Oligarhul rus care a rămas fără mega iahtul de jumătate de miliard de euro cere oprirea războiului din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
andrei melicenko
Magnatul rus al cărbunelui și îngrășămintelor Andrei Melnicenko a cerut oprirea războiului din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Magnatul rus al cărbunelui și îngrășămintelor Andrei Melnicenko a cerut o încetare a focului în Ucraina, spunând că războiul este o tragedie care trebuie oprită. Acesta a avertizat că ar putea apărea o criză alimentară globală din cauza creșterilor de preț la îngrășăminte.

„Evenimentele din Ucraina sunt cu adevărat tragice. Avem nevoie urgent de pace”, a declarat Andrei Melnicenko pentru Reuters. Oligarhul în vârstă de 50 de ani s-a născut în Belarus și are o mamă ucraineancă.

„Ca rus prin naționalitate, bielorus prin naștere și ucrainean prin sânge, simt o mare durere și uimire uitându-mă la popoare înfrățite care se luptă și mor”, a mai transmis acesta printr-un purtător de cuvânt care a transmis punctul de vedere prin email.

Câțiva dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia au făcut în mod public apel pentru pace de când președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Printre aceștia se numără Mihail Fridman, Piotr Aven și Oleg Deripaska.

Melnichenko a fost sancționat de Uniunea Europeană pe 9 martie, ca parte a sancțiunilor extinse împotriva oligarhilor ruși. Potrivit UE, el deține principalul producător de îngrășăminte EuroChem Group și compania de cărbune SUEK.

Decizia Consiliului UE, care a dispus sancțiuni împotriva lui Melnichenko, a menționat că el și alți 36 de lideri de afaceri s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, după ce a început invazia Ucrainei, pentru a discuta posibilul impact economic al sancțiunilor UE și SUA.

Însă purtătorul său de cuvânt a declarat, pentru Reuters, că pe 9 martie Melnicenko și-a dat demisia ca membru al consiliului de administrație și ca director neexecutiv din EuroChem și SUEK și s-a retras ca beneficiar din acestea.

Melnicenko „nu are nicio legătură cu evenimentele tragice din Ucraina”, a spus purtătorul său de cuvânt. „Nu are nicio afiliere politică”, a adăugat acesta.

„Să faci o paralelă între participarea la o întâlnire prin calitatea de membru într-un consiliu de afaceri, precum alte zeci de oameni de afaceri din Rusia și Europa au făcut-o în trecut, și subminarea sau amenințarea unei țări este absurd și fără sens”, a precizat purtătorul de cuvânt, care a adăugat că Melnicenko nu va contesta sancțiunile.

Autoritățile italiene au confiscat vineri mega-iahtul oligarhului rus Andrei Melnicenko. Nava – numită „SY A” – valorează aproximativ 530 de milioane de euro (578 de milioane de dolari) și a fost dusă în portul din nord-estul Trieste. Este unul dintre cele mai mari superyacht-uri din lume, potrivit producătorului său, Nobiskrug.

Putin a avertizat joi că prețurile la alimente vor crește la nivel global din cauza creșterilor mari la prețurile pentru îngrășăminte, dacă Occidentul creează probleme pentru exporturile Rusiei – ce reprezintă 13% din producția mondială.

Rusia este un important producător de potasă și îngrășăminte care conțin fosfat și nitrogen – nutrienți importanți pentru culturi și sol. EuroChem, care produce nitrogen, fosfat și potasă, spune că este una dintre cele cinci cele mai mari companii producătoare de îngrășăminte din lume.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri