Images

O serie de state europene, țări arabe „preocupate” și Statele Unite lucrează la un concept pentru un guvern palestinian unificat care ar putea atrage fonduri de reconstrucție, a declarat ministrul de externe al Norvegiei într-un interviu la Davos, transmite Reuters.

„O serie de țări lucrează cu noi... încercând să construiască un guvern de unitate largă”, a spus Espen Barth Eide, fără a numi țările specifice.

Norvegia este de părere că un teritoriu palestinian unificat ar trebui să fie condus de Autoritatea Palestiniană, dar „prefațând totul, trebuie să fie ceea ce vor palestinienii”, a adăugat el.

Norvegia a servit ca facilitator în discuțiile din 1992-1993 dintre Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care au dus la Acordurile de la Oslo în 1993. Autoritatea Palestiniană, înființată în temeiul acestui acord, își exercită autonomie limitată în Cisiordania și a purtat discuții cu Israelul asupra unui stat palestinian înainte ca acesta să se prăbușească în 2014. Hamas guvernează în Gaza din 2007 și a jurat distrugerea Israelului.

De la discuțiile de la Oslo, Norvegia a prezidat un grup de donatori care coordonează asistența internațională pentru teritoriile palestiniene, Comitetul Ad Hoc de Legătură (AHLC) și a lucrat cu alții pentru a încerca să revigoreze un canal diplomatic între Israel și palestinieni.

Barth Eide a spus că negocierile pentru o soluție cu două state devine urgentă pe măsură ce conflictul se extinde în regiune, dar că numai Statele Unite și poporul israelian pot influența poziția Israelului.

„Ceea ce putem face este să lucrăm la unitatea palestiniană și să ne gândim la modele cu țările interesate”, a spus el.

Cererile pentru o soluție cu două state au crescut în urma atacurilor asupra Israelului din octombrie. 7, în care oamenii înarmați Hamas au ucis 1.200 de oameni și au luat 240 de ostatici, determinând un bombardament israelian și o ofensivă terestră împotriva Gazei, condusă de Hamas, în care autoritățile sanitare din teritoriu spun că au fost ucise peste 24.000 de persoane.

„Stabilitatea pe termen lung a Israelului și pacea și prosperitatea pentru palestinieni necesită o soluție cu două state”, a spus Barth Eide.

Un acord cu două state ar crea un stat pentru palestinieni în Cisiordania și Fâșia Gaza alături de Israel. Israelul a spus că un stat palestinian trebuie demilitarizat pentru a nu-i amenința securitatea.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri