Poliția a fost trimisă la casa atacatorului din Maine înainte de masacru, existând temeri că "va claca și va comite un atac armat"

Data publicării:
Robert Card, surprins de o cameră de supraveghere în timpul atacului armat din Maine.
Robert Card, surprins de o cameră de supraveghere în timpul atacului armat din Maine. Foto: Profimedia Images

Poliția americană a fost avertizată în privința lui Robert Card cu șase săptămâni înaintea masacrului în care au fost uciși 18 oameni, informează CNN.

Garda Națională din statul Maine a cerut poliției locale să îl verifice pe rezervistul Robert Card, unul dintre soldații care făcea parte din organizația militară alături de acesta fiind îngrijorat că atacatorul "ar putea să clacheze și să provoace un atac armat în masă".

Ofițerii de la poliția comitatelor Sagadahoc și Kennebec au primit informația și au încercat să îl contacteze pe atacator pe 16 septembrie, cu șase săptămâni înainte să comită cele două atacuri, potrivit documentelor văzute de o sursă din poliție citată de CNN.

Informațiile obținute de CNN arată că un sergent de la poliția comitatului Sagadahoc a chemat întăriri și a încercat, fără succes, să vorbească cu rezervistul, iar apoi polițistul a aflat informații deranjante de la Garda Națională din Maine și de la familia atacatorului.

Polițistului care a încercat să-l contacteze pe Robert Card i s-a spus că "atunci când răspundea la ușă, obișnuia să facă asta cu o armă în mână și fără să fie în câmpul vizual al celui din afara ușii", potrivit sursei care cunoaște raportul verificării. Ulterior, într-o scrisoare de la Garda Națională, un alt membru al organizației "s-a declarat îngrijorat că (rezervistul) va claca și o să comită un atac armat", potrivit documentului.

Robert Card a comis două atacuri armate în orașul Lewiston din Maine săptămâna trecută, ucigând 18 oameni. Atacurile au fost urmate de 48 de ore de panică, până când Card a fost găsit împușcat, vineri noapte, la 16 kilometri de oraș.

Informațiile publicate de CNN ridică semne de întrebare felul în care s-a verificat că Robert Card nu prezintă un pericol, în ciuda semnelor grave cunoscute de autorități.

Statul Maine are o lege care poate fi folosită pentru a evalua un individ cu acces la arme de foc. Primul pas este reținerea persoanei considerate periculoase și evaluarea medicală. După un diagnostic, un judecaător poate ordona îndepărtarea temporară a armelor de foc.

Un raport de persoană dispărută pare să fi fost generat de sergentul care a încercat să-l contacteze pe Card, potrivit sursei citate de CNN, însă nu se știe dacă s-a luat vreo măsură legată de accesul atacatorului la arme. Potrivit sursei, cazul pare să fi fost închis pe 1 octombrie, cu 24 de zile înainte de masacru.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri