Un fost agent FBI a recunoscut că a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, aflat sub sancțiunile SUA

Data actualizării: Data publicării:
Charles McGonigal pe strada
Charles McGonigal, fost agent FBI, a recunoscut că a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, aflat sub sancțiunile SUA. Foto: Profimedia

Un fost agent FBI a recunoscut în fața unei instanțe din New York că a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, în timp ce afaceristul se afla sub sancțiunile SUA. El a acceptat să pledeze vinovat pentru conspirație, după ce a făcut o înțelegere cu procurorii în schimbul renunțării la alte acuzații, relatează Reuters.

În ianuarie, procurorii au declarat că Charles McGonigal, care a condus divizia de contrainformații a FBI din New York înainte de a se pensiona în 2018, a primit bani de la Deripaska în schimbul investigării unui om de afaceri rival, Vladimir Potanin. În plus, fostul agent FBI a pledat fără succes, în 2019, pentru ridicarea sancțiunilor impuse oligarhului rus.

Inițial, McGonigal a pledat nevinovat pentru patru fapte penale, inclusiv încălcări ale sancțiunilor și spălare de bani.

McGonigal, în vârstă de 55 de ani, a recunoscut, marți, la tribunalul federal din Manhattan, că a lucrat pentru Deripaska între primăvara și toamna lui 2021. El a spus că a adunat informații care să ducă la plasarea lui Potanin pe lista de sancțiuni.

Fostul agent FBI a primit 17.500 de dolari pentru acest lucru, iar banii au fost direcționați din Rusia prin conturi din Cipru și New Jersey, în încercarea de a masca sursa plăților, a spus el.

McGonigal a spus instanței că „regretă profund” acțiunile sale.

Acuzația de conspirație presupune o pedeapsă de maxim 5 ani de închisoare. Judecătorul districtual Jennifer Rearden va anunța sentința pentru McGonigal pe 14 decembrie.

Matthew Olsen, care conduce Divizia de Securitate Națională a Departamentului de Justiție, a declarat într-un comunicat că acest caz arată „hotărârea instituției de a urmări și de a destructura rețelele ilegale pe care oligarhii ruși le folosesc pentru a încerca să scape de sancțiunile noastre și să se sustragă legilor noastre”.

Deripaska, fondatorul companiei ruse de aluminiu Rusal, se află printre cei aproape 30 de oligarhi ruși și oficiali guvernamentali cărora Washingtonul le-a impus sancțiuni în 2018, ca reacție la presupusa amestecare a Rusiei în alegerile din 2016.

El și Kremlinul au negat orice amestec în procesul electoral.

În vârstă de 62 de ani, Potanin este unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia. El deține compania Nornickel, cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel rafinat.

A fost plasat de SUA pe lista de sancțiuni în decembrie 2022.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri