Semnal de alarmă din Lituania: jumătate dintre țările europene, amenințate de rachetele nucleare Iskander din Kaliningrad

Data publicării:
3A9F903800000578-3956604-image-a-21_1479742050996

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, avertizează că avanpostul de rachete Iskander cu capacitate nucleară din enclava rusească Kaliningrad, situată pe flancul baltic, reprezintă o amenințare „pentru jumătate dintre statele europene”.

Dalia Grybauskaite - Guliver GettyImages
Dalia Grybauskaite

Luni, Vladimir Şamanov, preşedintele Comisiei de apărare din Duma de stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a declarat că sistemul de rachete Iskander a fost trimis în Kaliningrad, fără a preciza numărul acestora sau pentru cât timp au fost trimise în regiune.

„Da, au fost instalate”, a spus el, conform RIA Novosti. „O infrastructură militară străină devine automat o ţintă prioritară”, a adăugat Şamanov.

Sistemul mobil de rachete balistice Iskander, denumit de NATO SS-26 Stone a înlocuit rachetele sovietice Scud. Cele două rachete au o rază de acţiune de 500 de kilometri şi pot avea focoase convenţionale sau nucleare.

Cu alte ocazii, Rusia a transmis că precedentele amplasări de rachete Iskander în Kaliningrad au fost temporare şi au constituit un răspuns la forţele amplasate de SUA în regiunea baltică.

Washingtonul a apreciat că amplasarea unor astfel de sisteme de rachete în apropierea statelor baltice şi a Poloniei este destabilizatoare.

Pentagonul a obiectat, în trecut, faţă de desfăşurarea unor rachete ruse cu rază „intermediară” de acţiune pe teritroiul rus, denunţând o încălcare a „sprirtului şi intenţiei” unui acord istoric pe tema controlului armamentului, cunoscut drept Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Oficiali americani au apreciat că Moscova a efectuat în mod intenţionat asemenea desfăşurări în trecut, cu scopul de a ameninţa state membre NATO şi instalaţii aflate în responsabilitatea Alianţei Nord-Atlantice.

Acest tratat, încheiat în 1987, priveşte rachete cu rază scurtă de acţiune - între 500 şi 1.000 de kilometri - şi lansatoarele acestora, dar şi rachetele cu rază „intermediară” de acţiune - între 1.000 şi 5.000 de kilometri.

Secretarul adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a afirmat că amplasarea sistemelor Iskander reprezintă o „chestiune foarte gravă”, transmite agenția baltică BNS.

Rusia are dreptul să decidă unde îşi desfăşoară resursele militare pe propriul teritoriu, a venit marţi răspunsul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite News.ro.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri