Noul lider pro-Beijing din Hong Kong a cheltuit peste un milion de dolari pentru campania în care a fost unicul candidat

Data actualizării: Data publicării:
John Lee vorbește de la podium cu un buchet mare de flori în față
Fostul șef al securității din Hong Kong, un devotat loialist al Beijing-ului și al PCC, a fost învestit în funcția de lider executiv al Hong Kong, vineri. Foto: Profimedia Images

Noul lider executiv al Hong Kong-ului, John Lee, a primit în jur de 1,4 milioane de dolari în donații în timpul campaniei sale pentru această funcție din care a cheltuit 1,1 milioane, în ciuda faptului că nu a avut niciun contracandidat, relatează The Guardian.

Lee a candidat pentru cea mai înaltă funcție din Hong Kong în mai, într-o procedură extrem de restrânsă în care a fost singurul candidat.

El a cheltuit în jur de 1,1 milioane de dolari pe campania sa, banii fiind folosiți pentru reclame, mitinguri, transport și chirii. Fondurile nefolosite au fost donate unei organizații caritabile locale, se arată în documentele financiare.

Campania lui Lee, un apropiat al PCC, a fost finanțată aproape exclusiv companii și grupuri comunitare pro-Beijing. El și alți 11 oficiali din Hong Kong sunt, în acest moment, sancționați de SUA pentru rolul în distrugerea democrației din metropolă.

El a cheltuit de mai mult de șase ori mai mult decât predecesoarea lui, Carrie Lam, în 2017.

Fostul șef al securității din Hong Kong, un devotat loialist al Beijing-ului și al PCC, a fost învestit în funcția de lider executiv al Hong Kong, vineri, în cadrul celei de-a 25-a aniversări a revenirii metropolei la China, după un secol de control britanic. La ceremonie a participat și dictatorul chinez, Xi Jinping.

China a lichidat complet democrația din Hong Kong pe parcursul ultimilor doi ani

China a „reformat” procedura electorală din Hong Kong de la începutul lui 2021, eliminând reprezentanții direcți și stabilind o nouă cerință imperativă – doar „patrioții” pot candida pentru funcții în metropola chineză – Beijing-ul se asigură, astfel, că doar oamenii săi mai pot ocupa funcții politice în Hong Kong.

Pe baza noului sistem, un comitet format din aproximativ 1.500 de persoane apropiate de Beijing aleg liderul metropolei în cadrul unui scruting închis și bine monitorizat cu candidați atent verificați în prealabil.

Opoziția politică democratică din Hong Kong a fost strivită aproape în totalitate după intrarea în vigoare a noii legi pentru securitate națională la mijlocul lui 2020. Majoritatea opozanților la regimul dictatorial chinez au fost aruncați în închisori sau s-au retras singuri din viața publică de teama represaliilor. Unii dintre ei au ales calea exilului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri