O teorie controversată, invocată în criza coronavirusului: Ce înseamnă imunitatea de grup?

Data actualizării: Data publicării:
vanzatori ambulanti piata amsterdam
Foto: Ger Bosma / Alamy / Alamy / Profimedia

Ce este imunitatea de grup, pe care ar dori să o pună în practică Olanda și despre care s-a vorbit și la Londra? O explicație vine de la televiziunea publică din Irlanda:

„Guvernul britanic ar vrea să obțină ceea ce numește imunitate de grup. Ideea este că atunci când suficient de mulți oameni vor fi infectați cu coronavirus, anticorpii dezvoltați vor face ca virusul să dispară. O teorie extrem de contestată. Dar ce ar însemna? 60 la sută din populația Marii Britanii ar însemna egal 39,6 milioane de oameni.

În China și Italia, 14 la sută dintre cazuri sunt forme severe ale bolii, care necesită spitalizare. În Marea Britanie, asta ar însemna 5 milioane și jumătate de oameni. Cinci la sută dintre aceste cazuri severe devin critice. Cu alte cuvinte: 2 milioane de oameni.

Și dacă am lua în calcul cea mai mică rată de mortalitate, de 0,7% așa cum s-a văzut în Coreea de Sud și în anumite regiuni din China, ar însemna 277.000 de morți”.

Citiți și: Jurnalul unui tată diabetic, diagnosticat cu coronavirus. Cum s-a simțit în fiecare zi

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat luni că guvernul său ar vrea să ajungă la o „imunitate de grup”, în aşteptarea unui vaccin. Scenariul presupune ca persoanele cel mai puţin vulnerabile să primească virusul, în timp ce persoanele vârstnice şi bolnave ar urma să fie protejate prin măsuri speciale. Potrivit premierului, un asemenea scenariu de imunizare colectivă ar putea dura „luni de zile, dacă nu chiar mai mult”.

El a subliniat că spre deosebire de Italia, Spania şi Franţa, care au impus măsuri dure pentru a stopa propagarea Covid-19, Olanda nu are în vedere o izolare totală. „În acest scenariu, va trebui să ne închidem ţara timp de un an sau chiar mai mult, cu toate consecinţele” pe care aceasta le implică, a explicat el, adăugând că virusul „ar putea reapărea imediat, dacă măsurile sunt sistate”.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri