Galerie Foto Cum vor oamenii de știință să readucă la viață tigrul tasmanian, specie exterminată în urmă cu aproape 100 de ani

Data publicării:
Now extinct, Tasmanian Tiger (thylacine) 1933
Tigru tasmanian la grădina zoologică din Hobart, Tasmania, în 1933. Sursa foto: Profimedia Images

La aproape 100 de ani de la dispariția speciei, oamenii de știință vor să readucă la viață tigrul tasmanian, carnivor marsupial care a trăit până în prima parte a secolului XX în Australia, Noua Guinee și Tasmania.

Proiectul ambițios va folosit tehnici avansate în materie de genetică, recuperare de ADN și reproducere arficială, scrie CNN.

"Cel mai important lucru ar fi să ne protejăm biodiversitatea de noi dispariții, însă din păcate nu sesizăm o încetinire a pierderii speciilor", a declarat Andrew Pask, profesor la Universitatea din Melbourne și șeful laboratorului TIGRR (Thylacine Integrated Genetic Restoration Research), cercetătorul care conduce inițiativa. "Această tehnologie oferă șansa de a corecta situația și ar putea fi aplicată în circumnstanțe excepționale, când s-au pierdut specii importante", mai spune el.

Tigru tasmanian la grădina zoologică din Hobart, Tasmania, în 1933. Sursa foto: Profimedia Images
Tigru tasmanian la grădina zoologică din Hobart, Tasmania, în 1933. Sursa foto: Profimedia Images

Proiectul se desfășoară în colaborare cu Colossal Biosciences, laborator care lucrează la un proiect cel puțin la fel de ambițios - readucerea la viață a mamutului lânos într-o formă diferită.

Tigrul tasmanian, denumit și lupul marsupial, avea dimensiunea unui coiot și a dispărut în urmă cu aproape 2.000 de ani din aproape toată lumea, excepție făcând insula australiană Tasmania. Fiind principalul prădător marsupial din acele vremuri, tigrul tasmanian avea un rol esențial în ecosistemul local, însă asta l-a făcut și nepopular în rândul oamenilor.

Coloniștii europeni aflați în Tasmania în secolul 19 au dat vina pe tigrul tasmanian pentru dispariția animalelor de la ferme - deși câinii sălbatici și slaba gestionare a resurselor de către oameni produceau de fapt pierderile - și au vânat timidul carnivor marsupial până aproape de dispariție. Ultimul exemplar de tigru tasmanian, Benjamin, a murit în captivitate în 1936 într-o grădină zoologică din Hobart, Tasmania. Dispariția speciei s-a produs la scurt timp după ce primise statutul de specie protejată, decizie care a venit prea târziu.

Proiectul de readucere la viață a tigrului tasmanian implică folosirea de tehnologie de ultimă generație și tehnici avansate, precum modificarea de gene și construirea unui pântece artificial.

Pentru început, echipa de cercetători va construi un genom al animalului dispărut și îl vor compara cu unul provenit de la una dintre cele mai apropiate specii (un carnivor marsupial de mărimea unui șoarece) și vor identifica diferențele.

"Apoi vom lua celule de la exemplarul viu și le vom modifica ADN-ul acolo unde prezintă diferențe față de cel al tigrului marsupial. Modificăm celula exemplarului viu pentru a deveni o celulă de tigru tasmanian", explică Pask.

Odată ce echipa a reconfigurat cu succes o celulă, celulele stem și tehnicile avansate de reproducere care vor folosi exemplarul viu drept surogat "vor transforma celula într-un animal".

"Scopul nostru suprem cu această tehnologie este să readucem specia în sălbăticie, acolo unde avea un rol esențial în ecosistem. Noi sperăm să vedem din nou tigrul tasmanian în libertate", adaugă Andrew Pask, coordonatorul proiectului.

Specia de carnivor marsupial folosită în proces este mult mai mică ca dimensiuni decât tigrul tasmanian, însă Pask spune că toate marsupialele nasc pui foarte mici. Asta înseamnă că și un animal de mărimea unui șoarece ar putea fi o mamă surogat pentru un tigru tasmanian, cel puțin în primele etape ale sarcinii.

Reintroducerea tigrului tasmanian în sălbăticie ar trebui făcută cu multă grijă, mai spune cercetătorul.

Echipa nu a stabilit un termen pentru îndeplinirea proiectului.

Tehnica folosită în cazul tigrului tasmanian ar putea ajuta și marsupialele vii, precum diavolul tasmanian, să evite aceeași soartă. "Bănci cu țesut înghețat de la populațiile vii de marsupiale au fost întemeiate pentru a proteja speciile de extincție, spre exemplu din cauza incendiilor", a spus Andrew Pask. "Cu toate acestea, ne lipsește tehnologia de a crea celule stem de marsupiale și a transforma acele celule în animale vii. Această tehnologie o vom dezvolta în cadrul acestui proiect".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri