Video Primele imagini color cu tigrul tasmanian, specie dispărută în anii ‘30

Data actualizării: Data publicării:
Imagine colorată cu ultimul Tigru tasmanian
Imagine colorată cu ultimul Tigru tasmanian. Captură foto: twitter/NFSA -National Film and Sound Archive of Australia

O înregistrare video veche, alb-negru, cu un tigru din Tasmania a fost colorată pentru a înfăţişa mai bine această specie dispărută cu multe decenii în urmă, a anunţat marţi agenţia arhivelor australiene, relatează AFP.

Animalul din clasa Thylacinus cu alură de lup, supranumit tigru de Tasmania datorită blănii sale dungate, cunoscut și sub numele de lup marsupial, a trăit în Australia şi pe insula Noua Guinee înainte de a dispărea, cu circa 85 de ani în urmă, transmite Agerpres.

Doar aproximativ zece secvenţe video, alb-negru şi fără sonor, există în prezent cu acest animal sălbatic, însumând trei minute de imagini.

Arhiva naţională de filme şi sunete din Australia a anunţat că a colorat cea mai lungă dintre aceste înregistrări video, un film cu durata de 80 de secunde cu ultimul tigru de Tasmania cunoscut, numit Benjamin, care a trăit în captivitate în anii '30.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Agenţia guvernamentală australiană a încredinţat imaginile lui Samuel François-Steininger, de la compania Composite Films, care are sediul la Paris, pentru a se realiza o colorare meticuloasă a materialului video. Întreaga producție a necesitat peste 200 de ore de muncă.

În pofida vechimii, secvenţa video era „uimitoare”, însă a fost „foarte dificil de colorat deoarece în afară de animal existau puţine elemente în cadru”, după cum a explicat François-Steininger pe pagina de internet a serviciului de arhive, care a mai spus că „din cauza rezoluţiei şi a calităţii imaginii, dar și pentru că existau o mulţime de detalii, iar blana era densă, a trebuit să detaliem şi să animăm o mulţime de fire de păr”.

Înregistrarea video îl prezintă pe marsupialul carnivor care se învârte în spaţiul său închis, se întinde, adulmecă şi se scarpină, dungile late şi întunecate brăzdându-i blana de culoarea nisipului.

Înregistrarea video colorată a fost prezentată marţi, cu ocazia Zilei naţionale a speciilor în pericol de dispariţie, marcată anual în Australia la 7 septembrie, data la care a murit Benjamin, în 1936.

Imaginile au fost surprinse de David Fleay în decembrie 1933 la Grădina Zoologică Beaumaris din oraşul Hobart, închisă ulterior, unde naturalistul ar fi fost muşcat de spate în timp ce filma.

Citește și: De ce au dispărut tigrii tasmanieni. Un mister vechi de aproape 100 de ani a fost dezlegat

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri