Operațiune de salvare în Avdiivka: Localnicii fug din calea rușilor fluturând pânze albe. Ucraina a evacuat peste 100 de civili

Data publicării:
soldat ucrainean în Avdiivka
Operaţiunea, condusă de poliţia şi armata ucraineană, a fost riscantă din cauza bombardamentelor ruse constante în zonă, spune un ofițer care a participat la evacuarea civililor. Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina a evacuat peste 100 de civili în ultima săptămână de la periferia aflată sub controlul rușilor din Avdiivka, din regiunea Donețk, a declarat un oficial din cadrul poliției regionale pentru Radio Free Europe/Radio Liberty, vineri, transmite The Kyiv Independent.

Avdiivka, situată la doar kilometri distanță de Donețk ocupat de ruși, a suferit atacuri intense ale Rusiei din octombrie 2023, în încercarea trupelor Moscovei de a încercui și a captura orașul. Asaltul rusesc a lăsat Avdiivka în mare măsură distrusă, mulți dintre locuitorii săi plecând pentru a scăpa de atacurile regulate.

Într-o operațiune neobișnuită, civilii care au rămas în părți din Avdiivka deja ocupate de ruși au mers spre centrul orașului controlat de ucraineni, fluturând pânze albe, potrivit lui Pavlo Diachenko, un ofițer de la departamentul de comunicare al poliției din regiunea Donețk, care a participat la organizarea evacuării.

Operaţiunea, condusă de poliţia şi armata ucraineană, a fost riscantă din cauza bombardamentelor ruse constante în zonă, a spus Diachenko.

"Oamenii erau rezidenți, știau unde să meargă. Totul era mai mult sau mai puțin planificat. Am înțeles că este imposibil să asigurăm securitate 100%. Mai mult, în condițiile unor ostilități atât de intense și bombardamente aprige din partea armatei ruse. Din fericire, totul a funcționat, iar oamenii sunt acum relativ în siguranță”, a declarat acesta.

În declarația pentru RFE/RL, el nu a precizat cum a comunicat poliția cu locuitorii din zonele ocupate de ruși ale orașului, spunând că nu există o legătură directă cu aceștia, deoarece soldații ruși le-au luat telefoanele.

Civilii salvați au spus că au fost tratați oribil de ruși, iar poliția investighează deja aceste cazuri, potrivit lui Diachenko.

"Când rușii au intrat pe strada lor, pur și simplu i-au împins (pe locuitori) într-un subsol, unul spațiu foarte mic. Erau 13 persoane acolo, inclusiv o femeie în vârstă, care avea nevoie de îngrijiri speciale", a adăugat ofițerul.

"Și ei (soldații ruși) au ținut oamenii în subsol destul de mult timp. Nici măcar nu i-au lăsat să iasă afară sau la toaletă. Și oamenii stăteau doar acolo, fără să aibă habar ce se întâmplă."

Începând cu 15 ianuarie, puțin peste 1.100 de civili au mai rămas în Avdiivka, potrivit Vadim Filashkin, guvernatorul regional. Se estimează că 31.000 de oameni locuiau în oraș înainte de izbucnirea invaziei la scară largă în 2022.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri