Trump le promite republicanilor că va interzice avortul la nivel național din săptămâna a 15-a de sarcină

Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a declarat că are în vedere interzicerea avortului pe plan naţional din săptămâna a 15-a de sarcină, dar susţine şi „excepţii” în cazuri de viol, incest şi salvarea vieţii mamei. Fostul președinte spune că are această abordare pentru că „trebuie câştigate alegerile”, în ciuda faptului că restricțiile la dreptul de avort sunt extrem de nepopulare la nivelul electoratului general american.

Dreptul la avort pare că va fi din nou o temă fierbinte pentru o parte din electoratul feminim în alegerile prezidenţiale din noiembrie, la care Trump va încerca să-i ia locul la Casa Albă democratului Joe Biden, scrie Reuters.

În iunie 2022, Curtea Supremă a SUA a pus capăt garanţiei constituţionale a dreptului la avort, determinând multe state să restricţioneze sau să interzică dreptul la întrerupere de sarcină. Apărarea dreptului la avort a devenit de atunci o miză a democraţilor înaintea scrutinului din noiembrie.

„Numărul de săptămâni față de care sunt de acord acum oamenii este 15. În sensul acesta mă gândesc şi se ajunge la ceva foarte rezonabil. (...) Chiar şi cei mai duri par să fie acord cu 15 săptămâni”, a spus Trump, intervievat în cadrul unui program matinal pe postul WABC. El a asigurat că va face un anunţ pe această temă la momentul potrivit.

Trump a mai spus că susţine excepţiile în situaţiile în care este vorba de un viol, de incest sau de a salva viaţa mamei, ceea ce, a adăugat el, susţin şi vasta majoritate a republicanilor.

„Uite care-i problema, trebuie câştigate alegerile. Altfel, ne întoarcem exact de unde am plecat”, le-a transmis fostul preşedinte republicanilor care sunt în favoarea unei abordări mai conservatoare în problema avortului, însă aceeași poziție nu e împărtășită și de o mare parte a restului electoratului, inclusiv independenții de care fostul președinte are nevoie neapărată dacă vrea să obțină un nou mandat.

În februarie, New York Times a relatat că Donald Trump şi-a exprimat în particular sprijinul pentru interzicerea avortului de la 16 săptămâni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri