ONU: Războiul din Ucraina ar putea declanșa o creștere de cel puțin 20% a prețurilor la alimente

Data publicării:
lan de grâu
Foto: Profimedia Images

Prețurile internaționale la alimente și îngrășământ ar putea să crească cu până la 20% ca urmare a războiului din Ucraina, a anunțat Organizația pentru Alimente și Agricultură (FAO) din cadrul ONU, conform Reuters.

FAO spune că nu este clar dacă Ucraina va mai putea să aibă recolte în acest an, dacă războiul se întinde pe o perioadă mai lungă, în condițiile în care există incertitudini mari cu privire la exporturile rusești.

Conform Organizației, Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, în timp ce Ucraina este al cincilea cel mai mare. Împreună, cele două țări au 19% din producția mondială de orz, 14% din cea de grâu și 4% din cea de porumb, practic mai mult de o treime din exporturile globale de cereale.

Rusia este, de asemenea, un lider mondial în ce privește exporturile de fertilizatori.

„Probabilele perturbări ale activităților agricole la acești doi exportatori importanți ar putea escalada puternic lipsa de securitate alimentară de la nivel global”, a spus directorul general al FAO, Qu Dongyu.

Indicele de preț la alimente al FAO a atins un vârf în februarie și este foarte probabil că va crește și mai mult în lunile care urmează  în condițiile în care consecințele conflictul din Ucraina vor afecta lumea.

Conform Organizației, doar o parte din scăderile de exporturi din Rusia și Ucraina vor putea fi acoperite din exporturile altor țări.

„Îngrijorător este că rezultatul va fi o creștere a prețului la alimente între 8% și 22% peste nivelul lor deja crescut”, mai spune FAO, care prezice și că întte 20% și 30% dintre câmpurile folosite pentru a crește cereale de iarnă, porumb și floarea soarelui nu vor mai putea fi plantate sau recoltate în sezonul 2022/2023.

50 de țări, inclusive unele puțin dezvoltate, depind de Rusia și Ucraina pentru 30% sau mai mult din rezervele lor de grâu, fapt ce le va face și mai vulneraabile. Numărul de oameni malnutriți ar putea crește cu încă 8-13 milioane până în 2023.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri