Galerie Foto Plajele din vestul Tasmaniei s-au transformat în 24 de ore într-un cimitir al balenelor. Nimeni nu știe ce a provocat acest dezastru

Data actualizării: Data publicării:
balene esuate
Sute de balene au fost găsite eșuate pe coasta de vest a insulei australiene Tasmania. FOTO: Profimedia Images

Sute de balene au fost găsite eșuate pe coasta de vest a insulei australiene Tasmania. Doar jumătate dintre ele par să fie încă în viaţă, au anunţat oficialii locali.

Alte 14 balene au murit după ce au eşuat pe o plajă din Insula King, situată la nord de Tasmania.

"Aproximativ 230 de balene au eşuat în apropiere de portul Macquarie", a anunţat Ministerul pentru Resurse Naturale şi Mediu din statul australian Tasmania. "Se pare că doar jumătate dintre aceste animale sunt în viaţă", au transmis oficialii australieni.

Imagini filmate de la bordul unor vehicule aeriene arată un peisaj dezolant, marcat de zeci de mamifere marine împrăștiate de-a lungul unei plaje vaste. Autorităţile australiene au anunţat că mai mulţi experţi în conservarea vieții marine, precum şi o echipă ce dispune de materiale şi dispozitive de salvare a cetaceelor, au pornit deja spre acea zonă.

Sute de balene au fost găsite eșuate pe coasta de vest a insulei australiene Tasmania. FOTO: Profimedia Images
Sute de balene au fost găsite eșuate pe coasta de vest a insulei australiene Tasmania. FOTO: Profimedia Images

De asemenea, biologii şi medicii veterinari din Australia s-au mobilizat miercuri pentru a descoperi cauzele care au dus la eşuarea celor 14 caşaloţi descoperiţi morţi pe o plajă a Insulei King, situată la nord de Insula Tasmania, la începutul acestei săptămâni.

Experţii din cadrul Agenţiei de conservare a naturii din Tasmania au mers pe acea plajă pentru anchetă. Niciun caşalot nu a fost descoperit în apele din jurul insulei King în urma unor operaţiuni de căutare aeriană. Cauza deceselor acestor vieţuitoare nu este deocamdată cunoscută.

Ar putea fi vorba despre "un simplu ghinion", a declarat biologul Kris Carlyon de la Agenţia de conservare a naturii din Tasmania, pentru ziarul local Mercury.

"Este motivul cel mai frecvent întâlnit în cazul unor eşuări în masă. Este posibil ca animalele să fi căutat hrană în apropierea unui ţărm (...) şi poate că au fost prinse de reflux. Aceasta este, pentru moment, teoria avută în vedere", a detaliat Kris Carlyon, citat de Agerpres.

Caşaloţii au eşuat cel mai probabil duminică şi au fost descoperiţi luni, a explicat el.

În 2020, Tasmania s-a confruntat cu cel mai grav episod de eşuare în masă a unor vieţuitoare marine: 470 de balene au rămas blocate pe o plajă din vestul acestui stat australian.

Peste 300 de balene-pilot au murit atunci, în ciuda eforturilor de salvare în care au fost implicați zeci de voluntari timp de mai multe zile.

Motivul pentru care aceste mamifere marine eșuează pe ţărm a rămas un mister. Motivele pot fi multiple, iar unele dintre aceste incidente nefericite ar putea fi provocate de către oameni.

Există însă şi experţi care au emis o ipoteză potrivit căreia balenele-pilot eşuate în 2020 s-ar fi rătăcit după ce s-au hrănit în proximitatea ţărmului sau după ce au urmat una sau două balene dezorientate. Balenele-pilot sunt animale extrem de sociabile şi pot să îi urmărească pe membrii din grupul lor care s-au rătăcit, ajungând la rândul lor în situaţii periculoase. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri