Situația privind drepturile femeilor se înrăutăţeşte peste tot în lume. „Nicio regiune nu este ferită”

Data publicării:
Supreme Court Abortion
Imagine sugestivă cu o femeie care poartă amprente roșii pentru a reprezenta violența împotriva femeilor, în timp ce se alătură demonstranților în semn de protest în fața Curții Supreme a SUA, marți, 3 mai 2022, la Washington, după ce un proiect de lege apărut public în urma unei scurgeri de date sugerează că Curtea Supremă a SUA ar putea fi gata să răstoarne cazul de referință Roe v. Wade din 1973, care a legalizat avortul la nivel național. Foto: Profimedia Images

Situaţia în materie de drepturi ale femeilor se înrăutăţeşte peste tot în lume, atenţionează asociaţii feministe într-un raport publicat luni, ce recomandă ca acest subiect să fie abordat pe scena diplomatică, informează AFP.

Dreptul la avort revocat de Curtea Supremă în SUA, interdicţia de a studia sau de a ocupa unele locuri de muncă pentru femei în Afganistan sau restricţii de acces la contracepţie în Polonia. Regresele în materie de drepturi ale femeilor se înmulţesc peste tot în lume, denunţă într-un raport Fundaţia Jean-Jaures şi asociaţia feministă Equipop.

Nicio regiune nu este ferită în faţa acestui fenomen de regres care se produce în condiţiile în care grupuri foarte diverse se aliază împotriva drepturilor femeilor, comentează Lucie Daniel, avocat al Equipop.

Statele situate la antipozii eşichierului politic, grupările politice de extremă dreapta, mişcările religioase fundamentaliste: acţiunile anti-drepturi sunt adesea rodul unor alianţe heteroclite, subliniază raportul citat de Agerpres.

Aceste mişcări extrem de bine organizatesunt conectate unele cu alteleşi finanţate în mod generos, ceea ce le permite să avanseze, să menţină statu quo-ul sau să provoace regrese în materie de drepturi.

Guvernul trebuie să ia măsuri în faţa acestor ameninţări, apreciază Lucie Daniel, care vrea să provoace o tresărire politică în Franţa

Am respirat un pic mai uşuraţi după cele mai recente alegeri în SUA şi în Brazilia, care nu au fost câştigate de taberele conservatorilor, însă capacitatea de a face rău a mişcărilor anti-drepturi rămâne puternică, avertizează ea.

Franţa face parte dintre cele circa zece ţări care şi-au declarat intenţia de a pune în aplicare o politică externă feministă. Pentru aceasta, raportul recomandă să fie majorat în mod substanţialsprijinul financiar acordat asociaţiilor feministe şi să se facă din feminism un subiect de diplomaţie prioritar.

Citește și: Cum au reușit grupurile anti-avort finanțate de organizațiile evanghelice din SUA să ajungă în inima sistemului de sănătate din România

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...